Tämä jokaisen pitäisi tietää maitohappobakteereista – “Suurin osa vastustuskyvystämme perustuu suoliston limakalvon moitteettomaan toimintaan”

Mainosyhteistyo_Biomed

Terveen elämän puolesta on sarja, jossa esitellään laadukkaita luontaistuotteita. Omaan elämäntilanteeseen oikein valitut ravintolisät tukevat kehoa ja mieltä matkallasi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sarjan kustantaa Biomed Oy ja asiantuntijana toimii fytonomi Birgit Stenroos.


Paula Heinonen kiteytti hienosti Biomedin juhlaseminaarissa: “Suolisto on oikein kohdeltuna elämän kehto.” Suolistossa, jossa toimii tuhansia erilaisia bakteereja, on hyvin monimutkainen ympäristö. Osa bakteereista elää siellä pysyvästi, mutta toiset tulevat ruoan mukana ja kulkeutuvat ruoansulatuskanavan läpi. Osa näistä bakteereista on ihmiselle hyödyllisiä, mutta toiset voivat aiheuttaa sairauksia. Hyvät probioottiset maitohappobakteerit ja prebiootit edistävät terveyttä monin tavoin.

Pro- ja prebiootit

Probiootti on antibiootin vastakohta. Kreikan kielestä peräisin oleva termi probiootti tarkoittaa “elämää varten”. Probioottisella valmisteella tarkoitetaan tuotetta, joka sisältää runsaasti sellaisia hyödyllisiä eläviä mikro-organismeja, jotka muuttavat suoliston bakteerikantaa, tasapainottavat immuunijärjestelmän toimintaa ja edistävät terveyttä.

Prebiooteiksi kutsutaan sulamattomia ravintoaineita, jotka edistävät näiden hyvien  bakteerien kiinnittymistä, lisääntymistä ja toimintaa paksusuolessa. Inuliini ja oligosakkaridit ovat tällaisia prebiootteja. Niitä esiintyy luonnossa monissa kasveissa.

”Ihmisen suolisto on tenniskentän kokoinen”

Vanhastaan tiedämme, että maitohappobakteerit ehkäisevät ripulia matkoilla ja antibioottikuurin aikana. Nykyään tiedämme niistä paljon enemmän. Monet nykyiset tutkimukset ovat osittaneet että ihmisen suolen limakalvo on ehkä tärkein immuunijärjestelmämme elin. Suoliston limakalvo on pinta-alaltaan 250–400 neliömetriä, joka vastaa levitettynä tenniskentän kokoista aluetta.

Suurin osa vastustuskyvystämme perustuu suoliston limakalvon moitteettomaan toimintaan. Suolen limakalvo säätelee paitsi ruuansulatusta ja paikallisia suolen reaktioita (kuten ummetusta ja ripulia) myös muun elimistön, kuten ihon ja keuhkojen reagointia ympäristön ärsykkeitä vastaan. Suoliston bakteeritasapaino heijastuu myös mielen terveyteen.

Suolistossa sijaitsee suurin osa ihmisen lymfajärjestelmästä ja siitä johtuen suoliston limakalvon kunto vaikuttaa  ratkaisevasti myös mm. atooppiseen ihottumaan, astmaan, nivelreumaan ja muihin autoimmuunitauteihin. Viime aikoina niillä on havaittu tärkeä merkitys allergioissa sekä monissa tulehdustaudeissa, kuten nivelreumassa, paksusuolen tulehduksessa, Crohnin taudissa ja toistuvissa virtsatietulehduksissa sekä ns. hiivasyndroomassa.

Tärkeimpiä probiootteja

Lactobacillus acidophilus

Tunnettu maitohappobakteeri, joka elää normaalisti ohutsuolessa. Se on tärkein probioottisista bakteereista. Lactobacillus acidophilus kykenee pitämään suoliston mirobiflooran terveenä. Lactobacillus acidophilus kuuluu ihmisperäiseen probioottibakteeristoon.

Lactobacillus acidophilus -bakteerilla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sen on osoitettu vähentävän kolesterolin imeytymistä. Se lisää laktaasientsyymin tuotantoa, joten se helpottaa laktoosin imeytymistä. Lactobacillus acidophilus auttaa tasapainottamaan suolistomikrobistoa antibioottihoidon jälkeen.

Bifidobakterium bifidum

Bifidobacterium bifidum on mikrobiologisesti tunnettu jo 20 vuoden ajalta. Se on ohutsuolen alaosan normaaleista bakteereista tärkein, mutta vaikuttaa koko suoliston mikrobifloorassa. Sen on osoitettu tehostavan ruuansulatusjärjestelmän toimintaa. Se osallistuu lisäksi immuunijärjestelmän säätelyyn, rasva-aineenvaihduntaan ja vähentää kolesterolin imeytymistä. On osoitettu, että bifidobacterium bifidum vahvistaa luonnollista vastustuskykyä.

Muista, kun valitset maitohappobakteerivalmistetta:

  1. Vahvuus. Hyviä hoidollisia tuloksia saavutetaan vain jos maitohappobakteerien annostus on tarpeeksi suuri. Aluksi 30-100 miljardia probioottia ja jatkohoitona 10-30 miljardia probioottibakteeria päivässä, ongelmasta riippuen. Edellytys sille, että maitohappobakteerit elävät suolistossa hyvin, on bakteereille suotuisa kasvuympäristö eli prebioottien saatavuus esim. frukto-oligosakkaridit, jotka ovat ravintoa hyville bakteereille.
  2. Ihmisperäiset bakteerit. Monet markkinoilla olevat maitohappobakteerit ovat nautaperäisiä ja tarkoitettu alun perin meijeriteollisuuden käyttöön. Ihmisperäisillä probioottikannoilla on tehokkaampi kyky tarttua suoliston limakalvoihin ja syrjäyttää haitalliset bakteerikannat.
  3. Mikrokapseloitu tuote. Mikrokapselointi takaa bakteerien pääsyn elävinä aina ohutsuolen loppuosaan ja paksusuoleen asti, missä ne liukenevat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Liukenemista säätelee lämpötila, pH, suolistokanavan entsyymit ja peristaltiikka.

Esimerkki mikrokapseloidusta maitohappobakteerivalmisteista on Biomedin Acidophilus ja Acidophilus Forte. Yhdessä Acidophilus-kapselissa on 10 miljardia elävää probioottibakteeria ja Fortessa 30 näitä on peräti 30 miljardia.

Acidophilus-valmisteita myyvät asiantuntevat luontaistuotekaupat.

Tutustu myös muihin Terveen elämän puolesta -sarjan artikkeleihin.


Biomed Oy on vuodesta 1982 alkaen kehittänyt ja valmistanut ravitsemushoitoihin soveltuvia ravintolisiä ja erikoisvalmisteita. Biomedin toimintaperiaatteena on pitkäjänteinen yhteistyö eri tutkimuslaitosten, yliopistojen ja käytännön lääkäreiden kanssa sekä eri alojen tietotaidon hyödyntäminen tuotteiden kehittämisessä.

biomed-logo-2013

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image