Miksi kärsivällisyys on niin usein koetuksella? – Tämä neuvo kärsimättömälle lapselle sopii myös aikuiselle

Elämässä ei kannata useinkaan hötkyillä. Me aikuiset jo tiedämme, että eteenpäin kannattaisi kulkea varmoin ja vakain elefantin askelin. Mutta mitä jos mieli on kuin mekastava marakatti? 

Mieli haluaa asioita tapahtuvaksi nyt ja heti, sillä paikoilleen jääminen ja odottaminen kaventaa mielen roolia. Mielen tehtävä on ratkaista menneessä ja tulevaisuudessa tapahtuvia asioita ja karttaa kaikin tavoin pysähtymistä.

Lapsena heittäydyin kaupan lattialle kiljumaan, kun en saanut valitsemaani herkkua käsiini heti, vaan vasta kotona. Tilanne kaupassa äityi känkkäränkkäkohtaukseksi kuitenkin vain kahdesti. Kun ymmärsin, että nyt, heti, tänne -kohtaukseni ei vienyt tilannetta eteenpäin, kipitin hetken päästä kiltisti äitini perään. 

Paljon myöhemmin, kun asuin Intiassa, tapasin päivittäin samassa ashramissa asuvaa henkistä opettajaa, gurua. Hän oli kuullut kaikki mahdolliset elämäntarinat ja kärsimysnäytelmät, mutta jaksoi siitä huolimatta ohjeistaa kärsivällisesti meitä rauhaa etsiviä, kiireisiä ja kärsimättömiä länsimaalaisia. 

Taistelin itse tuolloin kovin asein kärsimättömyyteni kanssa ja tärkein henkisen opettajan ohjeista olikin, että harjoittele kärsivällisyyttä, sillä ilman sitä elämästä tulee kärsimystä.

Kärsivällisyys linkittyy vahvasti toiseenkin kimuranttiin taitoon, nimittäin hetkessä olemiseen. Ja malttiin.

Miten usein edelleenkin odotamme malttamattomasti jotain asiaa tapahtuvaksi? Mutta kun toiveensa uskaltaa heittää elämän aalloille ja unohtaa sen hetkeksi sinne, miten ihana yllätys onkaan, kun toive, unelma tai haave saapuu odottamatta takaisin. Ja juuri oikeanlaisena. 

Kun kärsivällisesti vain jaksoi odottaa.

Kärsivällisyys on taito, jota voi opetella. Osalle se on lähtökohtaisesti helpompaa, mutta useimmilla meistä kärsimätön mieli aiheuttaa haasteita elämässä. Lapsille kärsivällisyys on vaikeampaa kuin aikuisille. Lapselle voi kertoa, että usein kun malttaa odottaa jotain itselle tärkeää, on ilo sen saamisesta vielä isompi. -Marika Rosenborg, terapeutti ja tietokirjailija

Kärsivällisyys oli yksi teemoista, joita tahdoin käsitellä lasten satukirjassani Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit. Viidakon sankareiden joukosta löytyy viisas Ellinoora Elefantti, joka ohjeistaa villiä retkiseuruetta kohti unelmien kotia. Ja rauhallisempaa ja sopuisampaa elämää. Elämässä ei kannata useinkaan hötkyillä. Niin Ellinoora Elefantti mekastavaa seuruetta kärsivällisesti ohjeistaa.

Kärsivällisyys on avain kaikenlaisiin onnistumisiin. 

-Ellinoora Elefantti, Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit

P.S. Miten moni asia jääkään kesken sen tähden, että meiltä loppuu kärsivällisyys. Maailmaa ei saa koskaan valmiiksi, mutta kärsivällisyydellä epäjärjestystä oppii sietämään.

HE-kirjaperheen ensimmäinen lasten satukirja Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit kertoo myötätunnon tärkeydestä ja erilaisuuden arvostamisesta. Tarina rohkaisee samalla erilaisten tunteiden käsittelyyn. Lämminhenkinen satukirja on suunnattu yli 5-vuotiaille lapsille.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image