Mitä teen, kun vaikea tunne hyökyy kehiin? Esimerkkikeissi ja lempeitä ohjeita

Mitä teen vaikeiden tunteiden kanssa? Sen sijaan, että hamuan karkkipussia, viinilasillista tai pukeudun sotisopaan ja lähden hyökkäykseen kuinka kiukkua, turhautumista ja pelkoa voi kohdata voimauttavasti?

Tunteen kohtaamiseen on muutama olennainen juttu, ja harjoittelun myötä hommeli helpottaa. Kun oikeasti opimme kohtaamaan vihdoin tunteemme, voimaudumme: opimme rajaamaan, vapaudumme lohtupuuhailuistamme, uskallamme enemmän tehdä niin kuin sydän sanoo – ja tunnistamme paremmin, mikä meille toimii ja mikä ei. Miellyttäminen hiipuu ja elämänvoima alkaa virtaamaan. Toisin sanoen: itsearvostuksemme alkaa eheytyä. Kyky kohdata ja tuntea tunteitamme mahdollistaa toimivat, turvalliset ihmissuhteet.

Jos meillä on systyeemissämme kohtaamattomia, tiedostamattomia tunteita ja traumaa, tunteisiin ja kehoon voi olla haastavaa päästä käsiksi. Se on psyyken hieno, viisas tapa suojautua – mutta monesti elämänvoimamme kuluu silloin enemmän äyskäröimiseen kuin soutamiseen. Suosittelen tunnetaitojen opettelussa paitsi ymmärryksen kartuttamista, myös tunneyhteytensä löytäneen auttajan apua.

  1. Huomaat, että tunne nousee, tai että meneillään on jotain härpelöä – kiukkua, ahdistusta, levottomuutta jne.

  2. Hengittele, juo lasi vettä.

  3. Missä osassa kehoa tunne tuntuu? Aisti kehon tuntemuksia ja syvennä sisäänhengitystä, pidennä uloshengitystä.

  4. Miltä kehon tuntemus tuntuu? Tunnustele ja kuulostele. 

  5. Aktivoi parasympaattista hermostoa – eli rauhoita hermostoa, auta itseäsi sisiäisesti turvaam (täällä löydät paljon videoita aiheesta).

  6. Olisiko tuntemukselle sana tai sanoja? Kun hermostosi rauhoittuu, aivojen tunnesäätelykeskus aktivoituu, jolloin pääset paremmin kiinni siihen, mikä tunne voisi olla kyseessä.

  7. Hommaa tietoa perustunteista, jotta ymmärrät paremmin, mistä tunne viestii eli mitä tarvitset nyt jotta voit auttaa itseäsi.

  8. Iso osa vaikeiden tunteiden kohtaamisesta on niiden sietämisen opettelu ja kehollinen yhteys. Kun ihan rauhassa opit kuulostelemaan ja kohtaamaan tunteita kehossasi alat voimautua, etkä enää yritäkään päästä tunteista eroon samalla tavalla kuin aiemmin. Kun alat tunnistaa selviytymiskeinojasi eli tapoja paeta tunteita (esimerkiksi ratkominen, hulluna kelaaminen, lohtusyöminen, kiukuttelu jne), syvennät yhteyttä itseesi. 

 

Kun tunnetulee kohdatuksi, voit alkaa tiedostaa selkeämmin, mistä tunne nousee. Onko se haavareaktio? Liittyykö se prosessiin, jota käyn elämässä läpi? Nouseeko pintaan jotakin vanhaa, jonka kohtaamisen ei aiemmin ole ollut tilaa? Kun tunneyhteys syvenee, opimme tunnistamaan selkeämmin, milloin se on vanha reaktio / prejektio tai jotakin muuta. Alla olevalla videolla keroon lisää, kuinka nämä erottaa toisistaan ja miten haavareaktiotunteet eli triggerit alkavat eheytyä.

Videolla myös esimerkki siitä mitä teen, kun nousee syvempään elämän prosessiin liittyviä tunteita, esimerkiksi turhatumista ja pelkoa sekä kun koen kiukkua jostakin treggeröityessäni. Mitä teen, kun koen rajojeni ylittyvän? Kuinka asetun itseni puolelle?

Olennainen juttu tunteen kohtaamisessa on, että sitä ei tarvitse ymmärtää, työstää eikä ratkaista vaan oppia tuntemaan se kehossaan. Harjoittelun myötä hommelista saa voimauttavasti kiinni.

Kuva: Unsplash Julien I


Voimauttavat kurssini ja terapeuttisen valmennukseni löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image