6 tapaa kannustaa nuoren luovuutta: “Kestä sotkua ja keskeneräisyyttä”

“Kun kukka ei kukoista, emme yritä parantaa kukkaa, vaan ympäristöä jossa kukka kasvaa”  – Alexander Den Heijer

Ja vaikka kukoistaisikin, kasvumaata täytyy silti hoitaa, ravita ja jäsentää. Tässä kuusi vinkkiä joita voit soveltaa luovuuteen kannustamiseen.

1. Kannusta monipuoliseen ilmaisuun

Luovuuden tapoja on yhtä monta kuin tekijääkin. Luovuus on ajattelua ja ongelmanratkaisua, mutta myös merkityksellinen tapa tuoda sisimpänsä ja itsensä ja sielunsa näkyväksi. Luovuus syntyy useimmiten siitä, että mitään ei pakoteta. Ei vaadita. Mutta annetaan mahdollisuuksia, tarjotaan työkaluja, kannustetaan kokeilemaan ja arvostetaan tutkivaa, kyseenalaistavaa mieltä.

2. Muistuta nuorta ottamaan luovia taukoja

Luovuus herää levossa ja usein myös tylsyyden tuloksena. Kun perus-oravanpyörä pysähtyy, maisema muuttuu tai tutusta arjen harrastus ym. aikatauluista voi irrottaa, on mahdollisuus tylsistyä. Tai siis ottaa taukoja. Ota taukoja kaikesta tekemisestä yhdessä. Omalla esimerkilläsi näytät miten elämästä voi nauttia ilman jatkuvaa “mitä seuraavaksi” -ajattelua. Auta nuorta tunnistamaan oma uniikki rytmi ja anna hänen hakeutua tekemisessä omaan tahtiinsa. Lapsen ja nuoren tahti ei yleensä ole sama kuin vierellä kulkevan aikuisen.

3. Luovuus ei ole kiinni taidoissa

Taidot ja tekniikat ovat opittavissa. Luovuus löytyykin usein yllättävistä paikoista – uskon että jokainen osaa jotain, kun vain pysähtyy hetkeksi miettimään ja työntää sisäisen kriitikon sivuun. Pohtikaa nuoren kanssa yhdessä mitkä kolme asiaa kiinnostavat, jotka eivät liity kouluun eikä työhön.

4. Kestä sotkua ja keskeneräisyyttä

Jos luova prosessi vaatii hetken aikaa sotkua, kestä sitä. Sopikaa yhdessä pelisäännöt siitä, miten laajalle kotiin ilmaisu yltää tai miettikää mikä olisi sopiva aika miten pitkään projekti voi olla levällään.

5. Mieti mitä nuori voi opettaa sinulle luovuudesta? 

Aikuisena jäämme helposti toistamaan jo hyväksi havaittuja käytänteitä. Turvallisuus ja sovinnaisuus ei kuitenkaan kehitä. Huomioi, miten nuori käyttää luovuuttaan ja pyydä häntä opettamaan sinua. Ota huomioon myös asiat, joita helposti ei ymmärretä luovaksi, kuten meikkaaminen, tuunaukset tai erilaisten epäsopivien asioiden yhteentuomista. Uskon että jokainen osaa jotain kun vain pysähtyy hetkeksi miettimään ja työntää sisäisen kriitikon sivuun. Pohtikaa yhdessä missä kolmessa sellaisessa asiassa olette hyviä, mikä ei liity kouluun eikä työhön?

6. Arvosta luovuutta ja pysy kärryillä  

Jos haluat lapsen elävän luovaa elämää – on aikuisen tehtävä omalla esimerkillään näyttää, että taide, käsityöt ja ilmaisu on arvokasta. Tämän ei tarvitse tarkoittaa vain kalliita lippuja eri tapahtumiin, vaan olla enemmänkin asenne miten kulttuurista kotona puhutaan, taidetta arvostetaan ja keskeneräisiä prosesseja vaalitaan. Mikä nuorta itseään kiinnostaa? Oletko perillä hänen soittolistastaan, ja siitä, mitä hän pitää visuaalisesti sekä esteettisesti kiinnostavana?

<<<<<<<<     >>>>>>>>

Lumoava tyttö -tehtäväkirja kannustaa itsensä tutustumiseen ja oman äänen löytämiseen. Kirjan monipuoliset tehtävät luotsaavat tyttöjä ja tytöiksi itsensä kokevia kasvamaan villiksi ja vapaiksi ihmisiksi, jotka nauttivat kehoistaan, kuuntelevat sydämensä ääntä ja antavat tarinoidensa kaikua kauas. Lumoava tyttö kannustaa itsetutkiskeluun ja auttaa näkemään tavallisessa elämässä ripauksen taikaa. Tilaa omasi puodista täältä.

Valokuva: Laura Adai / Unsplash

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image