Onko rehellisyys ja suoraan puhuminen sama asia?

Rehellisyys ja suoraan puhuminen eivät ole aivan sama asia, mutta ne voivat olla toisiinsa liittyviä käsitteitä ja liittyä toisiinsa monin tavoin. Useamman kerran, kun olen ollut haastateltavana Rohkeasti rehellinen -kirjaan liittyen, oletus on ollut, että kirjamme käsittelee nimenomaan suoraan puhumista. Kirjassamme rehellisyys on jotain ihmisen ytimestä kumpuavaa syvää omana itsenään olemisen tilaa ja sieltä käsin vuorovaikuttamista.

Milloin tunnistat puhuneesi suoraan ja milloin, että olet ollut rehellinen?

Suoraan puhuminen voi olla rehellisen viestinnän osa, mutta se ei välttämättä tarkoita, että viesti on aina täysin rehellinen. Ihmiset voivat puhua suoraan ja ilmaista mielipiteensä selkeästi, mutta he voivat myös valita olla paljastamatta kaikkia ajatuksiaan tai tunteitaan. Milloin tunnistat puhuneesi suoraan ja milloin, että olet ollut rehellinen?

Tekoäly pohtii näiden käsitteiden välistä suhdetta seuraavasti:

Rehellisyys: Rehellisyys on laajempi käsite, joka viittaa totuudenmukaiseen ja vilpittömään tapaan ilmaista itseään. Se kattaa kaikenlaisen kommunikoinnin, joka perustuu totuuteen ja vakaumuksiin. Rehellisyys voi sisältää totuuden kertomisen, mutta se voi myös tarkoittaa tunteiden ja ajatusten vilpitöntä ilmaisemista.

Suoraan puhuminen: Suoraan puhuminen puolestaan viittaa siihen, että ilmaiset ajatuksesi ja tunteesi selkeästi ja suoraan ilman liioittelua tai piilottelua. Suoraan puhuminen korostaa avointa ja suoraa kommunikointia, jossa viesti on suora ja helposti ymmärrettävissä.

Mausta rehellisyys suoraan puhumisella

Ei pöllömpi kuvaus ja hyvä muistaa tulevissa vuorovaikutushetkissä! Oivalsin tekoälyn kuvauksen kautta, että on myös erittäin tärkeää maustaa rehellisyys suoraan puhumisella. Erityisesti siksi, että rehellinen viestini olisi helposti ymmärrettävä. Erityisesti siksi, että rehellisyys saattaa usein avata vastaanottajassa jotain uutta, on tärkeää, että kommunikaationi ymmärretään, kuten olen ajatellut. Turhaa tulkinnan varaa kannattaa antaa niin vähän kuin mahdollista rehellisissä elämän hetkissä.

Rehellisyys ja suoraan puhuminen, ovat siis molemmat tärkeitä terveessä kommunikaatiossa. Ja sekin, että toisesta suunnasta ajateltuna, suoraan puhuminen voi edistää rehellisyyttä, koska se voi vähentää epäselvyyttä ja epävarmuutta keskusteluissa. Tärkeää olisikin pyrkiä yhdistämään nämä kaksi asiaa, jolloin luot ympärillesi luottamista, avoimuutta ja vilpittömän vuorovaikutuksen tilan.

Vinkki:

Jos tuntuu, että sanat takertuvat kurkkuun ja rehellinen ilmaisu on hankalaa, sano se ääneen. Tilanteen myötätunto kokoanisuutena lisääntyy ja saat tilaa rehelliselle ilmaisulle. Oman epävarmuuden ja pelon ääneen sanominen on ympärillä oleville luottamuksen osoitus siitä, että luotat saavasi olla epävarma heidän kanssaan. Tämän jälkeen voi olla, että rehellisyys alkaa pulputa sinusta luonnostaan helpommin. Ja saatat tulla samassa hetkessä avanneeksi myös muissa rehellisemmän olemisen. Usein rehellisyys lisää rehellisyyttä – hyvinvointia meille kaikille.

Lisää arkisia oppeja kohti rehellisempää elämää Rohkeasti rehellinen -kirjastani <3

Photo: Pexels, Vera Arsic

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image