Uusia näkökulmia jouluruokaan – reseptejä perinteitä arvostaville ja vaihtelua etsiville

riikka_blogi

Mistä koostuu onnistunut joulu? Yhdessäolon lisäksi ehdottomasti hyvästä ruoasta. Monipuolisesti uutta ja vanhaa, klassikkoja sekä moderneja uutuuksia tarjoilee Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin kirja Hyvää joulua (Helsinki Food Company & WSOY 2016).

hyvaa-joulua-cover
Kannen kuva: Laura Riihelä / Pictures by Laura

Moderni joulupöytä katetaan tänä vuonna kaikkien makupalettiin sopivaksi. Reilusti yli 200 erilaista reseptiä sisältävän kirjan uudistettu painos ottaa huomioon niin perinteitä arvostavat kuin vaihtelua etsivät. Kirjan aloittava Talviaamuihinosio listaa mm. ihania tuoksuvia juoma- ja puurovaihtoehtoja. Näitähän voi ja kannattaa tehdä muulloinkin kuin jouluna! Runsaasti hyviä vaihtoehtoja löytyy niin alkupalaksi, pääruoaksi, lisukkeeksi kuin jälkiruoaksi. Kaikkien reseptien annoskoot on pidetty maltillisena, jotta ruokaa ei jäisi ylen määrin syömättä. Tai jos jääkin, niin kirjan lopussa on Juhlasta arkeen – tähteet pöytään -niminen osio, jossa jouluiset ruoat taipuvat arkeen sopiviksi (esim. alkupalapöydästä ylijäänyttä lohta hyödyntävä kylmälohisavupizza).

Mitäpä jos tänä vuonna et antaisikaan joululahjaksi mitään tavaraa, vaan ruokalahjan? Kirjasta löytyy tähänkin hyviä ja yksinkertaisia ideoita, kuten Maustettu joulupuuro purkissa. Tai vaihtoehtoisesti voit myös tehdä kirjan joulukoristeluohjeilla jotain omaan kotiin tai kylään viemisiksi.

Mielenkiintoisen uuden kulman jouluruokaan tarjoaa osio nimeltä Vegaaninen joulu. Myös pelkillä kasviksilla voi loihtia näyttävän ja maistuvan joulupöydän. Tammikuun vegaanihaastetta silmällä pitäen päätin harjoitella tekemään seuraavan jälkiruoan, jota sopii toki nauttia vaikka ympäri vuoden.

Kahvi-suklaajäädyke ja kookoskinuskia (6-8 annosta)

5dl mantelimaitoa
1dl maapähkinävoita
2tl vahvaa pikakahvijauhetta (espressojauhe)
2dl sokeria
200g maidotonta suklaata

PINNALLE
kookoshiutaleita

KINUSKI
2dl kookoskermaa
2dl fariinisokeria

KORISTELUUN
Rouhittua suklaata

Mittaa kattilaan mantelimaito, maapähkinävoi, pikakahvijauhe ja sokeri. Vispilöi seos tasaiseksi ja lämmitä kuumaksi, mutta älä keitä. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vispilöi sula suklaa lämpimän mantelimaitoseoksen joukkoon. Kaada massa suorakaiteenmuotoiseen leipävuokaan, ripottele pinnalle kookoshiutaleita ja pakasta yön yli.

Mittaa kattilaan kookoskerma ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kinuski sakeutuu.

Pyöritä jäädykkeestä jäätelökauhalla palloja tai isolla lusikalla lastuja annoskulhoihin ja valuta päälle kookoskinuskia. Ripottele pinnalle suklaarouhetta ja tarjoa heti.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image