Tunteiden opettaminen on yksi tärkeimmistä taidoista, jonka voit antaa lapselle – 6 vinkkiä opettamisen tueksi

Tunteiden opettaminen vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta se on yksi tärkeimmistä taidoista, jonka voit antaa lapselle. Hyvät tunnetaidot nimittäin tukevat lapsen henkistä hyvinvointia koko elämän ajan.

Mitä paremmin lapsi oppii ymmärtämään omia tunteitaan, sen paremmin hän oppii myös ymmärtämään miltä muista tuntuu. Hyvät tunnetaidot tukevat myös mielenterveyttä. Kun lapsi pystyy käsittelemään omia tunteitaan, tunteiden negatiivinen vaikutus vähenee ja hän alkaa tuntea enemmän tyytyväisyyttä ja onnellisuutta.

Tässä 6 keinoa tunteiden opettamisen tueksi:

  1. Nimeä tunteita

Käytä arjessa tunnetta kuvaavia sanoja ja puhu niistä ääneen.

Esimerkiksi:

”Nyt minua kyllä harmittaa paljon, koska..”

”Olen tosi iloinen siitä, kun..”

”Tulen surulliseksi siitä, kun..”

  1. Opeta, että kaikki tunteet ovat sallittuja

Kerro, että me kaikki koemme erilaisia tunteita päivän ja viikon aikana. Tunteet tulevat ja menevät ja ne kestävät vain hetken aikaa.

  1. Anna aikaa

Anna lapselle aikaa tunteiden käsittelyyn, sen sijaan, että pyrit siirtämään huomion toisaalle. Voit myös kysyä, että haluaako lapsi aikuisen apua tunteen käsittelyssä. Auttaisiko esimerkiksi halaus tai se, että lasketaan kymmeneen tai hengitellään hetki rauhallisesti yhdessä. Vai haluaa lapsi ehkä olla hetken yksin tunteensa kanssa.

  1. Opeta empatiaa

Keskustelkaa muiden tunteista. Kun lapsi huomaa jonkun läheisen olevan esimerkiksi surullinen, voit kysyä häneltä, että miltähän läheisestä ihmisestä mahtaa tuntua? Myös leikit, tai vaikkapa piirtäminen ovat hyviä työkaluja erilaisten tilanteiden läpikäymiseen ja ymmärtämiseen. Tunteita käsittelevät kirjat, kuunnelmat ja muskarit ovat myös hienoja oppismenetelmiä lapsen tunnetaitojen vahvistamisessa.

  1. Oma esimerkki

Sinä olet paras opettaja omalla esimerkilläsi. Lapsi oppii parhaiten esimerkin kautta, muiden käytöstä seuraamalla. Kun sinä hallitset, ymmärrät ja sanoitat tunteitasi sekä puhut kunnioittavasti muista ihmisistä, myös lapsi oppii tämän mallin.

  1. Kehu lasta

Muista kehua lasta, kun hän onnistuu sanoittamaan omia tunteitaan tai ottaa muut huomioon. Tämä toimii tehokkaana kannustimena ja auttaa lasta kehittämään tervettä itsetuntoa. Kehut toimivat myös motivoijina jatkamaan tunne-oppimista.

Kalenterit OSTA 3 MAKSA 2
PUOTIIN
close-image