Kaali on aivoille superruokaa

 

Olen suuri kaalifani ja mielestäni kaaliruuat ovat aivan syyttä saaneet tylsän ja vaatimattoman maineen. Kaaleja pitäisi alkaa arvostaa ja ne pitäisi nostaa kunniaan. Kuinka moni itse asiassa tietää, että kaaleja nauttimalla pidetään aivot paremmassa kunnossa ja suolistokin onnellisena?

Kaaleista erityisesti keräkaali, punakaali, suippokaali ja savoijinkaali sisältävät runsaasti C-vitamiinia, betakaroteenia, folaattia sekä E- ja K-vitamiinia. Lisäksi kaaleissa on kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja suomalaisilta usein puuttuvaa seleeniä.

Punakaalin tehoaineet auttavat pitämään muistin terävänä.
Punakaalin tehoaineet auttavat pitämään muistin terävänä.

 

Todellista terveyshyötyä

Kaalikasvit lasketaan kymmenen parhaan aivoruuan joukkoon. Erityisesti keräkaali ja punakaali sisältävät valtavasti polyfenoleja, jotka auttavat pitämään verisuonet hyvässä kunnossa ja voivat ehkäistä myös Alzheimerin tautia. Sekä punakaali- että valkokaaliuute vähentävät Alzheimerin tautia aiheuttavien amyloidiplakkien kertymistä aivoihin. Myös kaalien kuningatarta parsakaalia popsimalla voi tutkitusti ehkäistä dementiaa, syöpiä ja sydänsairauksia.

Superterveellinen lehtikaali on nyt suurinta huutoa maailmalla ja sitä saa tänä päivänä onneksi jo meilläkin marketeista ympäri Suomen. Lehtikaali on kaiken muun hyvän lisäksi todellinen C-vitamiinipommi.

Lehtikaalia arvostan niin paljon, että olemme jo vuosikausia kasvattaneet sitä korkeajalkaisessa viljelylaarissa, jotta puput ja etanat eivät pääse luomuviljeltyyn herkkuumme niin helposti käsiksi. Kesällä tykkään syödä tattarileipäni päällä pieniä pehmeitä lehtikaalin lehtiä ja sileälaitaisia voikukanlehtiä. Ihanaa!

Kaalit ovat siis todellista terveysruokaa. Vitamiinien, polyfenoleiden ja kivennäisaineiden lisäksi kaaleissa on sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, jotka ehkäisevät suolistosairauksia. Tavallisen kuluttajan kannalta hyvä on myös se, että kaali on halpaa luomunakin! Kaalia syödessä rahalleen saa vastinetta.

Fenkolia, kuminaa ja happattamista

Kaalit ovat myös kiitollisia kasvatettavia. Kaalia kuitenkin kannattaa kasvattaa aina luonnonmukaisesti, sillä näin voi kasvimaalta kerätä kaaliruokien kumppaniksi myös hortaa eli villivihanneksia. Joillekin nimittäin kaalit aiheuttavat ilmavaivoja, joihin apua saa kasvimaalla usein rehottavista villivihanneksista voikukasta ja siankärsämöstä.

Jos ei vielä osaa käyttää villivihanneksia, voi kaaliruokiin ja –juomiin lisätä halutessaan fenkolia, joka rauhoittaa kuplivaa suolistoa. Kreetalla, aivoruuan kehdossa, moniin ruokalajeihin lisätään villinä kasvavaa fenkolia, joka suolistoa hoitavien ominaisuuksiensa lisäksi antaa ruualle ihanaa anismaista ja makeaa makua. Aniksen aromi taittaa kaalin kitkeryydeltä kärjen. Kreetalaiset ilmeisesti tietävät, että fenkoli auttaa tasoittamaan mahan happotasapainoa ja edistää ravintoaineiden imeytymistä. Vanhaa kansanviisautta on myös kuminan käyttäminen yhdessä kaaliruokien kanssa.

Saksalaiset syövät bratwurstiensa kumppanina viisaasti hapankaalia. Rasvainen makkara tukkii helposti ruuansulatuksen, mutta hapankaali panee pökköä ruuansulatuksen pesään, niinpä makkarakin sulaa suolistossa paremmin. Hapankaalia nauttimalla makkaransyöjien suolisto pysyy myös paremmassa kunnossa.

Kivimetsässä luomukaali saa hapatuskaverikseen aina vähintään voikukkaa.
Kivimetsässä luomukaali saa hapatuskaverikseen aina vähintään voikukkaa.

 

Meillä Kivimetsässä kotitekoiseen hapankaaliin päätyy ainakin valkosipulia ja monenlaisia villivihanneksia. Minä en ole hapattajatyyppiä, mutta mieheni on. Hän tekee jos jonkinlaisia hapatuskokeiluja, joita minä pääsen maistelemaan. Suosikkejani ovat hapatetut voikukannuput, voinunnut, joiksi niitä kutsumme.

Hapankaalissa on se hyvä puoli, että se ei aiheuta ilmavaivoja. Päinvastoin hapankaalin sisältämät maitohapot saavat sekä kaalin itsensä että muunkin ruuan sulamaan paremmin. Kaali on siis terveyspommi myös hapatettuna.

Päänsäryn ja migreenin hoitoon

Päänsärystä ja migreenistä kärsivien kannattaa kokeilla täsmähoidoksi luomukaalista mehulingolla puristettua mehua. Mehu on ytyä eikä maku vedä vertoja porkkanamehulle saati tuorepuristetuille marjamehuille, mutta luomukaalimehu onkin luonnollista lääkettä, joten pieni kitkeryys on vain hyväksi. Aivot rakastavat luomukaalimehua!

Seuraavan kerran kun menet kauppaan, katso kaaleja uusin kunnioittavin silmin. Kaalilla saa ainakin kaalinsa kuntoon!

Jos haluat oppia hyödyntämään kaaliakin halvempaa eli ilmaisia terveysherkkuja villivihanneksia, kannattaa vierailla www.hortoilu.fi -sivustolla.

Artikkeli on muokattu aiemmin Autuutta aivoille -sivustolla julkaistusta artikkelista.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image