3 tapaa, joilla kehosi yrittää kertoa sinulle jotain – Tästä syystä mahanpohjaa kutkuttaa

Analyyttinen mieli on oiva työkalu, mutta joskus se ottaa ihmisen ohjaksiinsa isännän elkein, eikä suo tämän luoda suhdetta asioihin muilla tavoilla. Pää sanoo: Ei se noin ole, et voi tietää, vaikka vatsanpohja on koko ajan tiennyt. Miksi kuuntelisimme pelkkää päätä, kun keholla on muitakin työkaluja käytössään? Keho tietää kyllä!

Kehon kuunteleminen vaatii toimivaa suhdetta omaan kehoon. Jos kehossa on kipuja tai muuten huono olla, kehoa voi olla haastavampi kuunnella, mutta sen viestit ovat silti tavoitettavissa.

Kuuntele näitä kolmea tapaa, joilla keho kertoo sinulle tietonsa:

1. Kylmät väreet eli kylmikset

Kylmät väreet ovat kehon vakuuttavimpia keinoja kertoa, että jotain tärkeää ja huomionarvoista on meneillään. Mitä joku juuri sanoi tai teki? Jos ihokarvasi nousevat pystyyn käsivarsissa tai muualla kehossasi, olet tavalla tai toisella vaikuttunut, vaikka et osaisikaan perustella miksi. En tarkoita nyt lämpötilaan liittyviä vilunväristyksiä, vaan tunnelman tai tunteen nostattamaa väreilyä kehosi pinnalla. Kylmät väreet eivät ole tahdonalaisia. Ne tulevat äkkiarvaamatta ja lähtevät nopeasti poiskin. Ne toimivat oikein tulkittuina kuin hälytin.

Muista kertoa toiselle ihmiselle, jos hänen sanansa saivat sinussa aikaan kylmät väreet. Se voi olla hänelle merkittävä tieto.

2. Vatsavaisto

Kun vatsapohjasta huimaa ihanasti tai epäilyttävällä tavalla, vatsavaistosi yrittää kertoa sinulle jotain. Kysy, mitä asiaa sillä on. Jos sinulla on päätös tehtävänä, mieti molempia vaihtoehtoja ja laita merkille, miltä vatsassa tuntuu. Jos et ole ihan varma, voitko luottaa johonkin ihmiseen, huomaa jännittyykö vatsasi, kun tapaatte vai voitko hengittää vapaasti. Jännitykselle voi toki olla monta syytä. Ehkä olet ihastunut tai tahdot tehdä vaikutuksen. Vatsavaistosi voi myös arvioida pinnan alla kytevää tai väreilevää ilmapiiriä.

3. Sydämen rytmi

Ihmisen sydän on elämää ylläpitävä, ahkera pumppu. Sydän on myös viisauden, rohkeuden ja älykkyyden lähde. Negatiivisiksi koetut tunteet johtavat sydämen rytmin ja autonomisen hermoston häiriintymiseen. Positiivisiksi koetut tunteet puolestaan lisäävät harmoniaa, jolloin sydämen rytmi ja hermoston toiminta tasoittuvat. Sydäntä voidaan uusimpien tutkimusten mukaan pitää monimutkaisena, itseohjautuvana informaation prosessoijana, joka lähettää tietoja aivoihin ja muualle kehoon. Kuuntele sydäntäsi!

Tämän tekstin löydät Susanna Erätulen Etsijän kirjasta (Otava 2017).

Artikkelikuva: Elizabeth Tsung/Unsplash

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image