Resepti: Omenaihme

Kesän grillailujen jälkeen olisi hyvä muistaa omaa suolistoaan, vaikka suurempia vastaongelmia ei olisikaan. Hyvin yleinen syy erilaisiin vatsavaivoihin on suoliston bakteerikannan epätasapainotila eli dysbioosi, joka voi ilmoittaa itsestään hyvinkin eri tavoin.

Suolistobakteerit koostuu useista eri bakteerikannoista ja niiden välillä tulisi vallita tasapaino. Tasapaino järkkyy kuitenkin helposti erilaisten tekijöiden vaikutuksesta. Sitä häiritseviä tekijöitä on mm. lääkkeet, alkoholi, pitkittynyt stressi, kuitujen tai entsyymien puutos, ehkäisypillerit, sokeri, prosessoitu ruoka, säilöntäaineet ja liiallinen lihan ja muun happovoittoisen ravinnon syönti. Nämä voi aiheuttaa pidemmällä aikavälillä hyvinkin monimuotoisia ongelmia joista mainittakoon mm. närästys, turvotus, vatsakivut, ripuli, ummetus, ilmavaivat ja ärtyneen suolen oireyhtymä. Joillain myös bakteerikannan tasapainotila ei edes oireile suolisto-oireina. Muita dysbioosista kertovia oireita voi olla mm. masennus, hiivatulehdukset, väsymys, ihottumat ja muut iho-ongelmat, päänsärky, yliherkkyydet, allergiat, astma sekä erilaiset alentuneen immuniteetin oneglmat kuten toistuvat flunssat, poskiontelontulehdukset. Yleensä pitkittynyt epätasapainotila johtaa pidemällä aikavälillä laukaisijana muunlaisissa terveysongelmissa. Kuten tiedetään, suolisto tuottaa suuren osan hormoneistamme, sekä on myös vahvasti yhteydessä hermostoomme, jotensen osallisuutta hormonihäiriöihin ja hermostollisiin ongelmiin ei voida sulkea pois.

Suolistoa kannattaa siis hoitaa ihan jatkuvasti. Pahemmaksi menneet suolisto-ongelmat on toki hyvä hoitaa ammattilasten opastuksella, mutta arjessa jokainen voi hoitaa omaa suolistoaan syömällä oikeanlaista ravintoa. Suolistomme pääasiallinen tehtävä on kaiken syömämme ravinnon pillkkominen ja muuttaminen energiaksi erilaisten imeytymisprosessien myötä. Ei siis ole ihme että suolisto-ongelmiin ensisijainen ja monesti tehokkain hoito on huolehtia syömämme ruoan laadusta ja sen madhollisimman hyvistä ravintoarvoista. Suolistoystävällisessä ruokavaliossa kannattaisi suosia runsaasti tuoreita ja kevyesti höyrytettyjä kasviksia, marjoja, siemeniä, pähkinöitä. Maitotuotteet voivat monasti aiheuttaa ärsytystä suolistossa, mutta jos maitotuotteita kuitenkin käyttää, niin olisi hyvä valita hapanmaitotuotteita. Ongelmat voimakkuudesta riippuen ruokavaliossa olisi hyvä välttää erityisesti gluteeniviljoja, sokeria, maitotuotteita, liiallista punaista lihaa, sekä prosessoitua tai tehotuotettua ruokaa. Varsinkin lääkekuurien aikaan suoliston tukeminen laadukkailla maitohappobakteereilla on tärkeää, mutta niiden käyttäminen päivittäin on ehdottomasti järkevää.

Tässä olisi resepti ihanan herkulliseen tapaan pitää huolta tuosta suoliston bakteerien tasapainosta. Samalla voit säilöä viimeisimmät yli jääneet syysomenat hyvään tarkoitukseen. Vielä bonuksena tämä omenaihme tasoittaa veren sokeria hämmästyttävän hyvin, joten on todella testaamisen arvoinen. Ehkä paras tapa aloittaa aamu, koska se pitää hyvin nälkää ja antaa elimistölle sen tarvitsemia ravintoaineita. Tämä resepti on asiaan hyvinkin perehtyneen Michael Ashin käsialaa, joka on yksi funktionaalisen lääketieteen ”guruja”. Reseptin hyviin ominaisuuksiin voit perehtyä tarkemmin hänen alkuperäisestä kirjoituksessaan täältä.

Olen muunnellut alkuperäistä reseptiä hieman tähän sen mukaan mitä itse olen kokenut hyväksi.Lisäsin hiukan nesteen määräää ja itse tykkään syödä tätä myös erilaisten siemenien, sekä reilumman marjamäärän kanssa. Siemenet ja pähkinät kannattaa vain aina muistaa liottaa vedessä yön yli. Tämä herkku säilyy oikein hyvin jääkaapissa, joten voi huoletta tehdä aina useamman päivän annoksen kerrallaan.

Huom! Jos sinulla on suolistossa todettu hiivasyndrooma tai epäilet sellaista, testaisin tätä reseptiä vasta kun hiiva on taltutettu. Sillä vaikka tähän ei lisättyä sokeria tulekaan on tässä luonnon oma sokeri kuitenkin mukana. Ja hiivallehan kelpaa ihan kaikki sokeri.

Omenaihme

1. vaihe

800 g omenalohkoja (noin 6 kpl/1 kg omenaa) jos omena ei sovi, voit kokeilla päärynää

2 – 4 dl vettä

1,5 – 2 dl luomurusinoita

2 – 3 tl ceylonin kanelia

2. vaihe

Nämä lisätään aina ennen tarjoilua 1:n annokseen:

1 Saccharomyces boulardii kapseli 250 mg. Jos vain on kapselinmuodossa, jonka pystyy avaamaan. Jos ei, niin nielaistaan erikseen (saccharomycesiä löydät helposti luontaistuotekaupoista).

1 annos hyvälaatuista maitohappobakteeria. Jos vain on kapselinmuodossa, jonka pystyy avaamaan. Jos ei, niin nielaistaan erikseen. (Esimerkiksi Biomedin, Biolatten tai Bioteekin maitohappobakteerit on varmasti laadukas vaihtoehto).

50 – 100 g maustamatonta luomujogurttia, soijajogurttia tms maidotonta versiota

10 – 20 mantelia (yön yli liotettuna)

20 – 50 g mustikoita

1 tl manukahunajaa (ei välttämätön, mutta hyvä vaihtoehto jos haluaa lisää makeutta)

1 rkl auringonkukansiemeniä (ei välttämätön), yön yli liotettuna

1 rkl kurpitsansiemeniä (ei välttämätön), yön yli liotettuna

Pese ja lohko omenat (voit myös halutessasi kuoria ne). Laita omenat kattilaan, lisää vesi, rusinat ja caylonin kaneli. Laita kattila kuumalle liedelle ja keitä seosta kokoajan sekoitellen noin 20 min tai kunnes omenat ovat pehmenneet ja menettäneet hiukan rakennettaan.

Hyvien vaikutuksien takaamiseksi tätä omena seosta olisi hyvä nauttia kerrallaan 1 – 1,5 omenan verran. Hyvä tapa on jakaa koko seos noin 6 osaan ja pakastaa tai säilö se annoksina jääkaappiin. Nauti aina yksi annos lämpimänä tai kylmänä 2. vaiheen lisukkeiden kera.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image