Rasvaa koneesen ja keho kiittää!

Meidän yhteiskunnassamme vallitseva rasvakammo on alkanut pikkuhiljaa onneksi väistyä pois. Miksi onneksi? Monestakin syystä, vähimmäisenä ei varmastikaan se, että kudoksemme ja hormonimme tarvitsevat rasvaa toimiakseen täydellä teholla. Unohtamatta aivojen hyvinvointia, lisääntymiskykyä, rasvojen vaikutusta mielialaan ja immuniteettiin.

Otetaanpa pieni katsaus ihanan rasvaisiin asioihin, helposti ymmärrettävässä muodossa.

Rasva on edelleen osittain pelätty juttu. Tämä on suuri ihmetys, sillä se helpottaisi painonhallintaa, suuremman lihasmassa saamista, parempaa hedelmällisyyttä, aivotoimintaa, pienempää sydän ja syöpäriskiä. Hyvälaatuiset rasvanlähteet, kuten eläinrasvat (ruokinta/laatu), kala, kuumentamattomat kasvirasvat, kuten avokado, oliivi, oliiviöljy, pähkinät, siemenet ja kookos.

Kuumennettujen rasvojen käyttöä kannattaa minimoida, mieluusti jättää kokonaan pois, mikäli terveys on tavoitteesi. Ne sisältävät suuria määriä omega 6- rasvahappoja, jotka lisäävät tulehdustilaa kehossa. Kuumennus tekee kasvipohjaisille rasvoille sen, että niistä tulee erittäin härskiintyneitä, eli pilalle menneitä rasvoja, joilla ei ole paikkaa hyvinvoivassa kehossa.

Yksi minua kiehtonut asia tässä elämässä on ollut ihmiskehon käyttö ja sen tehostaminen mahdollisimman luonnollisilla elementeillä. Tämä tarkoitti nuorempana vähärasvaisuuteen uskomista ja sen toteuttamista. Lopputuloksena oli paljon sairasteluja, lihaskipuja ja ongelmia kehon sisäisissä tiloissa. Nykyään taaksepäin katsottonu tämä on hyvin helppo ymmärtää. Valinnat, jotka silloin tein, antoivat juuri sen lopputuloksen, jonka ne fysiologisesti on tarkoitettukin tuovan.

Ihana rasva

Luultavasti rakastat minun tavoin rasvaa, ainakin maullisesti. Kukapa ei pitäisi manteleista, avokadoista tai oliiveista. Eläinperäisesti jotkut nauttivat niitä lohen, lihan tai kananmunan muodossa. Tai sitten välimaastosta voin, juuston tai jugurtin muodossa. Kermainen maku, täyttä taivasta. Miksi niitä on pidetty sitten niin pahana? Kaikki liittyy teorioihin ja ideologioihin, joilla ei ole mitään tieteellistä perustaa. Ei ainakaan, jos katsotaan kehoa ja sen fyysisiä tarpeita. Tarinat ovat kivoja, mutta todellisuus on vielä kivempaa.

Hyvät rasvat

Laadukkaita rasvoja ovat käsittelemättömät eläinrasvat, kuten kalasta tai voista (mikäli se tulee eläimestä, joka on saanut syödä lajityypillistä ruokaa, eli heinää. eng. ”grass fed” Tämä vaikuttaa myös eläimen rasvahappotuotantoon

Myyttejä?

Kananmunat ovat pahaksi?

Kananmunan proteiininlaatu on huippuluokkaa, lisäksi siinä on vitamiineja lähes koko kattaus. Ei ole olemassa tieteellistä todisteita kananmunien ja lisääntyneen kolesterolin välillä. Itse asiassa kananmunassa oleva koliini, jota on kananmunan keltuaisessa on välttämätön aivojen hyvinvoinnille, se myös auttaa maksaa puhdistautumaan ja toimimaan sille kuuluvalla tavalla. Koliinilla on myös verenpainetta alentava ominaisuus ja sen ainesosia esiintyy hermoissa ja aivokudoksessa. Täydellistä ruokaa? Lähes.

Olemme vaihtaneet perinteisesti käytetyt rasvat, uudistettuihin levitteihin ja margariineihin, jotka kuumakäsitellään ennen markkinoille pistämistä.

Nyt tarkkana. Kolesteroli, jota saadaan rasvasta (myös kananmunasta), käytetään hormonien rakennusaineena. Rasva auttaa myös rasvan koostumuksessa ja lihasten muodostumisessa, niiden auttaessa hormonien oikeanlaista toimintaa. Riittävä rasvan saanti on oleellista nostamaan luontaisen kasvuhorminin tuotantoa.

Rasvan vähentyminen voi olla yksi osatekijä lihavuudessa ja sairauksien lisääntymisessä. Tottakai, moni muukin asia siihen vaikuttaa, kuten vähäinen liikkumattomuus, ympäristön kuormitus, tunteet ja niiden tukahduttaminen, kemikaalit, lisääntynyt sähkömagneettinen säteily ja monet muut kuormittavat tekjiät. Kuitenkaan ei voi myöskään väheksyä rasvan poisjättämistä, sen verran tärkeä tekijä se on elimistömme toiminnoille.

Rasva eläimistä?

Monet pitävät eläinravintoa kyseenalaisena, ravinteellisesti turhaan. Ideologiat jokainen pitää ja kehittelee itse, tarkastelussa on pelkästään biokemialliset prosessit ja tarpeet, joita meidän keholla on. Myös kultuurillisesti tuskin kukaan väittää, ettemme olisi aina syöneet eläinperäisiä tuotteita, ennenkaikkea rasvaliukoisia ainesosia. Mutta on hyvin suuri ero, miten eläintä kohdellaan ja mitä sille ruokitaan. Kaikki vaikuttavat sen olemiseen ja sitä kautta myöskin rasvan muodostumiseen.

Yksi syy miksi tehotuotetuilla eläimille syötetään antibiootteja on se, että ne lihottavat niitä. Antibiootit muuttamat eläinten suoliston kuntoa, jolloin ne imevät itseensä enemmän hiilihydraatteja, joka lihottaa niiden kehon koostumusta. Ja johtuen ruokavaliosta ja mahdollisista hormoneista, niiden rasvahappokoostumus on suurempi omega-6 eduksi.

Tiedä lähteesi ja tue pienyrittäjiä, joiden laadun takana pystyt seisomaan. Näin ollen pystyt parhaimmillasi tukemaan paikallista toimintaa ja puhtaampia, kestävämpiä eläimen kasvattamistoimia.

Mikäli et syö eläimiä ideologisista syistä, yksi hyvä tapa lisätä eläinperäisiä rasvoja on luomutuotettu voi, joka on parhaimmillaan saanut ruohoa syödäkseen. Gheen (kirkastettu voi) ollessa vieläkin täydellisempi muoto. Tämä luultavasti sen takia, että se sisältää puhdasta rasvaa, ilman allergisoivia osia. HUOM. Maidosta ja voista monet pysyvät erossa sen valitettavan pahan maineen vuoksi. Ensinnäkin suurin osa tämän päivän ihmisistä ei ole koskaan nauttinut voita siinä muodossaan, miten se on historiassa ollut. Kuumentamattomana ja ennenkaikkea heinäsyötöllä olleista eläimistä tulleena. Näitä tiloja on enää muutama Suomessa jäljellä.

Rasva ja hormonit

Mikä tärkeintä, rasva vaikuttaa hedelmällisyyteemme. Aika oleellista ihmisen olemuksessa on se, että pystymme edelleen lisääntymään. Kaikki mikä ei edesauta tämän toteutumista ei ole pitkällä tähtäimellä kestävää kehitystä. Toki voimme ajatella, että on maapallolle tärkeää, että emme syö, emmekä kuluta, mutta mikäli itselle teemme näin sukupuuton, ihmiselle se ei ole kestävää. Rasvaa itsesi ja sukupuolitoimintasi sellaiseen kuntoon, että niitä pikkuisia on vielä mahdollista sieltä putkautella. Ei pelkästään hormoniesi ja geeniesi vuoksi, vaan inhimillisyyden ja ihmisenä pysymisen vuoksi.

Aivot ja rasvat

Aivojen painosta suurin osa on (yllätys, yllätys) kolesterolia ja rasvaa, ennenkaikkea aivot kaipaavat DHA:ta, välttämätöntä rasvahappoa, jota saadaan esim. kylmän meren kaloista ja kalaöljystä, mutta myös heinäsyötöllä olleesta eläimen rasvasta. DHA on aivojen hermoille yhtä tärkeä, kuin vauvalle lempilelu. Ilman sitä ei ole hauskaa, sillä se määrittää kaiken oppimisesta, tunnetilaan, sekä hermostollisiin/kongitiivisiin toimintoihin. Mikäli ymmärrät tämän arvon ja välität aivoistasi, tässä on aika hieno työkalu antaa raakaa materiaalia aivoille käsiteltäväksi.

Rasva ja Kolesteroli?

Kuten olet jo ehkä huomannut, molemmat ovat supertärkeitä meille. Yhdysvalloista 70-luvulla levinnyt rasva/kolesterolikammon seuraukset, ovat nähtävissä suurempina sydän ja verisuonistosairauksina, joita suuri määrä hiilihydraattipitoista ruokaa aiheuttaa. Syömällä tyydyttyneitä rasvoja et nosta omaa triglyseridi arvojasi, mutta hiilihydraateilla nostat. Samalla se nostaa ”hyvää” HDL kolesterolia, mikä taas laskee sydänkohtauksesi riskiä. Monet ruuat, jotka sisältävät kiinteää (tyydyttynyttä) rasvaa, kuten voi, kookos, kananmunat, voivat vähentää tulehdustilaa kehossa, alentaen triglyseridien määrää kehossa, vähentäen insuliinia, luontaisten antioksidanttien muodossa, joita ruuat sisältävät. Rasvaliukoiset ainesosat ovat myös puolustusjärjestelmällemme, immuniteetillemme elintärkeitä aineita.

Rasva ja painonpudotus?

ÄLÄ SYÖ RASVAA JA LAIHDU! Kyseisellä lauseella ei juuri ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Syöt rasvaa ja se jää kehoosi? Itseasiassa kyseessä on lähes päinvastainen tilanne. Mikäli haluat pitää optimaalipainosi, tai pudottaa ylimääräisiä kiloja, tarvitset rasvaa siihen avuksi. Kuvitteleppa uusi auto, joka on täynnä bensaa (ravintoa), mutta siitä puuttuu öljyt (rasvat). Hyvin nopeasti auto leikkaa kiinni, samoin käy ihmiskehon. Rasva on loistavasti imeytyvää ravinnetta, joka tarjoaa keholle suuren määrän ravinteita, jotka keho pystyy helposti käsittelemään (toimiessaan). Mutta laadulla on jälleen äärimmäisen suuri merkitys asiassa. Keho ei varastoi välttämätömiä omega-3 rasvoja, rasvaksi kehoon. Keho tykkää käyttää nämä rasvat sinun hormoneidesi ja solukalvojesi hyväksi. Sama vaikutus näyttäisi olevan kertatyydyttyneillä rasvoilla, kuten avokadolla, suurimmalla osalla pähkinöitä ja oliiveilla. Sama vaikutus on myös tyydyttyneellä, kookosöljyllä, joka sisältää keskipitkiä tyydyttyneitä rasvahappoja.

Hyvä on myös huomioida se kuinka rasva tyydyttää kehosi soluja, myös näläntunteen se pitää näin ollen poissa. Suuri osa ”makeanhimosta” voi johtua pelkästään siitä, kuinka keho huutaa välttämättömiä aminohappoja ja rasvahappoja. Niiden puuttuessa, keholla on nälkä ja se pyrkii sitä täyttämään, koskaan tyydytystä saamatta. Soluilla, kuten sieluillakin on huutava nälkä, silloin kun niille ei anneta tarvittavaa materiaalia.

Rasva on kuin kehon nuotioon heitetty iso pölkky, joka palaa pitkään tarjoten lämpöä ja energiaa. Sen sijaan, että sinne laitettaisiin koko ajan pieniä risuja (hiilihydraatteja), joita joutuu lisäämään kaiken aikaa, jotta tuli pysyy palavana.

Rasva nostaa insuliinitasoja vähiten, hiilihydraatit eniten.

Suositeltavia rasvoja ihmissoluille:

  • Kylmäpuristettu kookosöljy

Huom! Älä sekoita tätä kaupan munkin paistorasvaan. Tämä öljy on käsitelty vahvasti ja luultavasti ei sovi ihmiselle käytettäväksi. Tällä verukkeella aikoinaan kookosöljy poistettiin ”terveellisten” rasvojen listalta. Skippaa se ja panosta kylmäpuristettuun kookokseen, jota on käytetty tuhansia vuosia ympäri maailmaa. Saatat auttaa aivojesi toimintaa ja kehosi koostumusta positiiviseen suuntaan.

  • Voi

Voi, joka tulee heinäsyötöllä olleista eläimistä (haasteellista saada), on äärimmäisen ravinteikasta. Voi sisältää paljon rasvaliukoisia vitamiineja, kuten A,D,K-vitamiinia. Esimerkiksi K-vitamiini on äärimmäisen tärkeä kalsiumin toiminnalle. Hyvin tuotettu voi sisältää kookoksen tavoin keskipitkiä rasvohappoja (MCT). Rasva ei nosta ”pahaa” kolesterolia, vaikka monilla edelleen yleinen uskomus on. Panosta laatuun ja skippaa rasvan korvikkeet, kuten levitteet ja margariinit, jotka ovat kuumakäsiteltyjä, ihmiskeholle sopimattomia rasvoja.

  • Avokadot, oliivit, oliiviöljy

Nämä kaikki rasvat, kuten myös pähkinöistä saatava öljy sisältää paljon omega-6 pitoisia rasvoja. Näilläkin rasvoilla on paha maine, lähinnä sen takia, koska länsimaissa suhdanne 3 ja 6 kesken on epätasapainossa, omega-6 eduksi. Näissä muodoissa nautittuna, rasvoja ei ole kuumennettu, mikä on hyvin suuri ero tehtäväksi. Molempia rasvoja tarvitaan, tasapainoisessa suhteessa. Niiden tasapainoinen suhde on tärkeä elimistön tulehdustilojen välttämiseksi. Skippaa kuumennetut kasviöljyt, jotka ovat altistuneet ilmalle, valolle ja kuumuudelle, joka mahdollistaa niiden härskiintymisen.

  • Kananmunat puhtaista lähteistä
  • Liha & sisäelimet

Nämä ovat parhaimpia omega-3 lähteitä, mikäli eläimet ovat saaneet syödä niille lajityypillistä ruokaa, kuten heinää, sekä villinä kasvaneita kasveja. Silloin niiden rasva on lähes täydellistä, sopien ihmiselle käytettäväksi.

Yhteenveto

Yhteenvetona voitaisiin todeta, että aivot ja solut tarvitsevat rasvaa. Sinä voit päättää mitä materiaalia niille haluat syöttää. Tämän tekstin tarkoitus ei ole sanoa mitä pitäisi syödä, vaan pikemminkin antaa vaihtoehtoja pöydälle, josta voi omalle lautaselleen jotain latoa, näin halutessaan. Mikään vaihtoehto ei ole toistaan parempi, vaan jokainen tekee omasta näkövinkkelistä parhaimmat ratkaisunsa. Mikäli koet, että tekstistä on apua, hienoa. Mikäli et, niin toivon sinulle joka tapauksessa pelkkää parasta, toisiaan erottelematta, kaikki yhteiseksi hyväksi toivoen. Ystävä hyvä, paksua vointia.

Kuvat: (taulukkoja lukuunottamatta) Ulla-Maija Takkunen / www.teemusyrjala.com

Lisäluettavaa:

Paras ruokavalio – Christer Sunqvist

Physical Degeneration – Weston Price

Eat fat, lose fat – Sally Fallon

Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health – Gary Taubes

Ravintoterapian käsikirja – Tuula Laamanen

Kananmuna ja kolesteroli

http://www.marksdailyapple.com/saturated-fat-healthy/

http://www.primalbody-primalmind.com/

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image