Diabetes 2

Diabetes ja sen esioireet ovat laaja ilmiö meillä länsimaissa. Kyseessä on lähes epidemian lailla leviävä huolestuttava oire. En puhu mielelläni tässä yhteydessä sairaudesta, koska mielestäni tämäkin on oire, jolle voimme tehdä paljonkin omilla elämäntapavalinnoillamme.

Aluksi on hyvä käydä läpi pieni kysymyslista. Kuten kaikissa tiloissa, myös tässä on oleellista tarkastella, onko tilasta tullut osa persoonaa? “Olen diabeetikko” vai “Minulla on tila nimeltä diabetes”? Eri merkitys? On monesti helppoa tyytyä tiettyihin määrityksiin, on kyseessä sitten minä olen kirjailija, minä olen kotiäiti, minä olen diabeetikko. Entä jos et olekaan mikään näistä, vaan ne ovat osa sinun tämän hetkistä olemustasi? Ei määrittävä tekijä, vaan yksi pieni palanen sinua. Yhä useampi alkaa tarkastelemaan omaa kieliasuaan eli sitä kuinka itseään puhuttelee. Nämä ovat kuin pieniä kultakimpaleita alitajunnallemme, joita sitten toteutamme tekojen kautta todeksi.

Mikä sinä olet tänään?

Kuinka sitten tehdä tärkeästä asiasta mahdollisimman helppoa ja vaivatonta? Voisimme puhua insuliinin merkityksestä, mitä se tekee ja mikä on sen merkitys elimistöllemme. Tätä tärkeää hormonia voi auttaa monilla tavoilla. Keskitytään kuitenkin olennaiseen, asioihin joita voit tehdä saman tien. Luontaiseen vahvistumiseen kyseisestä oireesta.

Mielestäni emme elä lääkkeiden puutostilassa, vaikka siltä ratkaisut yleensä vaikuttavat. Mitä mieltä sinä olet? Ja kuinka ottaa ajatuksia, sekä vinkkejä vastaan ilman syyllisyydentuntoa, enemmänkin näkemällä ne mahdollisuuksina? Kokeillaan.

Neljä asiaa joilla voit vaikuttaa diabetekseen.

1. Vesi.

Tämä lukee kaikkialla, kaikki tietävät sen, silti monesti tämä tärkeä elementti jää käyttämättä, ehkä juuri sen takia, kuinka yksinkertainen se on. Nesteillä on väliä mitä kehoomme laitamme. Vesi on elämän perusta, niin luonnossa, kuin meillä ihmisilläkin. Nesteiden juonti ei vielä kerro mitään siitä, onko kehomme nesteytetty. Kuumakäsitellyt mehut vaikuttavat päällisin puolin hyviltä vaihtoehdoilta, mutta lyhykäisyydessään ne ovat suoraan suoneen sokeria, joka ei millään tavalla nesteytä kehoamme. Sama juttu limsoissa, tai yleensäkin nesteillä, joita myydään kaupoissa. Vesi ei ole kaikista seksikkäin juttu mediassa, tämä ei silti poista sen tärkeyttä meille ihmisille. Sillä ei myöskään voi lyödä rahoiksi, ainakaan vielä, toivottavasti asia pysyy myös meidän jokaisen ihmeellisen otuksen perusoikeutena. Todella toivon, että pidämme myös rakkaan vedemme puhtaana.

Tiesitkö, että liika sokeri ja insuliini verenkierrossasi aiheuttavat tulehdustiloja, pistäen samalla hormonit ja välittäaineet epätasapainoon, jotka vaikuttavat myös aivojen nopeutuneeseen rappeutumiseen?

Aloita vaikka juomalla lisää vettä.

2. Liike.

Entä, jos pystyisit vaikuttamaan liikkeellä omiin veriarvoihisi, oli kyseessä diabetes tai jokin muu oire. Tämänkin haaste on siinä, että sen joutuu itse suorittamaan. Sitä ei saa punaisena ihmepillerinä. Liike tapahtuu sillä tavalla, että nousemme ylös ja liikutamme kehoamme. Siihen liittyy yleensä myös hengästymistä ja ulkona olevaa hengittämistä. Kehomme on suunniteltu kävelemään, ei niinkään tuijottamaan ruutuja, niin mukavaa ja vaivatonta kuin se onkin. Yksinkertaisimmillaan kävele joka päivä, piste. On myös koettu hyväksi tavaksi kävellä, jokaisen ruokailun jälkeen. Esimerkiksi puoli tuntia ruokailun jälkeen n. 15 minuutin kävely. Kolmella ruualla, se on jo 45min päivällä. Idässä on sanonta, joka on ihan ytimessä tässäkin asiassa: ”Kävele jokaisen ruuan jälkeen 100 askelta, niin elät 99-vuotiaaksi asti”. Verenkiertoon saadaan liikettä ja jokainen tärkeä osanen pääsee toimimaan sille tarkoitetulla tavalla, luonnollisesti.

Liike on lääkettä.

Loistava lääke diabetekseen on lisätä raskasta painoharjoittelua. Miksi?

Mitä enemmän omaat lihasmassaa, sen parempi. Sokeri käytetään silloin lihasten hyödyksi, eikä se jää niin helposti verenkiertoon aiheuttamaan painonnousua ja mahdollisten oireiden ilmaantumista. Aloita vaikka syväkyykyistä, mikäli painot eivät vielä nouse. Jätä hauiksen harjoittelu hifistelijöille ja keskity isoihin lihaksiin, niinkuin jalkasi ja ylävartalon lihaksiin.

3. Ravinto.

Tämä on siinä mielessä tärkeää, että tällä elementillä yleensä saamme tämän kyseisen oireen. Syömällä ja kuormittamalla elimistöämme. On hyvä tietää, että kaikki hiilihydraatit muuttuvat kehossa sokeriksi. Tämä ei tarkoita, että kaikki olisi heitettävä nurkkaan, mutta joissain tilanteissa se on hyvä ymmärtää. On myös helppoa sanoa, että en syö sokeria ollenkaan. Onko asia todella näin? Kurkataanpa. Näistä asioista saat kohtuullisen paljon elimistöösi sokereita:

Viljat, varsinkin valkaistut tuotteet, yleisimpänä vehnä/vehnäjauho, pastat, keksit, kakut, makeiset, riisit, yleensäkin kaikki valkaistut ja prosessoidut tuotteet, sekä alkoholi. Pari sämpylää on jo aikamoinen sokerimäärä keholle, jota sillä voi olla haasteellista käsitellä. Myös ne kokojyvänä mainostetut.

Tehdään pieni ajatusleikki. Jos laittaisit kokojyvänä mainostetut leivät, murot ja vastaavat maahan, niin kasvaisiko niistä uusi kasvi? Tai milloin näit viimeksi luonnossa kasvavan leipäpuun? Viljat vihreisiin, makeiset marjoihin, riisi riistaan, pasta pakuriin ja tätä rataa voisi olla kokeilemisen arvoinen juttu.

Tarkista myös, että d-vitamiini on riittävän korkealla. Myös chorella-nimisellä makean veden levällä voi olla positiivisia vaikutuksia. Samoin laadukkailla ruokapohjaisilla vitamiineilla. Pohja on kuitenkin aina ravinteikkaassa ruassa, jota nautit päivittäin.

4. Uni.

Liian vähäinen uni on riskitekijä, joka pistää terveenkin elimistön koetukselle. Olet varmasti huomannut joskus saman kaavan, mihin itsekin olen huonosti nukutun yön jälkeen kompastunut. Nukut huonosti ja seuraavana päivänä tuntuu, että voisit syödä jatkuvalla syötöllä, ilman taukoja. Tämä johtuu lyhykäisyydessään, unen vähäisen saannin takia johtuvasta epätasapainosta, jolloin kehon signaalit ovat miten sattuu, myös ruuan suhteen.

Miksi näin helppoja, yksinkertaisia asioita voi olla haasteellista toteuttaa? Korkea verensokeri on oire, ei diabetes itsessään. Suurin haaste on hiilihydraatti pitoinen ruokavalio yhdistettynä vähän liikkuvaan elämäntapaan, mahdollisesti jollain stressi reaktiolla varustettuna. Tämän takia, et löydä ratkaisua purkista, vaan kurkkaamalla rehellisesti omiin elämäntapoihin ja tekemällä ratkaisuja, jotka tukevat matkaasi. Kaikkea hyvää, oli polkusi mikä tahansa. Voi hyvin ystävä hyvä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image