Moni jää huonoon suhteeseen siksi, että pelkää yksinjäämistä

Haluaisitko päättää parisuhteesi, mutta et saa lähdetyksi?

Tiedätkö sen tunteen, kun tunnet, että sinulla on parisuhteessasi paha olla, mutta et tiedä, mitä tekisit? Kun koko oma olemus huutaa sitä, että pitäisi lähteä eikä jäädä, mutta et saa lähdetyksi.

Minun terapiavastaanotolleni hakeudutaan monenlaisista syistä. Useimmiten kuitenkin minun luokseni hakeudutaan kirjoittamieni tietokirjojen ja näiden Hidasta elämää -tekstien ääreltä. Olen kirjoittanut erityisen paljon masennuksesta, häpeästä, surusta, tunnelukoista ja narsismista.

Moni hakeutuu terapiaan uupumuksen vuoksi

Ihan ilman muuta ykkössyy terapiaan hakeutumiselle on uupumus. Uupumus on aina monen tekijän summa. Yleensä kysymys on kuitenkin hyvinkin pitkään jatkuneen stressin aiheuttamasta tilasta, joka on saanut hermoston ja hormonitoiminnan epätasapainon tilaan.

Hyvin tavallista on se, että keskusteluihin hakeudutaan sellaisista syistä kuin työ tai muu arkikuorma. Työssäni olen kuitenkin huomannut, että suurin yksittäinen tekijä ihmisten pahoinvoinnille on parisuhde.

Nykyään erotaan liian helposti

Parisuhteeseen liittyvä pahoinvointi on kuitenkin usein vaikea asia kohdata. Tiedän itsekin, miten älyttömän vaikeaa on tehdä päätös lähteä, vaikka haluaisi jäädä. Usein suhteessa on tilanne, jossa toinen haluaa ja pystyy kasvamaan ja toinen ei. Jos yhteistä kasvua ei ole, yleensä molemmat voivat huonosti. Hyvin tavallinen tilanne on se, että kasvua toivova hakee parisuhteen ongelmiin ja omaan huonovointisuuteensa apua yksin, koska toinen on haluton lähtemään esimerkiksi pariterapiaan. Moni kokee hyvin satuttavana sen, ettei toinen ole halukas tekemään töitä suhteen eteen.

Parisuhteen päättämiseen liittyy tosi paljon pelkoja ja jo pelkkä ajatus erosta vavisuttaa elämän perusturvapohjaa. Olen nähnyt parisuhteissaan hyvin huonosti voivia ja kaltoinkohdeltuja ihmisiä, jotka eivät uskalla tehdä sitä päätöstä, joka voisi vapauttaa paljon voimavaroja.

En ole lainkaan sitä mieltä, että nykyään erotaan liian helposti. Näen kaikkialla juuri päinvastaista kipua – parisuhteen päättäminen on niin vaikeaa, että se vie ihmisiltä kaikki voimat, näivettää kehoa ja vie elämänilon. Tällä tarkoitan tilannetta, jossa on tehty jo kaikki, mitä tehtävissä on eikä siltikään osata päästää irti. Tiedätkö, mikä on tavallisin pelko tai kysymys, joka niillä ihmisillä on, jotka eivät uskalla päättää huonoa parisuhdetta?

”Mitä jos en enää koskaan löydä ketään?”

Tuo kysymys paljastaa tosi paljon. Se kertoo muun muassa siitä, ettei kysyjä usko pärjäävänsä ilman kumppania. Kysymys paljastaa joskus pelkoa kohdata sisällä olevaa yksinäisyyden kokemusta ja kaiken pohjalla olevaa turvattomuutta. Meissä on hyvin syvään juurtuneita uskomuksia liittyen parisuhteisiin ja omaan pärjäämiseen taloudellisesti, yksin lasten kanssa ja niin edelleen. Moni tuntee alitajuisesti, että parisuhde on ratkaisu pahaan oloon ja turvattomuuteen.

Moni jää eikä lähde siksi, että pelko yksinjäämisestä voittaa pahoinvoinnin. On niin tärkeää, meille kaikille, kasvattaa sisäistä, vastuullista aikuisuutta niin, että voimme itse tarjota itsellemme turvaa ja luottamusta. Mitä turvattomampi ihminen on, sitä enemmän hän hakee sitä itsensä ulkopuolelta. On tietysti oikein tarvita toisia ja saada turvaa.

Älä hylkää itseäsi toisen vuoksi

Olisi hyvä rakastaa itseä niin paljon, ettei anna kenenkään kohdella itseä loukkaavasti, hylkäävästi, epäkunnioittavasti tai muulla tavoin huonosti. Älä aina vaan ymmärrä ja selittele toisen huonoa käytöstä pois vaan katso rehellisesti, mitä joudut kokemaan ja miltä tuo kaikki sinusta tuntuu. Lakkaa tuijottamasta sen toisen käytöstä ja saamaan selitystä, miksi on paha olla. Tunnustele, tunnusta se, miltä sinusta tuntuu ja miten voit. Muuta ei oikeastaan tarvitse tietää.

Jos kipuilet suhteessa narsistisen ihmisen kanssa, kurkkaa uusin kirjani Toivon kirja narsistin haavoittamalle.

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image