Ei ole niin pientä ja hölmöä asiaa, ettei se voisi vaikuttaa – 3 vinkkiä oman seksuaalisuuden kohtaamiseen

Seksuaalisuus on paljon muuta, kuin pelkkä seksielämä. Paljon, paljon muuta. Itse asiassa ihmisellä ei tarvitse olla minkäänlaista seksielämää, ja silti hänellä on seksuaalisuus.

Se koostuu ajatuksista ja uskomuksista, muistoista ja toiveista. Turvallisuudesta ja turvattomuudesta. Siitä, mikä sytyttää. Haaveista tai fantasioista, joiden ei tarvitse edes tulla todeksi ollakseen osana seksuaalisuutta.

Halusimme tai emme, seksuaalisuuteen kuuluu ja vaikuttaa kaikki kokemamme. Lapsuus, nuoruus, aikuisuus. Kouluaikojen häpeä aikaisesta tai myöhäisestä kehityksestä. Vastakkaisen sukupuolen kommentit. Se ahdistava nuoruuden ihastus, joka ei soittanutkaan enää saatuaan, mitä halusi.

Tuttujen ja tuntemattomien nolot kommentit seksuaalisuudesta – ja toisaalta myös estoisuus, kommentoimattomuus. Myös kaikki ne kerrat, kun rajojamme ei ole kunnioitettu tai emme itse ole osanneet pitää niistä kiinni. Häpeän, ahdistuksen, ilon ja nautinnon hetket, sulassa sovussa laatikossaan, jota harvoin uskallamme raottaa.

Ei ole niin pientä tai hölmöä asiaa, ettei siitä voisi jäädä muistoa tuohon laatikkoon. Useimmiten se on jossain siellä, vaikket haluaisikaan.

Kaikki pään sisällä

Yksi seksuaalisuuden määrittävä piirre on, että se on pään sisäistä. Keho on seksuaalisuuden temppeli, sen leikkikenttä ja mahdollistaja.

Kuitenkin kaikki ne kokemukset ja tarinat, joita seksuaalisuuteen linkitämme, syntyvät mielessä ja tallentuvat myös mielen perukoille. Nauttiaksemme täydemmin seksuaalisuudestamme ja vapautuaksemme vanhoista uskomuksista ja itsesyytöksistä, nuo tarinat tulee voida tunnistaa. Mitä ne oikein ovat?

Vaikka välttelisimme kipeitä muistoja, alitajunta pitää niistä kiinni. Se odottaa, että pääsisi kertomaan – jotta kohtaisimme taakan uudella tietoisuudella ja vapautuisimme vihdoin.

Täysi spektri

Seksuaalisuus on voimavara, jonka potentiaalia ei vielä kunnolla tunnisteta. Ihminen on kokonaisuus: säteilevässä sielussa ehjä seksuaalisuus on kuin piste i:n päällä. Ehjällä en toki tarkoita täydellistä tai valmista, vaan ennen kaikkea avointa ja uteliasta suhtautumista omaan seksuaalisuuteen. Pakenemisen ja sivuuttamisen lopettamista.

Oman seksuaalisuuden eheyttäminen on osa itsensä rakastamisen spektriä. Aivan kuten spektrin muilla osa-alueilla, edistyminen tapahtuu kohtaamalla omia tunteitamme ja uskomuksiamme.

Uudet tuulet

Elämme aikoja, jolloin kollektiivisesti romutamme hyvin paljon vanhaa ja iänikuista, pelkopohjaista ja tuomitsevaa. On kuitenkin selvää, että jossain siellä taustalla käkisee vielä historian vanhoillinen ääni.

Voimme joko uskoa sitä, tai sitten katsoa uhmakkaasti peiliin ja sanoa Lady Gagaa lainaten: “Baby, I was born this way!” Arpeni ovat kasvattaneet minua ja tehneet minusta sen, mikä olen tänä päivänä.

Ajatus tämän jutun kirjoittamisesta on oleillut päässäni ainakin vuoden verran. Omassa elämässäni seksuaalisuuden traumat eivät todellakaan ole olleet mitättömät, ja silti koen olevani melko tavallinen, keskiverto nainen. Tämä kertoo omaa karua tarinaansa. Koen, että näistä asioista puhutaan edelleen aivan liian vähän.

Jokaiseen ongelmaan piiloutuu kuitenkin myös mahdollisuus. Samalla kun eheytämme omaa seksuaalisuuttamme, luomme parempaa pohjaa malliksi tulevaisuuden sukupolville. Tämän innoittamana laadin 3 vinkkiä oman seksuaalisuuden kohtaamiseen:

1. Huomaa seksuaalisuuteen, seksiin ja alastomuuteen liittyvät asenteesi ja ajatuksesi.

Kun asian äärelle ei tule pysähdyttyä, on vaikea muuttaa mitään. Tarkastele ja tule tietoiseksi. Mitä ihanaa, mitä kamalaa?

2. Kirjoita, puhu, maalaa.

Älä pidä enää mitään sisälläsi. Kerro, jaa! Voit myös käsitellä tapahtuneita maalaamalla niistä kuvan. Tämä on sinun totuutesi, ja vaikka se olisi tuskallista, aitous on kaunista.

3. Anna itsellesi anteeksi.

Hyvin usein meillä on tarvetta tähän juuri seksuaalisuuden saralla. Kaikesta oppii. Jos elämässäsi on joku, jolle sinun on vaikea antaa anteeksi, älä kuitenkaan pakota itseäsi siihen. Viha on terve itsepuolustuksen merkki. Mutta itsellesi anna anteeksi. Opettele hyväksymään itsessäsi myös se puoli, joka on toiminut rakkaudettomuudesta käsin.

(Vinkki: Mikä olisikaan parempi anteeksiannon symboli, kuin hemmotella itseä vaikkapa haluamallasi lahjalla ❤️ )

❤️:lla Riikka


Lisää minusta, taideterapiasta ja taiteestani löydät täältä.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image