Ethän anna minkään estää sinua kuuntelemasta sydäntäsi – Nämä 5 asiaa auttavat rikkomaan lasikattoja ja raivaamaan tietä omannäköiselle elämälle

Teksti on tuotettu mainosyhteistyössä kustantamo Johnny Knigan kanssa.

Joskus saattaa tuntua siltä, ettei yksittäisen ihmisen aloittamalla muutoksella voi olla vaikutusta maailmaan. Suuretkin muutokset alkavat kuitenkin aina pienistä asioista – siitä, että uskoo itseensä ja siihen, minkä tietää sydämessään todeksi.

Yhdysvaltojen nykyinen varapresidentti Kamala Harris syntyi Kalifornian Oaklandissa intialaisen äidin ja jamaikalaisen isän perheeseen.Totuuden puolella -muistelmissaan (Johnny Kniga, 2021) Harris kertoo, miten hän peri perheeltään vahvan oikeudentunnon ja halun muuttaa ympäröiviä olosuhteita.

Nämä 5 inspiroivaa kohtaa ajoivat Harrisia eteenpäin uralla ja elämässä. Lainaukset on otettu Totuuden puolella -kirjasta (Johnny Kniga, 2021).

1. Varhaiset naisesikuvat

Naapuruston naiset ja erityisesti oma äiti saivat Harrisin uskomaan itseensä ja siihen, että muutos on mahdollinen:

”— äiti oli aikamoinen. Hän oli vaivoin 155 senttiä pitkä, mutta minusta hän tuntui 190-senttiseltä. Hän oli fiksu, kova, kiihkeä ja suojeleva. Hän oli reilu, uskollinen ja hauska. — Samalla kun hoivasi, hän myös kannusti meitä kovasti ja suurin odotuksin. Ja kaiken aikaa hän sai minut ja Mayan tuntemaan itsemme erityisiksi, ikään kuin voisimme tehdä mitä tahansa, jos vain tarttuisimme toimeen.”

”Yksi äidin lempisanonnoista kuului: ”Älä anna kenenkään sanoa, kuka sinä olet. Sinä itse kerrot, kuka olet.

“Rouva Shelton opetti minulle todella paljon. Hän oli aina valmis auttamaan äitejä, jotka tarvitsivat neuvoja, tukea tai vaikkapa vain halauksen, sillä sellainen kuului asiaan. Hän otti enemmän sijaiskotilapsia kuin pystyn muistamaan ja adoptoi tytön nimeltä Sandy, josta tuli paras ystäväni. Rouva Shelton näki aina kunkin ihmisen edellytykset. Siitäkin pidin hänessä. “

2. Oikeudenmukaisuus

Oikeudenmukaisuus oli Harrisille arvo, joka ajoi häntä kaikessa eteenpäin. Se vaikutti hänen ammatinvalintaansa juristina ja kuljetti hänet aina yhteiskunnan huipulle asti nykyiseen varapresidentin tehtävään.

Harris näki työnsä takana aina pienen ihmisen tarinan ja halu auttaa sai hänet ajamaan muutosta aina uudelleen. Harris koki työllään olevan todellista merkitystä ihmisten elämässä ja oli aina valmis taistelemaan sen puolesta, minkä tiesi todeksi sydämessään:

”Historia on osoittanut, että yhden ihmisen halu nousta puolustamaan sitä, mikä on oikein, voi toimia kipinänä, joka sytyttää kauaskantoisia muutoksia.”

”Kenenkään meistä ei pitäisi joutua taistelemaan yksin, ei yhdenkään. — On meidän tehtävämme puolustaa niitä, jotka eivät ole mukana elämää muuttavia päätöksiä tekevien pöydissä. Ei vain niitä, jotka ovat samannäköisiä kuin me. Ei vain niitä, jotka tarvitsevat samaa kuin me. Ei vain niitä, jotka ovat saaneet yleisöä kanssamme. Velvollisuutemme on parantaa ihmisten elinoloja – kaikilla pystymillämme tavoilla, kaikille, jotka ovat sen tarpeessa.”

”Tulevina vuosina on eniten merkitystä sillä, että näemme toistemme taistelussa itsemme. — riippumatta siitä, keitä olemme, miltä näytämme tai kuinka vähän meillä tuntuu olevan yhteistä.”

3. Oman sydämen kuunteleminen

Vaikka oma polku ei ole aina helppo, sisimpänsä ohjausta on aina mahdollista kuunnella. Harris kuunteli sinnikkäästi sisintään ja luotti itseensä:

”Huomasin ajattelevani usein äitiä ja sitä, mitä hän olisi mahtanut tehdä. Tiesin, että hän olisi kehottanut minua pitämään pinnan alla lujasti kiinni vakaumuksestani ja kuuntelemaan sisintäni. Vaikeat päätökset ovat vaikeita juuri siksi, etteivät niiden seuraukset ole selviä. Mutta oma sisin kertoo, onko tie oikea. Ja silloin tietää, mikä päätös on tehtävä.”

4. Sanojen voima

Sanat muokkaavat käsitystämme itsestämme ja maailmasta. Harris oppi nopeasti, että itsestään pitäisi puhua aina arvostavasti:

”Myöntääkseni oman töppäilyni laukaisin jossain vaiheessa itseäni vähättelevän vitsin. Pian sen jälkeen tauolla tuomari Horner kutsui minut virkahuoneeseensa. ´Älkää enää koskaan tehkö niin.´”

Sanoilla on merkitystä siinä, miten puhumme itsestämme, mutta myös siinä, miten puhumme toisistamme ja maailmasta:

”Sanoilla on kyky vahvistaa ja huijata, lohduttaa ja satuttaa. Ne voivat levittää niin tärkeitä kuin vääriäkin ajatuksia. Ne saattavat kannustaa ihmisiä toimimaan – hyvässä tai pahassa. Sanat ovat uskomattoman voimakkaita, ja koska vaikutusvaltaisten henkilöiden sanat kantautuvat nopeimmin ja pisimmälle, heidän täytyy lausua ne tarkasti ja viisaasti – se on heidän velvollisuutensa.”

5. Usko siihen, että muutos on mahdollinen

Harris ei lakannut innostumasta ja uskomasta omaan asiaansa aina uudelleen: 

”Vaikka koemme takaiskuja, meistä tulee jokaisen ponnistuksen myötä vahvempia. Poimimme viisautta jokaisesta tapahtumasta, vaikka läksyt olisivat koviakin. Kohtaamme sen mitä tuleman pitää varmoina siitä, että muutos on mahdollinen – tietäen, että totuus on kuin aurinko. Se nousee aina.”

 

Tilaa kirja TÄÄLTÄ.

Kamala Harris: Totuuden puolella -kirja

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image