Välittäjäaineet ja terveys osa 2

Terveyttä voi tarkastella monesta eri vinkkelistä. Voimme ottaa vitamiinit, kivennäisaineet ja mineraalit käsittelyyn. Tarkastelemme nykyisin paljon kehoa hormoneiden toiminnoista käsin. Immuniteetti on yksi teema mikä monia kiehtoo, suolistosta puhumattakaan. Nämä kaikki ovat mielestäni äärimmäisen hienoa työkaluja joita voi ja kannattaa käyttää mikäli oma terveys kiinnostaa pintaa syvemmältä. Eräs teema mikä  on vielä saanut vähemmän huomiota on aivojen välittäjäaineet. Tarkastelen tässä neljää päävälittäjäainetta. Ensimmäisen jutun voit lukea TÄÄLTÄ.

Toinen välittäjäaine – Serotoniini 

Serotoniini yhdistetään delta-aivoaaltoihin ja serotoniinia voitaisiin kutsua leikkisäksi ja elämästä nauttivaksi välittäjäaineeksi. Läsnäolo voitaisiin linkittää myös tämän aineen kohdalle, koska hetkestä kumpuava ilo on helpompaa serotoniinin avulla. Siinä missä dopamiini on rationaalinen, serotoniini on enemmän vaihtelunhaluinen joka rakastaa uusien asioiden kokeilemista. Mikäli kehossa on  riittävästi tätä välittäjäainetta, elämä on leikkiä, jossa työ ja vapaa-aika nähdään temmellyskenttänä jossa on hyvä olla. Optimismi, elämästä nauttiminen ja ulospäinsuuntautuneisuus ja impulsiivisuus ovat peruspiirteitä serotoniinille.

Liian paljon hyvää ei kuitenkaan ole aina parempi, sillä serotoniinin liikatuotanto voi tehdä ihmisestä hermostuneen ja helposti loukkaantuvan saamastaan kritiikistään. Liian vähän taas voi aiheuttaa monia oireita, joista tunnetuin on varmasti masennus. Myös unettomuus on hyvin yleistä mikäli serotoniinia ei ole riittävästi kehossa, sillä siitä tehdään melatoniinia joka auttaa nukahtamaan.

Tasapainoon vaadittavat tekijät 

Serotoniinin tasapainottaminen voidaan toteuttaa järkevillä elämäntapavalinnoilla. Yksi tärkeä tekijä on että nautimme riittäväsi trypthofaani-nimistä aminohappoa sisältäviä ruokia. Tästä aminohaposta keho valmistaa serotoniinia, joten yksinkertaisella logiikalla pelkästään tämä lisäys voisi auttaa. Aina asiat eivät ole kehossa niin kuitenkaan kehossa ole mustavalkoisia, sillä syömämme ruoka sisältää monia muitakin aminohappoja, jotka voivat estää tietyn aminohapon imeytymistä tai heikentää sen voimaa. Sen takia on tärkeää että ruokavaliossa on pitkäketjuisia hiilihydraatteja joista keho voi muodostaa serotoniinia yhdessä tryptofaanin kanssa.

6 asiaa jotka lisäävät serotoniinia kehossa

1. Ulkoilma 

Ulkoile heti aamusta. Ulkoilmaa tarvitaan moneen asiaan, myös serotoniinin muodostumiseen. Ulkoile heti aamusta, vaikka vuodenajat ei antaisikaan hirveästi valoa.

InstagramCapture_030245b8-2879-45ad-94df-a00a2e206b50

2. B-vitamiini 

Lisää b-vitamiineja. B-vitamiinit rauhoittavat aivoja ja antavat keholle mahdollisuuden tuottaa serotoniinia, dopamiinia ja melatoniinia.

3. Ruusujuuri 

Ruusujuurta on käytetty aikojen saatossa jo pitkään. Ruusujuuri vaikuttaa kiehtovasi myös mielialaan. Toisin kuin monet muut adaptogeenit (tasapainottavat kasvit), ruusujuuri vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin ja endorfiinien tuotantoon. Ruusujuurella on saatu erittäin positiivisia vaikutuksia miedoissa ja keskivaikeissa masennuksissa ilman sivuvaikutuksia.

Kasvi auttaa myös muodostamaan serotoniinia, joka on yksi tärkeistä (muttei ainut) välittäjäaineista. Jonkin verran on myös tutkimuksia, ettei serotoniini (jonka tuotantoon lääkkeillä pyritään vaikuttamaan) olisikaan tärkein tekijä masennuksen hoidossa, mutta se on silti tärkeä välittäjäaine, joka on syytä saada tasapainoon.

4. Auringonvalo

Yksinkertaisin tapa nostaa omaa mielialaa ja sitä kautta serotoniin tuotantoa on mennä auringon valoon. Aina sitä ei ole mahdollista saada mutta pienetkin auringolle altistumiset tekevät hyvää. Älä pelkää aurinkoa, sillä se on meidän ystävämme järkevästi kohdattuna.

InstagramCapture_26ae55d9-7660-4647-b412-6d059da660a8

5. Kalaöljy 

Kala ja kalaöljy on tärkeässä roolissa sillä se voi auttaa kehoa lisäämään serotoniin muodostumista. Harva syö riittävästi kalaa, joten silloin voi miettiä lisäravinnetta varmistaakseen hyvän olon tuntemukset.

6. Meditaatio ja syvähengitys 

Jokainen joka on joskus kokenut läsnä olevan hetken, tietää sen olevan äärimmäisen rauhoittava kokemus. Meditaatio ja syvähengitys ovat valtavan voimakkaita keinoja varmistamaan serotoniinin muodostumisen. Ota vaikka 10 minuuttia päivittäin jolloin keskityt pelkästään omaan rauhalliseen syvähengitykseesi.

meditaatio

Näillä eväillä kohti hyvää fiilistä, kuullaan pian!

Luonnollisesti blogin sponsorina toimii Biomed

Luonnollisesti-hyvin-biomed

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image