Välittäjäaineet ja terveys: asetyylikoliini


Terveyttä voi tarkastella monesta eri vinkkelistä. Voimme ottaa vitamiinit, kivennäisaineet ja mineraalit käsittelyyn. Tarkastelemme nykyisin paljon kehoa hormoneiden toiminnoista käsin. Immuniteetti on yksi teema mikä monia kiehtoo, suolistosta puhumattakaan. Nämä kaikki ovat mielestäni äärimmäisen hienoa työkaluja joita voi ja kannattaa käyttää mikäli oma terveys kiinnostaa pintaa syvemmältä. Eräs teema mikä on vielä saanut vähemmän huomiota on aivojen välittäjäaineet. Tarkastelen tässä neljää päävälittäjäainetta.
Ensimmäisen osan voit lukea TÄÄLTÄ
Toisen osan voit lukea TÄÄLTÄ

Asetyylikoliini

Jos katson omaa elämääni taaksepäin, asetyylikoliini on ollut monessa elämänvaiheessa minun hallitseva puoleni, vaikkakaan en ole osannut sitä niin nimetä. Asetyylikoliini yhdistetään alpha-aaltoihin ja sen piirteisiin kuuluu mm. maailmankatsomus, joka koetaan tunneaistien kautta. Ajatuksissaan nopea ja toiset huomioiva, samoin kuin asetyylikoliini on luova ja joustava persoona. Parhaimmillaan tämä välittäjäaine ilmenee intuitiivisena ja innovatiivisena, joka nauttii ajatustenvaihdosta, sekä innostuneisuudesta toisten kanssa. Yleensä artistit, kirjoittajat ja näyttelijät saattavat olla asetyylikoliinin ilmentäjiä. Myös sosiaalisuus ja ystävien tapaaminen on korkealla arvostuksessa näillä henkilöillä.

InstagramCapture_9e8aed62-f281-45e1-a948-e8f111e21785

Pahimmillaan tämä piirre voi johtaa liialliseen uhrautumiseen muiden puolesta, yleensä oman terveyden kustannuksella. Liian paljon tätä välittäjäainetta voi antaa mielikuvan, että maailma käyttää sinua hyväkseen ja pahimmillaan siitä seuraa vetäytyminen ja yksinäisyys. Liian vähän tätä välittäjäainetta voi taas johtaa muistin heikkenemiseen ja heikentyneeseen aivojen toimintaan.

Tasapainottaminen

Jos sinulla on liian vähän tätä kyseistä välittäjäainetta, voit lähteä sitä helposti korjaamaan. Yksi tärkeimpiä aineista siihen on koliini, joka on äärimmäisen isossa roolissa kognitiivisiin taitoihin, sillä se vaikuttaa aivojen toimintaan merkittävästi. Koliini on rakennusaine ja suoja-aine ja se voidaan luetella tärkeisiin rasvoihin. Koliini on tärkeä ainesosa esimerkiksi Alzheimeriin ja moniin aivorappeutumasairauksiin.

Nauti siis koliinia mm. kananmunan keltuaisista, lihasta, maksasta, kalasta, manteleista, avokadoista ja muista rasvaisista aineksista, jotka tietenkin kannattaa valita mahdollisimman laadukkaista lähteistä, mikäli moiseen on mahdollisuus. Monet ihmiset aloittaessaan dieetin vähentävät rasvaisten ruokien syöntiä, samalla pienentäen omaa koliinin saantiaan. Tämä voi pitkään jatkuessaan johtaa asetyylikoliinin puutostiloihin. Jos kaipaat rasvaisia ruokia, niin yksi selitys sille voi olla, että sinulla on liian vähän asetyylikoliinia.

Hyvä aamiainen joka tukee asetyylikoliinin tuotantoa voisi olla esim. 3 munaa, muutamia manteleita sekä parsakaalta sekoitettuna. Jos olet terve, niin sinun pitäisi pystyä tuottamaan riittävästi asetyylikoliinia, mikäli syöt laadukkaita rasvan lähteitä. Kuitenkin joillakin ihmisillä antioksidanttilisä tai esimerkiksi fosfatidyyliseriini (rasva-aine) ja kalaöljy voi auttaa.

Elämäntyyli

Koska asetyylikoliini on erittäin sosiaalinen, ajatuksia vaihtava sekä ihmisten seurassa viihtyvä, niin parhaimpia tapoja tasapainottaa ja”nollata” aivot on vetäytyä hetkeksi omaan seuraan. Jos kaiken aikaa kulutamme voimavaroja ja välittäjäaineita, niillä ei ole mahdollisuutta palautua ja täydentää varastoja. Niinpä on tärkeää, aivan samoin kuin lepuutamme fyysistä kehoamme harjoituksen jälkeen, myös annamme aivojen palautua käyttämisen jälkeen. Munkkiluostariin ei tarvitse muuttaa, vaan päivittäinen hiljentyminen tai vetäytyminen omaan riittää vallan mainiosti. Lukeminen, ulkona kävely, jooga, meditaatio ovat loistavia tapoja uudistaa ajatuskuvioitamme sekä biokemiallisella, että myös syvemmillä tasoilla.

Koska stereotyyppinen vahva asetyylikoliini henkilö tekee päätökset tunteella ja intuitiolla on välillä hyvä ottaa logiikka ja faktat käyttöön, erityisesti päätöksissä jotka koskevat esim. omaa terveyttä. Tämä ei ole joko tai ehdottomuus vaan enemmänkin toisia tukeva lähestymistapa, jonka itse olen kokenut hyväksi omalle persoonalleni. Luottaen edelleen omiin kehon tuntemuksiin sekä samalla varmistaen ne myös järkevillä mittauksilla. Myös aerobinen kevyt liikunta ulkoilmassa tekee ihmeitä aivojen verenkierrolle, joten se on erittäin suositeltavaa. Vaikkakaan en ole löytänyt yhtään suoranaista viittausta, että inversio (=pää alaspäin) auttaisi asetyylikoliinin lisääntymisessä, niin perusjärjellä se on erittäin loogista ajatella näin, koska inversio lisää todella paljon päässä tapahtuvaa verenkiertoa. Itse olen kokenut tämän todella hyväksi tavaksi, yhdistettynä hengitykseen ja sen jälkeen tapahtuvaan luovaan työskentelyyn.

InstagramCapture_061a11de-9aa9-4d0b-808a-a1622b622ad6
Ravinteet

Seuraavat ravinteet voivat myös auttaa asetyylikoliinin muodostumisessa:

  • B-vitamiinit, erityisesti B12, B5, B1
  • Gingko biloba
  • Korean ginseng
  • DHA (omega 3-rasvahappoihin kuuluva)
  • Koliini
  • Fosfokoliini
  • Fosfoseriini

Mikäli olet ihminen joka haaveilee ja unelmoi kaikenlaisista ihmeellisistä asioista, niin ehkä on aika ottaa hetkeksi logiikka käyttöön ja ruveta konkreettisesti toteuttamaan. Tämä laskee asetyylikoliinin määrää ja nostaa dopamiinin tuotantoa. Ja toisinpäin, mikäli haluat laskea dopamiinia ja nostaa asetyylikoliinia, niin ala tekemään yksin luovaa työskentelyä, sellaista mitä pystyt toteuttamaan keskeytymättömästi ja täysin hetkeen keskittyen. Hyvä tapa nostaa asetyylikoliinia on myös seuraava:

Mieti mitä tekisit jos raha ei olisi ongelma, vaan sinulla olisi kaikki fyysiset mahdollisuudet toteuttaa unelmasi.

Mitä tekisit, minne menisit ja kuinka elämäsi eläisit? Tämä harjoitus antaa mukavia fiiliksiä ja nostaa asetyylikoliinia kehossasi. Luovia hetkiä elämääsi ystävä, pysytään tasapainossa.

Luonnollisesti blogin sponsorina toimii Biomed

Luonnollisesti-hyvin-biomed

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image