Uskalla unelmoida – Tämä elämänohje kantaa elämässä pitkälle

Onko mieleesi jäänyt joku tärkeä viisaus, minkä olet kuullut esimerkiksi vanhemmiltasi tai isovanhemmiltasi? Monet vanhemmat neuvovat lapsiaan arkisiin askareisiin liittyvissä asioissa tai esimerkiksi raha-asioissa. Itsekin muistan kuulleeni monenlaisia neuvoja, miten pärjätä hyvin elämässä. Tärkeitä ohjeita ovat myös kertoneet koulujen opettajat. Kaikkien ohjeiden joukosta tärkein neuvo oli; uskalla unelmoida.

Lapsena ja nuorena vertailemme itseämme helposti kavereihin. Voimme ajatella, että meillä ei olisi samoja mahdollisuuksia saavuttaa unelmiamme. Meillä kaikilla on oma historiamme ja olemme saaneet hyvin erilaiset eväät elämään. On totta, että miljonäärille huvilan ostaminen on realistisempi haave kuin pienituloiselle. Monen haaveen kohdalla luomme kuitenkin mielessämme sellaisiakin esteitä haaveen suorittamiselle, mitä oikeasti ei ole olemassakaan.

Minä haaveilin jo lapsena siitä, että minusta voisi joskus tulla kirjailija. Haaveilin siitä, että voisin kirjoittaa työkseni erilaisia tekstejä, oli se sitten satukirjan tarinoita, lehtijuttuja, runoja tai markkinointitekstejä. Yläkoulussa opettaja kuitenkin keskittyi kieliopin arviointiin niin paljon, että tekstin sisältö jäi sivuseikaksi ja arvioinnit olivat lannistavia. Minulle kielioppi oli vaikeaa, mutta päässä pulppusi monenlaisia ideoita. Keskinkertainen todistus kädessäni peruskoulun jälkeen päätin, ettei minusta voisi ikinä tulla kirjailijaa. Päätin lähteä opiskelemaan ihan muuta alaa. Kuitenkin kaikkien vuosien ajan mielessä pyöri isäni neuvo, että omiin unelmiin piti uskoa. Erityisesti niihin piti uskoa silloin, jos muut ihmiset ympärillä eivät uskoneet että unelman voisi saavuttaa.

Aika kului ja monen mutkan kautta saavutin oman unelmani. Haaveen toteutuminen vaati paljon työtä ja kärsivällisyyttä, mutta erityisesti uskoa omaan unelmaan. Sama asia pätee monen muunkin ihmisen elämässä. Pystymme oppimaan uusia asioita, pystymme muuttamaan asioita omassa elämässämme, että unelmat muuttuvat realistisemmiksi. Kaikki tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos jaksamme uskoa onnistumiseen. Elämän aikana meille kertyy paljon isoja ja pieniä haaveita. Ehkä kaikki niistä eivät toteudu, mutta jokainen unelma on silti yhtä arvokas ja tärkeä.

Millaisia elämänohjeita sinä antaisit parikymppiselle itsellesi?

Tähän teemaan liittyviä kysymyksiä löydät myös Maria Vakkurin kirjasta Elämäni sanoin – Muistojen kirja.

Tämä kirja on Sinulle, joka…
…haluat muistella elämäsi ikimuistoisimpia hetkiä
…tahdot kirjoittaa paperille palan elämäsi tarinaa
…kerrot kirjan avulla oman tarinasi myös seuraaville sukupolville
…koet, että kirjoittamisen avulla pystyt kertomaan rehellisesti omia ajatuksiasi elämästä
…tiedät, että elämä on suuri seikkailu
…haluat pohtia elämän eri vaiheita rauhassa jokaiseen hetkeen keskittyen

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image