5 ajatusta sinulle, joka stressaat kaikesta

Saara Ruuska on kehollisuudesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut helsinkiläinen kuoronjohtaja-muusikko, pedagogi, ystävä, vaimo ja äiti. Hän on luopunut ylisuorittavasta elämäntyylistä ja valinnut tietoisesti lempeämmän, inspiroivamman ja värikkäämmän tien. Ruuska pitää Pink Warrior -blogia.

Joka hetki edessämme on kaksi erilaista tietä: hallita (ja stressata) enemmän tai hellittää ja luottaa. Tiedän kokemuksesta, että kontrollin tiukentamisen tie saattaa olla ainoa näkyvillä oleva tie. Ja vaikka hellittämisen tie näkyisikin, sille astuminen voi tuntua hyvin vaaralliselta, jopa mahdottomalta. Tutulla tiellä on niin paljon helpompi pysyä.

Mutta jos uskaltaa raottaa suorittamisen verhoa, valoa ja värejä alkaa virrata elämään. Tuntuu todella hyvältä myöntää oma inhimillisyytensä. Jos hellittämisen tie kutsuu, voit aloittaa kokeilemalla näitä yksinkertaisia keinoja:


1. Tee tilaa itsesi ja sinua stressaavan asian väliin

A. Teekuppimenetelmä

Kun olet jumissa tai tunnet pakottavuutta suhteessa johonkin tekemiseen, ota askel taaksepäin ja keitä kuppi teetä. Juo tee rauhassa poissa työpisteeltäsi, kuitenkin niin että voit katsella sitä fyysistä paikkaa, jossa ongelma ilmaantui. Mieti rauhassa seuraavaa askeltasi.

B. Hellitä ja nojaa taaksepäin

Kun joku asia ahdistaa tai stressaa, kuvittele että nojaat poispäin kyseisestä asiasta, kohti omaa keskustasi. Tunne kaikki, mitä asia sinussa herättää. Sitten päästä irti.


2. Kuuntele kehoasi

Pysähdy kehosi äärelle. Kysy keholtasi vähintään kerran päivässä mitä sinun kehosi kaipaisi juuri nyt. Joskus se voi olla hetki yksinäisyyttä, joskus unta, kuuma suihku tai vaikkapa halaus itseltäsi. Koita antaa kehollesi se mitä se pyytää. Jos se ei ole heti mahdollista, koita järjestää hetki toiveen toteuttamiseen kuitenkin vuorokauden aikana.


3. Priorisoi

Tarkkaile sitä, millä tavalla syötät itse itsellesi tekemistä. Vain se että huomaat jonkun asian joka täytyy tehdä, ei tarkoita että se pitäisi tehdä nyt tai että juuri sinun pitäisi tehdä se.

Kokeile hyödyntää kohdan 1 teekuppimenetelmää ennen minkä tahansa homman aloittamista tai työn lomassa jos jokin tökkii. Havainnoi saatko tilaa tekemisen ja itsesi väliin, ja jos saat, miltä se tuntuu.


4. Seuraa iloa

Mikä saa sinut hymyilemään? Edes hieman? Kapinoi suorittajaminää vastaan! Raivaa tietoisesti pieniä hetkiä (ja välillä isompiakin) itsellesi ja tee jotain mukavaa, ihanaa tai hullua. Kuuntele suosikkibiisiäsi repeatilla, tee käsilläsi jotain, tanssi portaat alas, tee lempiruokaasi. Mikä sinua kutsuu? Mikä herättää edes pikkuriikkisen iloa, juuri nyt?


5. Makaa hetki selälläsi lattialla

Käy selinmakuulle lattialle. Luovuta vähitellen kehosi paino lattian tai alustan kannatukseen. Saat päästää irti. Miltä sinusta tuntuu? Koita hyväksyä se mitä tunnet siihen puuttumatta. Kokeile lattialla makaamista ennen päivän toimien aloittamista ja / tai illalla kun rauhoitut. Voit harjoitella selälläsi olemista myös päivän aikana. Erityisesti jos tunnet jännitystä kehossasi kesken tekemisen, kokeile miltä tuntuisi mennä hetkeksi selällesi ja antaa lattian kannatella.

Jotta jaksaisit huomisenkin etapin (ja nauttisit siitä!) pysähdy, ota askel taaksepäin ja antaudu sille mitä on juuri nyt.


Tekstin pidempi versio on julkaistu aiemmin Pink Warrior -blogissa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image