Lehtikaalimehua immuniteetille

Sain kesän aikana tietää sairastavani kroonista borrelioosia. Elämän arvot on saaneet siis uuden järjestyksen ja nyt viimeiset kuukaudet onkin mennyt kehoni vahvistamisen ja immuniteetin tukemisen merkeissä. Koska olemme kokonaisuus, immuniteettia voi ja täytyykin tukea monelta eri kantilta. Kehomme ja puolustusjärjestelmämme on monimutkainen kokonaisuus sen tasapainoon saaminen vaatii itsensä hoitamista kokonaisvaltaisesti.

Ehkä tärkein tekijä immuniteetin tukemisessa on ravinto. Sairastuttuani olen vähentänyt minimiin kaikki kehon tulehduksellisuutta lisäävät ruoka-aineet ja olen entistäkin tarkempi minulle herkkyyksiä aiheuttavien ruoka-aineiden suhteen. Olen lisännyt entisestään raa’an ruoan määrää, hyviä rasvoja sekä kasviksia ruokavaliooni. Lisäksi olen tehnyt päivittäin itselleni vihermehuja. Peruuntuneiden kesälomamatkojen vuoksi palkitsin itseni korvaamalla mehulinkoni uudella mehupuristimella joka on ollut yksi parhaista ostoksistani pitkään aikaan. Puristimen pyörimisnopeus on huomattavasti alhaisempi ja sen vuoksi se mahdollistaa monipuolisemmin erilaisten mehujen teon. Sillä on myös mahdollista puristaa esim. vehnänorasmehua ja vaikkapa tänään esittelemääni lehtikaalimehua. Puristimessa mehu ei myöskään kuumene pyörimiskitkan vuoksi kuten lingossa, jolloin ravintoarvot säilyvät parempana. Lisäksi jäljelle jäänyt mäski on kuivempaa kuin lingon mäski, jolloin kaikki hyöty on saatu tehokkaammin talteen.

Itse tehtyjen mehujen teho on hämmästyttävä. Ne energisoivat ja ravitsevat kehoa monipuolisesti, mielestäni paremmin kuin mikään muu ravinto. Vihermehut puhdistaa ja tukee maksaa ja niitä rasittuneempikin keho pystyy hyödyntämään ravintona. Koska myös kasvisten syöminen hyvien kuitujen vuoksi on tärkeää, olen ottanut mehustuksen monipuoliseen ruokavalion lisäksi, en korvaajaksi. Eli kun kaikki hyvä mitä mehuista saan tulee muun mahdollisimman puhtaan ravinnon lisäksi, keho jaksaa taistella kutsumattomia vieraita vastaan paljon tehokkaammin. Lisäksi mehut maistuu ihanalta ja tehon huomaa välittömästi.

Immuniteettia täytyy ravinnon lisäksi tukea myös muulla tavoin. Tehokkaita keinoja on erilaiset vitamiinit, hivenaineet ja antioksidantit. Myös suoliston kunnosta huolehtiminen on tärkeää, sillä suuri osa immuniteetistamme kehittyy suolistossamme. Immuniteettia nostaa myös riittävä ravinnon ja puhtaan veden saanti, sopivan kevyt ja säännöllinen liikunta, mielen vahvistaminen vaikkapa meditoimalla, positiivinen suhtautuminen asioihin, riittävä lepo, unen laatu, stressin minimoiminen, raitis ilma, nauru ja ilo. Kaikki niin mukavia asioita, mutta monesti kiireen keskellä yllättävän vaikeita toteuttaa. Yksikin muutos on kuitenkin askel parempaan oloon, joten koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa…

Lehtikaalit

Se ensimmäinen askel voi olla vaikka kuppi lehtikaalimehua, joka on tämän kesän ehdoton suosikkini. Lehtikaali on ravintoarvoiltaan kaalien kuningas ja myös kiitollinen kasvatettava, sillä se antaa satoa vielä pikku pakkastenkin jälkeen. Nykyään sitä saa myös lähes kaikista hyvin varusteluista ruokakaupoista. Lehtikaalissa on paljon immuniteetille tärkeää C-vitamiinia ja lisätehoa siihen tuo sen sisältämä rauta sekä A- ja K-vitamiini. Lehtikaali tekee hyvää myös verenpaineelle, sekä luustolle sillä se sisältää kalsiumia, kaliumia ja magneesiumia. Lehtikaalista saa myös aina tryptofaania, joka on yksi välttämättömistä aminohapoistamme ja mm. serotoniinin, melatoniinin esiaste.

Jos et omista mehupuristinta, niin lehtikaaleista kannattaa poistaa varret ja sekoittaa lehdet lopuksi blenderissä mehulingolla tehdyn mehun joukkoon, kuten myös siemenet ja pähkinät. Tästäkin mehusta olen tenyt lukuisia eri versioita, joten suosittelen muuttamaan ainesosia ja niiden määriä omien mieltymysten mukaan.

Vihermehu2

Lehtikaalimehu

(2-4 annosta)

8 – 12 lehtikaalin lehteä

1-2 omenaa

1 päärynä (ei välttämätön)

1 kourallinen manteleita

n. 10 cm pala kesäkurpitsaa

10 – 15 cm kurkkua (ei välttämätön)

1 kourallinen kurpitsan siemeniä

1 kourallinen manteleita ja hasselpähkinöitä

1 – ½ dl kookoskermaa

½ sitruuna tai lime (voi puristaa lopuksi mehun joukkon käsin)

pala kukkakaalia

pala parsakaalia

pala valkokaalia (ei välttämätön)

Pilko pestyt hedelmät ja vihannekset mehupuristimeen sopivan kokoisiksi paloiksi. Riivi lehtikaaleista varret, rullaa lehdet pieniksi rulliksi ja laita ne puristimeen.  Lsiää siemenet, mantelit, pähkinät ja kookoskerma ja anna lingon pyöriä hetken. Purista joukkoon sopiva määrä sitruunaa tai limeä. Nauti heti.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image