Rakastumisen huumasta rakastamisen taitoon – 3 tapaa puhua parisuhde paremmaksi

Rakastuminen tunteena on hormonien ilotulitteita ja kiitorataa. Olo on euforinen, toinen näyttäytyy lähes täydellisenä ja sitä tuntuu suorastaan hehkuvan. Rakastumisen tilassa ihminen uskoo itseensä ja toiseen normaalia enemmän. Hormonimyräkkä pitää siitä huolen.

Rakastumisen vaihe voi kestää kaikkea kolmen kuukauden ja kahden vuoden välillä. Tulee kuitenkin aika, jolloin rakastumisen kupla puhkeaa ja suhde kohtaa ensimmäisen kasvuhaasteensa: Siirrytäänkö rakastumisesta valintaan rakastaa?

Olin nuorena koukussa rakastumiseen, mutta en osannut rakastaa taikka antaa itseni tulla syvästi nähdyksi, jotta olisin voinut kokea rakkautta. Osasin rakastua, mutta en rakastaa. On vähän hullunkurisen kuuloista, mutta rakastuminen oli yksi addiktioistani, jolla alitajuisesti vältin rakastamisen opettelua.

Enää en ole kiinnostunut jatkuvasta rakastumisesta, sillä senkin addiktion hinta on ollut aivan liian kova. Liian monta särkynyttä sydäntä, mukaan luettuna omani. Olen opetellut rakastamaan. Täydellinen en ole edelleenkään, eikä se ole pyrkimyksenäkään. 

Rakastaminen on monenlaisia taitoja. Tässä muutama sellainen.

  1. Ymmärrä, että suhde on kokoajan elossa. Tutustu itseesi ja kumppaniisi yhä uudestaan.

Suhde ei ole paikalleen lukkiutunut, vaan kokoajan elossa oleva oma yksikkönsä. Ole aidosti kiinnostunut niin omista kuin kumppanisi ajatuksista, tunteista ja toiveista. Kuten myös peloista ja siitä mikä herättää epävarmuutta. Luokaa yhdessä turvallinen tila jossa kommunikoitte tarpeistanne ja tunteistanne. Rehellisen kommunikoinnin käsiparina on aina myötätuntoinen kuunteleminen. (Joka on ihan eriasia kuin vaikkapa defensiivinen kuuntelu). 

Tämä kohta kuulostaa ehkä itsestään selvältä, mutta käytännössä tämän harjoittaminen ei ole aina helppoa. Yleinen haaste on, että toinen suhteessa on taipuvaisempi hakeutumaan yhteyteen, kun taas toinen hakeutuu omaan tilaan. Joskus kyseessä saattaa olla aktivoitunut kiintymyssuhdemalli. Kysymys suhteelle on: Miten ratkaisemme etäisyyden ja läheisyyden välisen tanssin niin, että molemmilla on turvallista? 

  1. Ota vastuu käyttäytymisestäsi, anna ja pyydä anteeksi

On hyvin vaikeaa olla suhteessa ihmisen kanssa, joka ei ota vastuuta toimistaan. Jokainen meistä joskus mokaa, reagoi, ymmärtää väärin, toimii tavalla jolla ei olisi halunnut. Ole niin viisas ja nöyrä, että uskallat ottaa vastuun ja pyydä anteeksi. Muista, että paras anteeksipyyntö on se, että vilpittömästi pyrit korjaamaan toimintasi. On helpompi myös antaa anteeksi, kun tuntee, että toinen on asettunut asemaasi ja ymmärtää tunteesi. Koittakaa välttää asetelmia joissa toinen joutuu jatkuvasti ”pahiksen” rooliin ja toinen ”uhrin” rooliin. Toimiva parisuhde on tasavertainen suhde, jossa molemmilla on oltava kyvykkyyttä sekä pyytää, että antaa anteeksi. Tietysti on olemassa asioita, jotka satuttavat niin paljon, että anteeksi antaminen tai suhteen jatkaminen voi tuntua mahdottomalta. Tällaisissa tilanteissa suosittelen hakeutumaan pariterapiaan. Terapiaan voi mennä myös päättämään suhteen. Suhteen päättyminen on aina iso asia, myönsimme sitä tai emme. Viisas ja kypsä ihminen voi hoitaa näinkin kipeän asian vastuullisesti.

  1. Miten hyvä kumppani olen ollut sinulle tällä viikolla?

Luokaa turvallinen ja lempeän rehellinen tila vastata tähän kysymykseen. Kysymykseen vastaajan olisi hyvä vastata ns. ”minä viestein”, eli kertoen omasta kokemuksestaan sen sijaan että osottelisi toista.

Esim.

Minusta tuntui hyvältä, kun…

Minusta tuntui kurjalta, kun…

Toivoisin, että…

Se joka ottaa palautetta vastaan, kuuntelee keskeyttämättä. Kunnioita toisen tuntemuksia, vaikka niitä voikin olla vaikea kuunnella. Ottakaa tavaksi varata teille aikaa viikottain, jolloin voitte nostaa esiin asioita, jotka mahdollisesti hiertävät. On viisaampaa käsitellä vaikeita asioita rauhassa niille varatulla ajalla, kuin vaikka kiivain tekstiviestein kauppajonosta käsin. Muistakaa myös kiittää siitä, mikä suhteessa tuntuu hyvältä ja kannattelevalta.

Suhteessa, joka tuntuu tasavertaiselta, on turvallista syventää omaa itsetuntemusta. Hyväkään suhde ei voi ottaa elämän inhimillisiä kipuja pois, mutta se voi tuoda turvaa ja rohkeutta kohdata niitä.


Kurkkaa Ymmärrä itseäsi -itsetuntemuskortit:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image