Erityisherkän 3+1 harjoitusta, jotka helpottavat arjen kuormitusta – Ota itsellesi haahuiluaikaa

Erityisherkkä on parhaimmillaan luova, myötätuntoinen ja intuitiivinen. Erityisherkkä kuitenkin kuormittuu helposti, uppoutuu analysointiin elämisen sijaan sekä saattaa sotkea toisten odotukset omikseen.

Jotta erityisherkkä pysyisi omassa voimassaan, kannattaa muistaa nämä kolme harjoitusta.

1.  Harjoita erottelukykyä: Mikä on sinun tunne ja mikä toisen odotus?

Erityisherkkä havaitsee tunneympäristön herkästi. Parhaimmillaan tämä on hieno taito, kurjimmillaan taas käy niin, että herkkä aistii toisten odotukset ja miellyttämishaluisena pyrkii näihin vastaamaan, omalla kustannuksellaan.

Harjoittele sen muistamista, että vaikka havaitset helposti toisten odotukset, sinun ei tarvitse täyttää niitä. Ja tietysti, voimme vetää tulkintoja, jotka eivät pidä paikkaansa.

Itse olen esimerkiksi oppinut olettamaan, että minut tuomitaan, joten saatan tulkita jonkun ihmisen oman kireyden syykseni. Älä ylitulkitse. Älä lähde toimimaan odotusten tai kuviteltujen odotusten mukaan tarkistamatta: Mikä on minulle totta?

2. Ota itsellesi “haahuiluaikaa”

Haahuiluaika on sellaista aikaa, jolloin sinun ei tarvitse saada aikaan mitään. Se on aikaa, jolloin et suorita, et ole ketään muuta varten tai et yritä ratkaista mitään.

Haahuiluaika on aktiivista ja uteliasta rentoutumista. Ehkä käyt kahvilla itsesi kanssa. Ehkä kokeilet sitä tanssituntia, jota olet salaa haaveillut. Ehkä käyt kaupungilla katsomassa, minne jalat kuljettavat.

Erityisherkällä on vahva intuitio, joka voi hautautua paineen ja tehtävälistojen alle. Ottamalla aikaa, jolla ei ole sen kummempaa funktiota, teet vahingossa tilaa rentoutumisen lisäksi intuitiolle.

Haahuiluajan saa toki käyttää ihan lepäämiseenkin, jos se tuntuu kaikista tarpeellisimmalta. Haahuiluajan tarkoitus ei ole kuitenkaan fyysinen lepo, vaan se on enemmänkin treffejä itsesi kanssa. Aikaa jolloin ravitset sieluasi.

Itse tykkään lähteä kaupungille ja katson, mihin jalat minut vievät. Mihin päädyn, jos seuraan sisäistä kompassia?

Joskus, varsinkin pienen lapsen äitinä, haahuiluaikaa on suunniteltava etukäteen. Pointti on kuitenkin se, että sillä ajalla en suorita, en yritä, en koita tehdä mitään “valmista”. Joskus käyn tanssimassa, joskus kirjoitan muistikirjaan, joskus leivon suklaakakkua, jota syön paljon isomman palan, mitä kahvilassa saisin.

Minä <3 Haahuiluaika.

3. Lepää ja lisää leikkimielisyyttä

Erityisherkkä kuormittuu helposti. Levosta ja palautumisesta on pidettävä huolta, mutta sen vastapainoksi myös leikkisyydestä. Kuormittuminen voi olla fyysistä, mutta stressi ja liian kovat vaatimukset itselle, tuovat emotionaalista stressiä ja otsaryppyjä.

Jos en päivittäin naura, en ole ihan itsessäni. Olen mennyt liiaksi miettimään ja analysoimaan. Otan itseni aivan liian vakavasti.

Tietysti, jos on ollut pitkään kuormittunut, voi naurun löytäminen olla haastavaa. Tällöin on pidettävä ensin huolta ihan perustarpeista: Nukkua, syödä ja hengitellä. Ehkä vähän raitista ilmaa. Nauru löytyy kyllä, kun keho ei ole enää selviytymistilassa.

Moni erityisherkkä hyötyy valtavasti leikkimielisyyden lisäämisestä. Se ei tarkoita sitä, että pitää soittaa aikuisille kavereilleen ja pyytää leikkimään kirkonrottaa, vaikka toki niinkin voi tehdä. Millä arkisella tavalla voisit lisätä leikkimielisyyttä arkeesi?

Ja hei! On ihan ok, jos tämä tuntuu ärsyttävältä ja vaikealta alkuun. Omia, yksinkertaisia, mutta pomminvarmoja vinkkejäni on katsoa stand-uppia, leikkiä lapsen kanssa ja ylipäätään valita nähdä elämää myös koomisin silmin. Myös. Ei vain.

+ 1. Anna itsellesi positiivista palautetta.

Erityisherkkä on usein varsin kriittinen itseään kohtaan. Sen sijaan, että aina keskittyisi näkemään omia mokia ja kehityskohtia, on todella arvokasta harjoitella näkemään omia onnistumisia sekä antamaan itselleen hyvää palautetta siitä kuka on, eikä aina siitä, mitä on saanut aikaan.

Tämä kohta voi kuulostaa vähän turhankin yksinkertaiselta, mutta kokeile. Ihan oikeasti. Hyvän palautteen antaminen itselle ei tee kenestäkään egoistista itseään täynnä olevaa puudelia. Anna itsellesi hyvää palautetta vertaamatta itseäsi kehenkään muuhun.

Sinä olet sinä. Sinä olet kulkenut sinun elämäsi polun. Sinä olet kohdannut juuri ne haasteet ja lahjat, joita sinun elämässä on tullut vastaan. Sinulla on juuri ne piirteet ja taipumukset, jotka sinulla on. Jos sinun “pitäisi” olla toisenlainen, olisit. Olet juuri sellainen kuin sinä olet.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image