Unettomuudesta huolestuminen lisää univaikeuksia – Näin noidankehän voi purkaa ilman lääkkeitä

Miten ajatuksesi voivat vaikuttaa kykyysi nukahtaa ja nukkua laadukasta unta? Itse asiassa paljonkin. Jokainen ajatuksesi sytyttää tunteen ja fysiologisen reaktion kehossasi. Jos tämä tunnereaktio aiheuttaa stressihermoston aktivoitumisen, se voi merkittävästi heikentää kykyäsi nukahtaa levolliseen uneen.

Voit itse tutkia ilmiötä tiedostamalla sen, ajatteletko jo illalla ennen nukkumaan menoa sitä, miten saat seuraavana yönä nukutuksi. Noidankehä syntyy siitä, jos alat jo päivällä tai illalla luoda pelko- ja huoliajatuksia unen ympärille. Tyypillistä sisäistä puhetta on esimerkiksi: “Kuinkahan seuraava yö menee… heräänkö taas kolmelta niin kuin aina ennenkin, enkä saa enää nukutuksi… mä en jaksa, miksi en vaan voi nukkua…”

Tällainen sisäinen puhe luo pelkoreaktion aivoihin ja kehoon, ja sen vuoksi voi olla suorastaan mahdotonta rauhoittaa kehomieli uneen. Jos sinulla on ollut uni- ja nukahtamishaasteita jo pidemmän aikaa, voi olla että kehomieli on joutunut tähän ajatuksen, tunteen ja kehostressin väliseen noidankehään.

Kun opit tunnistamaan kehoon syntyneen stressireaktion, voit sen jälkeen päästä irti stressiä synnyttävistä ajatuksista ja tunteista monellakin tavalla. Mitä tahansa keinoja käytätkin, ensimmäinen asia on kohdata ja hyväksyä tämänhetkiset ajatukset ja tunteet niin kuin ne ovat ja suhtautua niihin myötätuntoisesti.

Jos haluat tarkastella omia ajatuksiasi ja niiden merkitystä unenlaatuusi, voit kokeilla ensin vastata alla oleviin kysymyksiin, jotka olen kehittänyt osaksi omaa unettomuuden lääkkeetöntä hoitomalliani:

  • Silloin kun olet menossa nukkumaan ja jos uni ei heti tule, mitä ajattelet? Kun ajattelet näin, miten kehosi tähän ajatukseen reagoi?
  • Jos heräät keskellä yötä ja huomaat olevani valmiiksi levoton tai ahdistunut heräämisestäsi, mitä sisäistä puhetta kuulet ja miten se vaikuttaa kehoosi? Rauhoittaako se sinua vai lisääkö levottomuutta?
  • Kun heräät aamulla rikkonaisen yön jäljiltä, mahdollisesti väsyneenä, millaisia ajatuksia sinulla on siinä hetkessä? Millaisia tunnereaktioita nämä ajatukset aiheuttavat kehossasi?
  • Mihin aikaan päivästä tai illasta huomaat ensimmäisen kerran ajattelevasi seuraavaa yötä ja sitä, miten se mahtaa sujua nukahtamisen, yöheräilyn ja unen pituuden suhteen?

Jos huomaat näihin liittyviä kehon ja mielen stressireaktioita, miten olet tähän asti pyrkinyt niistä selviytymään?

Kun seuraavan kerran huomaat mihin aikaan vuorokaudesta tahansa ajatuskehiä tai kehon stressiä aiheuttavaa sisäistä puhetta, kokeile tätä kohtaamis- ja myötätuntoprosessia:

  1. Pysähdy juuri siihen hetkeen, kun huomaat stressiä synnyttävän ajatuksen; mitä puhut nyt itsellesi? Miten kehosi reagoi ja missä kohdassa kehoa tunnet tämän stressin? Jos voisit visualisoida kehossa olevan stressikohdan, minkä muotoinen ja värinen tämä alue olisi?
  2. Laita molemmat kädet rinnalle sydämen kohdalle ja sano mielellään ääneen uudelleen ne lauseet, jotka kuulit äsken sisäisenä puheena. Sen jälkeen sano itsellesi: ”Vaikka sanoin näin, hyväksyn silti itseni ja sallin kehoni rauhoittua niin paljon kuin juuri nyt on mahdollista.
  3. Pidä edelleen kädet rinnalla ja hengitä kolme kertaa hieman syvempään, tietoisesti sisään ja ulos.
  4. Mieti mikä olisi sinulle sisäisen myötätunnon väri, juuri se väri mitä tällä hetkellä tarvitsisit kokeaksesi rauhaa ja turvan tunnetta?
  5. Hengitä 1-2 minuutin ajan tätä väriä sisäänhengityksellä kohti sydäntä ja salli uloshengityksen virrata vapaasti omalla painollaan. Voit sallia kehon laskeutua painovoiman vaikutuksesta alemmas jokaisella uloshengityksellä niin, että uloshengityksen jälkeinen tauko alkaa vähitellen pidentyä. Näin elimistösi siirtyy automaattisesti parasympaattisen eli rauhoittavan hermoston aktiivisuuteen. Sinun on helpompi nukahtaa, jos olet juuri nyt menossa nukkumaan.
  6. Huomaa lopuksi, onko siinä alun perin havaitussa kehon osassa vielä stressituntemuksia. Jos on, voit toistaa tämän harjoituksen muutaman kerran uudelleen joko kokonaan alusta tai pelkästään tekemällä uudestaan ns. ”myötätuntohengitystä” 1-2 minuutin ajan.

EFT Tapping on myös hyvä keino purkaa stressaavien ajatusten vaikutusta kehoon (Emotional Freedom Techniques).

Artikkelikuva: Timo Hölttä Photography

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image