Liian kilttiä on helppo manipuloida – Näistä merkeistä manipuloinnin tunnistaa

Manipuloinnilla on monet muodot. Sitä on joskus vaikea tunnistaa. Monesti sen oivaltaa vasta jälkikäteen ja silloin saattaa tuntea itsensä hölmöksi. ”Kuinka minä lankesin tuohon ansaan?” Olen itsekin miettinyt sitä monesti, kun olen hoksannut olleeni hyvin manipulatiivisen ihmisen pyöritettävänä. Viimeisin höynäytys muutama vuosi sitten oli niin järkyttävä kokemus, että luulen oppineeni läksyni.

Moni kiltti, ystävällinen, herkkä ja empaattinen ihminen haluaa nähdä hyvää kaikissa ihmisissä. Se on kaunis ominaisuus ja samalla kuitenkin olisi tärkeää olla erottelukykyä. Liika sinisilmäisyys ja vääriin ihmisiin luottaminen voi tulla kalliiksi. Miten sitten tunnistaa manipulointi? Sitä on monen sorttista. Tässä muutamia esimerkkejä.

Suostuttelu

Olet jo ilmaissut kantasi, mutta toinen ei hellitä. Päädyt pyörtämään päätöksesi, jotta pääset hankalasta tilanteesta.

Tunteisiin vetoaminen

Emotionaalinen manipulointi on hurjan yleistä. Ei tarvitse kuin avata tv ja katsoa muutama mainos. Meitä suostutellaan monenlaisiin asioihin tunteisiin, kuten velvollisuudentunteeseen vetoamalla.

Syyllistäminen

Syyllisyys on niin inhottava tunne, että sitä välttääksemme saatamme suostua toisen vaatimuksiin, vaikka emme haluaisi. Jos kärsii korostuneesta syyllisyyden tunteesta, sitä kannattaa lähteä purkamaan välttyäkseen syyllisyydellä manipuloinnilta.

Mielistely

Osa ihmisistä on täysin laskelmoidusti hurjan ystävällisiä ja kiinnostuneita sinusta. Kannattaa kuulostella ovatko kiinnostus ja kehut aitoja, vai pyritäänkö niillä johonkin. Jos hälytyskellot soivat, niitä kannattaa kuunnella ja edetä varovasti.

Uhkailu

Uhkailu on jo todella aggressiivista manipulaatiota. Äärimmäisiä tilanteita ovat esimerkiksi itsen tai toisen vahingoittamisella uhkailu, jotta toinen saataisiin vaikkapa jäämään epäterveeseen ihmissuhteeseen. Näihin tilanteisiin ei pidä jäädä yksin, vaan hankkia hyvin pian apua.

Sivuuttaminen ja välttely

Sivuuttaminen, välttely ja huomiotta jättäminen ovat tehokkaita manipuloinnin ja alistamisen keinoja. Jokainen ihminen tarvitsee nähdyksi ja kuulluksi tulemista, ja kokemusta johonkin yhteisöön kuulumisesta. Näiden tarpeiden evääminen on henkistä väkivaltaa.

Hulluksi nimittäminen

Oletko koskaan ollut tilanteessa, missä olet ilmaissut aiheellisen suuttumuksesi ja olet saanut kuulla olevasi hullu? Muita vaihtoehtoja ovat ”hysteerinen”, ”epävakaa”, ”kohtuuton”, jne. Manipulatiivinen ihminen saattaa koittaa saada sinut tuntemaan, että tarpeesi ja tunteesi ovat jotenkin vääriä.

Valehtelu ja sen kieltäminen

Ihminen, joka jää kiinni valheesta ja kieltää sen ilmekään värähtämättä saattaa olla persoonallisuushäiriöinen. Moni meistä päästää valkoisia valheita välttyäkseen esim. häpeältä, mutta patologinen valehtelu ja omantunnon puute ovat hälytyttäviä merkkejä. Narsisti osaa manipuloida niin taitavasti, että sen kohteeksi joutuva alkaa epäillä omaa järkeään.

Puolustuskannalle meneminen

Joskus on vaikeaa myöntää olleensa väärässä. Menemme puolustuskannalle ja koitamme kääntää tilanteen esim. niin, että vika on jossakussa toisessa. Tätä sattuu välillä, mutta fiksu ihminen osaa myöntää virheensä ja pyytää anteeksi. Jos kiivas puolustautuminen ja toisten syyttely ovat jollakulla tutullasi vakioreaktioita, kannattaa pysyä tarkkana ettei lähde lipsumaan omista oikeuksistaan vain pitääkseen toisen rauhallisena.

Vanhojen asioiden kaivelu

Ristiriitatilanteissa saattaa käydä niin, ettei keskustelukumppanimme pysty käsittelemään asioita fiksusti. Riitaan vedetään mukaan kaikki vanhat asiat ja ollaan korostuneen loukkaantuneita siitä, tästä ja tuosta. Omien hankalien tunteittensa kanssa kannattaa pyrkiä sinuiksi, jotta ei ole altis emotionaaliselle manipuloinnille ja pystyy tyynesti palauttamaan keskustelun oikeille uomilleen.

Vähättely

Moni meistä on kohdannut tunteittemme tai tarpeittemme vähättelyä. Jos siihen leikkiin suostuu, että antaa toisen määritellä mitä saat tuntea tai haluta, saatat luopua itsellesi tärkeistäkin asioista.

Juoruilu

Jotkin ihmiset kerta kaikkiaan rakastavat juoruilua. Se ei ole kovin tyylikästä, mutta harvoin tietoisesti pahantahtoista. Juorujen levittämistä voidaan kuitenkin käyttää myös tietoisesti manipuloimiseen. Faktat kannattaa tarkistaa, eikä kaikkea kannata niellä purematta.

Muista, että sinulla on oikeus tulla kohdelluksi arvostavasti. Manipuloinnille ja kaikenlaiselle hyväksikäytölle voi laittaa pisteen opettelemalla tunnistamaan sen, vahvistamalla hyvää suhdetta omaan itseensä ja opettelemalla tervettä rajanvetoa. Joskus ainoaksi vaihtoehdoksi jää kävellä pois sellaisista tilanteista, joissa rajojamme ei kunnioiteta.


Kurkkaa uutuuskirja:

Katso myös kiltin voimakortit:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image