Eräs merkittävä muutos itsessäni lempeämmän elämän ja itseni puolella olemisen myötä on ollut kiitollisuuden ja ilon saapuminen elämääni. Yrityksistäni huolimatta en ole onnistunut sitä aidosti tavoittamaan vasta kun sairastumisen myötä.
Positiivisen psykologian tutkimusten mukaan kiitollisuusharjoitus on hyödyllinen kenelle tahansa. Sen on todettu lisäävän hyvinvointia merkittävästi ja lähettävän suuren määrän hyvän olon hormoneja kehoomme. Kiitollisuus elämänasenteena tarkoittaa sitä, että pystyt näkemään kiitollisuuden aiheita jokaisessa päivässä.
Kiitollisuus estää pitämästä hyviä asioita itsestäänselvyyksinä ja auttaa nauttimaan elämästä tässä ja nyt. Tämän olen itse oppinut sairauksien pysäyttämänä. Kun menettää terveytensä, oppii aivan uudenlaista kiitollisuutta, aivan uudenlaisista asioista.
Kiitollisuus osana arkea
Olen itse pitänyt kolmen vuoden ajan kiitollisuuspäiväkirjaa. Joka ilta ennen nukkumaanmenoa kirjaan muistiin kolme asiaa, joista olen sinä päivänä kiitollinen. Kaikkein vaikeampinakin päivinä olen ne kolme asiaa löytänyt.
Kun viimeiseksi illalla mietin päivän mukavia asioita, mieleni rentoutuu ja parhaimmillaan lämpöinen olo säteilee kehooni. Kiitollisuuden aiheet voivat olla ihan pieniä ja arkisia, kuten auringonpaiste, maukas ruoka, puhelu ystävälle, mukava palaute kirjoituksesta tai oma koti.
Tällaiset ”tavalliset” asiat myös unohtuvat helpommin, joten on tärkeää kirjata ne muistiin ja elää pienetkin hyvät hetket uudelleen päivän päätteeksi. Kiitollisuuden äärelle voi toki pysähtyä missä vaiheessa päivää itselle parhaiten sopii, vaikka aamulla. Uusi päivä on myös ihana aloittaa kiitollisin mielin.
Kuten todettu, kiitollisuudella on tutkitusti monia hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Tunnistan näitä muutoksia myös omassa elämässäni.
Tässä kymmenen omaa lemppariani:
- Kiitollisuus harjoittaa ja lisää kiitollisuutta.
- Kiitollisuus lisää hyvää mieltä.
- Kiitollisuus edistää dopamiinin eritystä, joka voi lievittää fyysistä kipua.
- Kiitollisuus on hyväksi unen kannalta.
- Kiitollisuus lievittää stressiä.
- Kiitollisuus helpottaa ahdistusta ja masennusta.
- Kiitollisuus tekee vahvemmaksi – henkisesti ja fyysisesti.
- Kiitollisuus tukee hyvää itsetuntoa.
- Kiitollisuus lisää yleistä tyytyväisyyttä elämään ja optimismia.
- Kiitollisuus tekee onnellisemmaksi.
Kiitollisuus estää pitämästä hyviä asioita itsestäänselvyyksinä ja auttaa nauttimaan elämästä tässä ja nyt.
Kiitollisuutta harjoittamalla kiinnitätä huomion siihen, mikä on jo hyvin sen sijaan, että jatkuvasti huomioisit sen, mitä sinulta puuttuu. Kiitollinen ihminen ei siis oikeastaan koskaan elä puutteessa.
Se, mihin kiinnität huomiota, vahvistuu – oli kyse sitten negatiivisesta tai positiivisesta.
Kiitollisuus antaa voimaa matkallasi itsesi puolelle sekä erityisesti niissä tilanteissa, kun elämä tuntuu raskaalta. Kun kohtaat vastoinkäymisiä, kyky tuntea kiitollisuutta suuntaa huomiosi pois epäonnistumisista ja pettymyksistä sekä toimii vastavoimana negatiivisille ajatuksille.
Myös vastoinkäymisistä voi tuntea kiitollisuutta, sillä niissä piilee aina mahdollisuus oppia, kasvaa ja kehittyä. Tämä ajatus voi tuntua haastavalta, mutta on auttanut ainakin itseäni.
Kiitollisuuden harjoittaminen ja lisääminen omaan elämään on eräänlainen matka sekin, jolle kutsun sinut lähtemään. Koskaan ei ole liian myöhäistä saavuttaa kiitollisuudesta koituvia hyötyjä. Kiitollisuuden taitoa voi lempeästi harjoitella ja siinä voi ajan myötä oppia paremmaksi. Se on jälleen yksi prosessi, johon täytyy uskaltaa luottaa.
Kiitollisuutta voi harjoittaa ihan itsekseen ja pelkästään omassa mielessään, mutta kiitollisuuden hyvää tekevät vaikutukset moninkertaistuvat, kun sitä osoittaa toiselle ihmisille.
Kokeile näitä:
- Kiitä usein. Tunnistamalla ne pienetkin asiat, joista voit olla kiitollinen, kohotat mielialaasi nopeasti.
- Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa vähintään 3 viikon ajan.
- Kun jokin ihmissuhde tai asia haastaa sinua, kiinnitä huomiosi niihin seikkoihin, joista voit olla kiitollinen tuossa kyseisessä henkilössä tai asiassa.
- Päivitä minäkuvasi. Kysy itseltäsi, missä olet hyvä, millaisia lahjoja ja kykyjä sinulla on ja mikä sinussa on kaikkein parasta. Kirjoita muistiin.
- Ajattele ihmistä, joka on tehnyt jotain hyväksesi. Kirjoita hänelle kirje, jossa ilmaiset kiitollisuutesi.
- Tee kiitollisuuden purkki, johon keräät kiitollisuuden aiheita pahan päivän varalle.
- Muista kiitollisuuden vetovoimaisuus. Kun olet valmiiksi kiitollinen tulevista ihanista asioista tulevaisuudessasi, pääset virittäytymään myönteiseen mielialaan jo aiemmin.
Haluatko oppia lisää itsesi puolella olemisesta ja sen hyödyistä? Tule mukaan 7 päivän Ensiaskeleet itseni puolelle -haasteeseen, joka tehty kaikille uupuneille ja suorittajille! Lisätiedot täältä.