Kun arki väsyttää – Millaiset oireet ovat sellaisia, että omasta hyvinvoinnista pitäisi olla huolissaan?

Kysy psykologilta -palstalla psykologi Heli Heiskanen on vastannut Hidasta elämää -sivuston lukijoiden kysymyksiin.


Kysymys:

“Olen ollut yrittäjänä 3 vuotta ja palkkarahat sijoittanut yritykseen. Minulla on päiväkoti-ikäinen ja ala-asteikäinen poika. Mieheni tekee pitkiä työpäiviä sekä matkustaa työnsä vuoksi.

Hoidan usein päivät yrityksen asioita, haen pojat kaupalle ja kun kauppa suljetaan, menemme kotiin. Hoidan illan poikia ja sen jälkeen teen vielä jonkin verran töitä.

Nyt tilanne on mennyt siihen, että jos yritän olla illalla tekemättä töitä, ne pyörivät ajatuksissa. Illalla minulla on nukahtamisvaikeuksia, mutta nukun yhä yleensä ottaen hyvin. 

Miehelläni on todettu työuupumus, mikä on lisännyt omaa vastuutani kodin ja arjen pyörittämisestä. Teen monen ihmisen työt ja yrityksen asiat painavat mieltä. Lapsien kanssa tuohutusta ajasta en halua luopua!

Missä välissä pitää huolestua omasta hyvinvoinnista? Onko
nukahtamisvaikeuksia lisäksi jotain muitakin oireita?”

Kysyy nim. Arjesta väsynyt

Helin vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi nimimerkki Arjesta väsynyt. Monella on vastaavia työn ja perheen yhteensovittamisen haasteita arjessaan. Kertomasi nukahtamisvaikeudet, väsymys ja työasioiden pyöriminen mielessä vapaa-aikanakin ovat selkeitä stressin merkkejä eli on paikallaan pysähtyä miettimään tilannetta.

Ihminen tarvitsee sekä lepoa että tekemistä sopivassa tasapainoisessa suhteessa. Työpäivän jälkeen tarvitaan vapaa-aikaa ja kunnon yöuni, jotta elimistö ja mieli palautuu. Myös vapaapäivät ja lomat ovat tärkeitä.

Kuulostaa siltä, että päiväsi menee yrityksen, kodin ja lasten asioiden pyörittämiseen, etkä taida juuri pysähtyä päivän aikana, joten ei ole ihme ettet illalla meinaa saada unta.

Stressin oireita

Pitkittynyt stressi voi aiheuttaa monenlaisia oireita sekä mieleen että kehoon. Jokainen reagoi omalla yksilöllisellä tavalla, joten olennaisinta on oppia tunnistamaan omat kuormituksen merkit.

Tyypillisiä stressin oireita ovat väsymys, univaikeudet, keskittymisvaikeudet, muistiongelmat, päättämättömyys, ärsyyntymiskynnyksen aleneminen, uuden oppimisen hidastuminen, eristäytymisen tarve ja monenlaiset kehon oireet kuten päänsärky, vatsavaivat, hartia- ja selkäkivut, korkea verenpaine, sydämen tykyttelyt jne.

Oireet toimivat hälytyskelloina, joihin kannattaa reagoida. Mitä aiemmin kurssia korjaa, sitä helpompaa se on.

Mitä tehdä?

Sinuna järjestäisin arjen selkeästi työaikaan ja vapaa-aikaan eli lopettaisin iltatyöt kotona, koska sillä katkaiset palautumisesi. Ajan kanssa kun taas pystyt todella irrottautumaan työstä, nukahdat helposti ja väsymys hellittää, niin silloin tiedät, että pahin stressi on helpottanut.

Mietintään kannattaa ottaa myös vastuunjako miehen kanssa sekä mahdollisuus ulkopuolisen avun käyttämiseen työn, lasten tai kodinhoidon kanssa.

Pysähdy miettimään mitä juuri Sinä arvostat elämässä ja muokkaa arkeasi sen mukaan. Kerrot arvostavasi aikaa lastesi kanssa. Onko siihen nykytilanteessa tarpeeksi aikaa vai haluaisiko muutosta?

10-10-10 -menetelmä

Pohdit myös myisitkö yrityksen. Hyvä apuväline päätöksen tekoon on esimerkiksi 10-10-10 -menetelmä, jonka amerikkalainen kirjailija Suzy Welch kirjassaan esittelee. Kirjan päällisin puolin amerikkalainen pinnallisuus kätkee sisäänsä käyttökelpoisen metodin:

1. Muotoile kysymys. Esimerkiksi “myisinkö yrityksen?”

2. Arvioi vaihtoehtojen seuraukset eri osapuolten kannalta 10 minuutin, 10 kuukauden ja 10 vuoden aikavälillä. Toisin sanoen välittömät seuraukset, keskivälin seuraukset ja pitkän aikavälin seuraukset. Sinun tapauksessasi voit arvioida vaikutukset esimerkiksi itseesi, puolisoosi ja lapsiisi.

3. Kartoita arvojärjestyksesi, mitä arvostat elämässä ja vertaa em. seurauksia arvoihisi.

4. Valitse vaihtoehto, joka sopii parhaiten yhteen arvojesi kanssa.

10-10-10 -metodia voi käyttää apuna arjen pienissä ja isoissa kysymyksissä, varsinkin silloin kun olet jumissa jonkun päätöksen kanssa. Aikaa tähän päätösprosessiin menee yleensä noin kahdesta minuutista kahteen viikkoon riippuen asiasta ja siitä, miten selvillä olet omista arvoistasi.

Me olemme jokainen vastuussa omasta elämästä ja siitä, että teemme siitä itsemme näköistä. Ihmisen on tarkoitus olla tyytyväinen ja nauttia elämästään. Askel askeleelta, pienistäkin teoista se alkaa. Onnea matkaan!


Katso Helin tulevat koulutukset ja kirja ”Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään” tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image