Satuttavien sanojen haavat eivät parane unohtamalla vaan rakkaudella – Kanssakulkijan pieni teko on joskus kaikki, mitä tarvitaan

Maaria Tommila Hidasta elämää blogitunniste

Tuntuu, että tänä vuonna omia rajojani on testattu eri yhteyksissä toistuvasti ja nämä ovatkin olleet oivallisia hetkiä omien rajojen tunnistamiseen ja vahvistamiseen. Kuitenkin se on samalla tarkoittanut sitä, että valitettavasti olen myös joutunut kuuntelemaan haavoittavia sanoja, ennen kuin olen ehtinyt vetää rajoja suojakseni.

Vaikka tekojen ajatellaan usein olevan sanoja väkevämpiä, myös sanat ovat tekoja. Valitsemillamme sanoilla on valtavan paljon merkitystä. Joka kerta ne muovaavat käsitystämme itsestämme, toisistamme ja maailmasta. Sanat ovat aktiivista luomista. Niiden kautta voimme vahvistaa tiettyä kuvaa maailmasta, rohkaista, rakastaa ja kannustaa, mutta myös lannistaa, rikkoa ja tuhota.

Haavoittavat sanat eivät pysy asiassa

Haavoittavat sanat ovat sellaisia, jotka eivät pysy asiassa. Tai sitten ne tarttuvat ihan joka asiaan, kunnes sinussa ei ole enää yhtäkään asiaa jäljellä, johon ei voisi tarttua. Kaikesta on vaivihkaa tullut arvostelun aihetta.

Haavoittavat sanat tähtäävät ihmisyyteesi, persoonaan ja vapautesi rajoittamiseen. Ne eivät etsi sopua tai ymmärrystä, eivätkä ne sisällä myötätuntoa, pyynnöistä huolimatta. Ne ovat vahingollisia otteita sanojen keinoin ja niistä syntyy mustelmia, jotka eivät näy ulospäin.

Voisi ajatella, että haavoittavilla sanoilla ei olisi merkitystä, sillä ne eivät pysty muuttamaan syvintä minuuttani, horjuttamaan polkuani tai kääntämään kohtaloani. Mutta ne eivät ole samantekeviä vaan niillä on vaikutusta. Siksi voi olla tärkeää tarkistaa, keiden kanssa aikaansa viettää. Haluavatko ihmiset ympärilläsi sinulle hyvää? Ovatko he edes neutraaleja vai vetävätkö he sinua aktiivisesti ja jopa tarkoituksellisesti alaspäin?

En voi valita toisen sanoja, mutta tämän asian voin

Lopulta haavoittavat sanat ovat haavoja koko ihmiskuntaa kohtaan, sillä kun ne haavoittavat yhtä meistä, ne samalla lisäävät kärsimystä koko maailmaan ja haavoittavat sitä kautta meistä jokaista. Kun joku haavoittaa minun ihmisyyttäni, hän haavoittaa myös omaansa, koska olemme kaikki jollain tapaa yhtä.

En voi valita niitä sanoja, jotka joku toinen valitsee sanoa. Silloin voin valita vain hylkäänkö itseni siihen paikkaan vai vedänkö rajan, että tämä ei ole ookoo. Minua ei saa kohdella näin. Olen tärkeä. Mutta kaiken tämän tiedon, ymmärryksen ja rajojen valossakin haavoittavat sanat aina haavoittavat. Ne jättävät jälkiä ja tuntuvat ikäviltä, vaikka niiden luota kävelisikin pois.

Pienikin teko rakkaudesta käsin voi muuttaa paljon

Hiljattain minua kohtasi yllätys, kun sain odottamatta aivan ihanan palautteen täysin yllättävältä taholta. Hän kutsui minua muun muassa ”heleäksi”, mikä on ehkä yksi suurimmista kohteliaisuuksista ja lempeyden osoituksista, jonka olen koskaan saanut.

Siihen asti olin jotenkin ajatellut, että aiemmilla arpeutuneilla sanoilla ei ollut niin väliä, mutta yhtäkkiä tajusin, kuinka vahingollisia ne olivat olleet. Tämän pystyin näkemään ja kokemaan vasta jonkun toisen pitelemättömän myötätunnon äärellä.

Tuossa yksittäisessä hetkessä, kun sain kuulla sanoja heleydestä, tuntui kuin valoa olisi tulvinut sisään ja sata haavaa olisi parantunut. Pato kaiken hyvän edestä murtui ja hyvä virtasi lävitseni. En itkenyt haavoittavia sanoja, vaan itkin rakkautta, joka vain voittaa lopulta kaiken.

Meillä on joka päivä niin paljon merkitystä toisillemme. Ethän unohda sitä.

 

Sydämellä, Maaria

 

Kuva: Pexels.com


Psst. Voit seurata minua täältä ja kertoa, mitä ajatuksia kirjoitus herätti.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
Saat -30% alennuksen korttipakoista etukoodilla KORTIT30 
PUOTIIN
close-image