Mielekkäät eväät – Ruokaa hyvälle mielelle

RIIKKA_BLOGI

Sanontaa ”Hyvä ruoka, parempi mieli” ei ole voinut välttyä kuulemasta. Hyvä ateria nostaa endorfiinitasoja ja saa hymyn huulille ja tyhjä vatsa tekee helposti kiukkuiseksi. Ravintoon ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin erikoistunut psykologi, valmentaja, työnohjaaja ja itseoppinut kokki Outi Rinne on julkaissut ruokakirjan, joka opastaa mielen hyvinvointiin keittiön kautta.

Kuva: Outi Rinne
Kuva: Outi Rinne

 

Mielekkäät eväät – Ruokaa hyvälle mielelle (Atena 2015) koostuu erilaisista aivojen hyvinvointia käsittelevistä teemoista ja niiden ympärille rakennetuista resepteistä. Kirja on erittäin informatiivinen ja sisältää myös paljon tietoiskuja erilaisista ruoka-aineista ja niiden merkityksestä terveydellemme. Rinne käsittelee kirjassaan esimerkiksi erilaisia rasvalähteitä, maidon juonnin tarpeellisuutta sekä pohtii, miksi glukoosi-fruktoosisiirappi ei ole hyvä energianlähde ja onko soija hyvästä vai pahasta. On hyvä, että näitä asioita käsitellään kriittisesti, mutta kuitenkaan liikaa tuomitsematta.

Kirjan ensimmäisessä reseptejä sisältävässä luvussa keskitytään tasaisen ja riittävän energiansaannin merkitykseen. Osion reseptit koostuvat muun muassa erilaisista juomista, pirtelöistä ja puuroista, jotka ovat helposti sulavaa ravintoa ja oikeanlaisista aineksista tehtynä pitävät verensokerin tasaisena ja olon kylläisenä. Seuraavassa luvussa lepytellään vatsaa erilaisilla hapatetuilla lisukkeilla ja kerrotaan suolistobakteerien, kuitujen ja ylipäätänsä stressin merkityksestä vatsan ja aivojen toiminnalle. Rinne kertoo mm. että ”Suoliston ja aivojen välillä on tiivis hermostollinen ja biokemiallinen yhteys, joten se, miten suolisto voi, muokkaa myös aivojen toimintaa”.

Resepteissä käydään läpi kaikki mahdolliset ateriat aina kehoa puhdistavista salaateista ja keitoista (osio, jonka nimi on kekseliäästi ”jätehuolto kuntoon”) pääruokiin ja jälkiruokiin. Mielialaa nostattavissa resepteissä keskitytään ruokiin, joilla turvataan hyvän mielen välittäjäaineet kuten serotoniini, tryptofaani ja dopamiini. Muistin tueksi Rinne tarjoaa erilaisia kalaruokia ja muistuttaa myös marjojen, kylmäpuristettujen öljyjen, vihreiden kasvisten, sekä siemenien ja pähkinöiden sisältämien välttämättömien rasvahappojen tärkeydestä.

Kirjan viimeisessä osiossa puhutaan tärkeästä aiheesta, tietoisesta syömisestä. Stressi ja kiire aiheuttavat helposti vääränlaisia ruokavalintoja ja erityisesti hektisessä arjessa ruoan ääreen olisi hyvä rauhoittua, jotta ruoansulatus toimisi moitteettomasti ja ravintoaineet imeytyisivät optimaalisesti. Reseptiosion päättävät naposteluun sopivat juhlapalat ja pienet herkut.

Kirjan resepteistä kokeiltavaksi valitsin tällä kertaa tulevan kesän juhliin sopivan raikkaan lime-kurkkukeiton, joka nesteyttää ja viilentää helteellä.

Kuva: Outi Rinne
Kuva: Outi Rinne

Lime-kurkkukeitto (4 annosta)

2 ½ kurkkua
1 limen mehu ja kuori
2 dl cashewpähkinöitä, väh. 20 min liotettuna ja huuhdeltuna
½ rkl hunajaa
1 valkosipulinkynsi
½ l kookosvettä tai tavallista vettä
1 ruukku tuoretta minttua kevyesti silputtuna
1 nippu tuoretta tilliä kevyesti silputtuna
reilusti mustapippuria
n. 1 tl laadukasta suolaa TAI maun mukaan

Kuori puolikas kurkku ja jätä se viimeistelyyn. Soseuta kurkut tehosekoittimessa ja siivilöi seos halutessasi. Lisää kurkkusoseeseen limen mehu ja raastettu kuori, pähkinät, vesi/kookosvesi, valkosipuli, hunaja ja suola. Tehosekoita kermaiseksi keitoksi. Lisää nestettä tarvittaessa. Lisää lopuksi kevyesti silputut yrtit ja surauta sekaisin. Tarkista maku. Laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi ja tarjoa hyvin viilennettynä. Helteellä voit laittaa sekaan myös muutaman jääpalan. Viimeistele annokset ohuiksi höylätyillä kurkkusiivuilla, mustapippurilla, tuoreilla yrteillä ja halutessasi ripauksella lakritsijauhetta.

Outi Rinteen blogin löydät osoitteessa www.mieliruoka.fi

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image