Huolehditko kaikista muista enemmän kuin itsestäsi? – Sinäkin tarvitset itseäsi

Oletko ihminen, joka nauttii muiden auttamisesta? Onko sinusta ihanaa tuntea itsesi tarpeelliseksi?

Oletko lämmin ja ihmisläheinen henkilö, joka aina huomioi henkilökohtaisesti jokaisen? Muiden seuraan tullessasi automaattisesti huomaat, missä mahdollisesti tarvitaan apua ja miten sinä voit auttaa. Sinulta liikenee myös kannustava lause tai myönteinen kommentti jokaiselle. Tunnistat muiden tarpeet ja toiveet herkästi ja teet mielelläsi tarvittavan niiden täyttämiseksi. Sinut tunnetaan sydämellisenä ihmisenä. Enneagrammi-persoonallisuusmallissa tyyliäsi kuvaa kakkonen.

Todennäköisesti sinua ohjaa uskomus, että sinun on oltava avulias ja ystävällinen, jotta voit tulla rakastetuksi. Vain laittamalla aina toisen tarpeet omiesi edelle uskot olevasi riittävän epäitsekäs, sillä eihän kukaan rakasta itsekkäitä ja epäystävällisiä ihmisiä. Sinä teet paljon muiden eteen ansaitaksesi hyvää kohtelua ja rakkautta. Huolehdit muista ja toivot, että myös sinusta huolehditaan.

Mutta vaikka kuinka yrität, niin joku kumma sisälläsi epäilee, teitkö sittenkään riittävästi. Huono omatunto on välillä seuranasi ja se kalvaa sinua herkästi, että sinun olisi sittenkin pitänyt olla vielä huomioivampi, palvelevampi ja avuliaampi. Tuo sisäinen ankeuttajasi tekee olosi tosi surkeaksi. Voit yön tunteina herätä pohtimaan, kiititkö riittävällä lämmöllä illan emäntää tai onnistuitko sittenkään antamaan riittävästi apuasi sitä tarvitseville. Huonommuuden aalto voi pyyhkiä ylitsesi. Niinpä yrität auttaa, huomioida, antaa ja rakastaa vielä enemmän.

Valitettavasti sisäinen ankeuttajasi vie sinua onnellisuuden – ja rakkauden – kannalta väärään suuntaan. Vaikka kuinka yrität, se ei tule koskaan olemaan täysin tyytyväinen. Se on luonut mielikuvan rakkaudesta, jota se yrittää sinulle myydä. Mutta mielikuva ei koskaan ole sama kuin aito asia.

Itsesi rakastaminen on porttisi onnellisuuteen

Aitoa rakkautta ei voi hyvilläkään teoilla ansaita tai saavuttaa. Sitä ei voi vaatia tai olettaa. Rakkaus ei ole palkinto, jonka voi voittaa. Rakkaus ei ole tavaraa, jota voisi kaupata tai vaihtaa. Aitoa rakkautta ei voi mitata tai punnita eikä se taivu sopimuslausekkeisiin. Puhdas aito rakkaus on vapaa kaikista ehdoista. Kukaan ei rakkautta omista eikä siten omastaan voi sitä jakaa muille, niinpä aitoa rakkautta ei voi myöskään saada tai antaa.

Aito rakkaus on energiaa, joka virtaa aina ja kaikkialla. Voimme ainoastaan avautua aidolle rakkaudelle. Tunnistaa sen olemassaolon ja antaa sen virrata esteettä.

Emme voi irrottaa itseämme rakkauden virrasta. Täyttyessämme rakkaudella rakastamme myös itseämme. Mutta rakkautta ei voi tuntea ilman itsensä rakastamista. Jos kiellämme rakkauden itseltämme, suljemme rakkauden portit myös muilta, koska rakkaus ei enää virtaa esteettömästi. Silloin jäljelle jää vain mielikuva rakkaudesta. Sen sijaan kun lempeästi ja hyväksyvästi rakastamme itseämme, huomamme myös muut ihmiset yhtä lailla rakastavasti. Aito itsensä rakastaminen ei ole itsekkyyttä, vaan se mahdollistaa rakkaudellisen yhteyden muiden kanssa.

Niinpä sinä avulias ja ystävällinen kanssaihmiseni, sinun tapasi tulla onnelliseksi on kuunnella itseäsi ymmärtäväisesti ja myötätuntoisesti. Tunnistaa omat tarpeesi ja toiveesi yhtä hyvin kuin muidenkin. Helliä ja hoivata itseäsi kuin parasta ystävääsi. Sinun porttisi onnellisuuteen on itsesi rakastamisessa.

Kun annamme rakkauden energian virrata, täytymme myös itse rakkaudella. Antamisen ja saamisen rajoilla ei enää ole väliä, koska aidolla rakkaudella ei ole suuntaa. Portti rakkauteen on avoinna läsnä olevassa sydämessämme. Rakkaus virtaa meissä aina ja kaikkialla, sillä se on todellisen minuutemme energiaa, joka ei koskaan lopu eikä häviä. Olemme vain täynnä rakkautta, joka säteilee kaikkialle, sillä ydinolemuksemme on tehty rakkaudesta.

Tämä teksti on julkaistu myös Iloversumin sivuilla.

Lisää tietoa enneagrammi-persoonallisuustyypeistä löydät kirjastani Onni asuu jo sinussa – 9 tapaa olla onnellinen

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image