Rehellisyys vetää puoleensa magneetin lailla – Tämän vinkin avulla uskallat olla rehellinen myös tiukassa tilanteessa

Usein ajatellaan, että suoraan sanovat ihmiset ovat rasittavia ja kuluttavia. Jyräävät muiden ajatukset ja olemisen. Ei jaksa, kun jollain on lähes asiaan kuin asiaan niin kärkäs ja voimakas mielipide. Ja tottahan se on, tuollaiset täräyttelijät ovatkin aika rasittavia. Samaan aikaan kun tuo ihmistyyppi ärsyttää, siinä on kuitenkin jotain, mitä me ehkä salaa ihailemme. Moni meistä kun vaikenee juuri niissä hetkissä, kun juuri pitäisi tuoda omat ajatukset julki.

Se, että on rohkeasti rehellinen tarkoittaa sitä, että olet valmis vuoropuheluun omien ajatustesi osalta. Ei siis vain siihen, että saat kakaistua ulos oman mielipiteesi. Se on asettumista samaan aikaan ja paikkaan niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa ajatuksia ollaan jakamassa. Se on vuoropuhelu, jossa jokainen vuorotellen antaa palloa seuraavalle ja yhteisestä hetkestä tulee kuin sanallinen tanssi. Ei pyritä mihinkään, mutta tarina rakentuu jokaisella sanalla johonkin suuntaan.

Huomasitteko yli pyyhkineen myrskyn

Lähes aina porukassa on joku, jolla on tarve jyrätä muut alleen. Hän on kuin yhteisen tarinan myrsky, joka hetkeksi katkaisee sähköt ja saa ihmiset vetäytymään omiin nurkkiinsa. Jonkun tulisi noissa hetkissä olla rohkeasti rehellinen ja sanoittaa tämä kaikki ääneen. Ei se mitä joku teki vaan se, mitä tilanteessa tapahtui. Kysyä hienovaraisesti, että huomasivatko muut ylipyyhkineen myrskyn. Kysyä miltä se tuntui. Kysyä myös myrskyltä, mikä sai sisäisen tuulen puhaltamaan niin kovaa, että sen piti päästä purkautumaan. Toinen saa kokemuksen, että myrskyä vaan, kyllä me sen kestämme ja olemme edelleen tässä.

Voin luvata, että tämän keskustelun jälkeen myrkyt laantuvat. Ja kyllä, joskus mahtavat tunteenpurkaukset ja julistamiset ovat ihan paikallaan, mutta aika harvoin. Kun on rohkeasti rehellinen niissä vuorovaikutustilanteissa, joihin milloinkin eksyy, alkaa huomaamatta avaamaan itseään, mutta myös muita syvempään olemisen tilaan kaikkien kanssaeläjien kanssa. Rehellisyys on tapa antaa kokemus tulla kohdatuksi ja nähdyksi, hyväksytyksi. Keino osoittaa arvostusta vuorovaikutuksessa, sanoa ”Minä luotan sinuun”.

Vastaanottimet aukeavat

Kun tietoisesti rakennat rehellistä vuorovaikutustilannetta, sinusta tulee muille ihminen, jonka seuraan hakeudutaan. Ihminen, jolle soitetaan, kun on elämän tiukka paikka, mutta myös elämän suurissa ilon hetkissä. Hetkissä, jolloin ihmiset ympärilläsi kaipaavat tulla kohdatuksi ja nähdyksi. Huomaat itsekin, että vaikka aihe olisi kipeäkin, pystyt olemaan rauhallisena tilanteessa. Ei niin, että kannattelet toista tai ratkot hänen puolestaan asioita. Rauhallisena, koska alat luottaa siihen, että riittää, että olet. Pian olet tilanteessa, ettei enää tarvitse suuna päänä kertoa muille asioita, vaan sinulta kysytään ja muut ovat valmiita kuulemaan ja vastaanottamaan.

 

Vinkki:

Seuraavan kerran, kun olet tilanteessa, jossa joku toimii kuin hyökyaalto ja pyyhkäisee kaikkien muiden yli, asetu hetkeksi vain tarkkailemaan tilannetta. Hengitä ja tarkkaile. Kuvittele, että hän on lapsi, jolla on jotain todella tärkeää asiaa. Kun hän on saanut suurimman myrskyn itsestään ulos, ala rauhassa kysellä kysymyksiä. Ensin vaikka häneltä ja sen jälkeen muilta. Näin toimisit varmasti lapsenkin kanssa? Ei bensaa liekkeihin, vaan sammutuspeitto kaapista, eikö? Sinun ei tarvitse ottaa minkäänlaista ”puheenjohtajan” roolia, kysyt vain kysymyksiä ja kuuntelet. Koita saada katsekontakti. Jatka niin kauan, kunnes tilanne on rauhoittunut ja keskustelu jatkuu tasavertaisena. Jossain kohtaa voit kysyä, huomasivatko muut, mitä tilanteessa tapahtui. Valmistaudu myös siihen, että lopuksi sinulta kysytään, mitä ajatuksia sinulla on tunteita nostattavasta aiheesta. Rohkeasti voit kertoa rehellisesti ajatuksesi, toisten vastaanottimet ovat nyt enemmän auki kuin kertaakaan aikaisemmin yhteisen hetkenne aikana. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä toimintatapaa myös työelämässä.

Rohkeasti rehellinen -kirjassa lisää pohdintoja sinulle, joka
… haluat, että elämäsi olisi täydempää ja kevyempää.
… haluat luoda syvempää yhteyttä itseesi ja muihin olemalla rehellisempi.
… olet väsynyt elämän roolileikkeihin.

Tutustu kirjaan tästä:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image