Miten kohdata angstinen nuori? – Tästä voi olla apua haastavien tunteiden kanssa

Monenlaiset tunnemyllerrykset kuuluvat nuoruusikään. Syitä on monia. Nuoruusiässä itsenäistytään vanhemmista, luodaan tiiviitä suhteita oman ikäisiin kavereihin, aloitetaan ensimmäisiä seurustelusuhteita, tehdään valintoja tulevaisuuden opintojen ja työelämän suhteen, rakennetaan omaa identiteettiä ja ylipäätään sosiaalistutaan yhteiskuntaan.

Samaan aikaan aivot ovat vielä kehittymässä ja hormonitoiminnassa on suuria muutoksia. Eipä siis ihme, että nuoren tunteet välillä myrskyävät. Yhä useampi nuori kuitenkin kokee merkittävää ahdistuneisuutta, joka vaikuttaa hyvinvointiin. Tässä blogissa pohdin, miten voisimme tukea nuorta, jolla on angstia.

Tukeminen tärkeissä valinnoissa

Nuoresta voi tuntua melkoisen ahdistavalta tehdä itsenäisiä valintoja. Kuitenkin hän haluaisi tehdä hyviä valintoja itse. Nuori saattaa tiedostaa, että koulussa tehdyt valinnat voivat vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Jos toiveet tulevaisuuden opinnoista tai työurasta ovat epäselviä, voi näiden valintojen pohtiminen tuoda pintaan angstia. Samaan aikaan mietitään, miten viettäisi vappua, miten pukeutua juhliin, mihin hakea kesätöihin, millaista ruokavaliota haluaa noudattaa ja millaista musiikkia kuunnella.

Tarjoudu nuorelle ensisijaisesti kuuntelijaksi. Hyvää harjoitusta valintojen tekoon voi tarjota sillä tavoin, että nuorta kuunnellaan häntä koskevissa valinnoissa. Näin nuori oppii, että hänen oma kokemuksensa ja toiveensa on merkityksellinen.

Hankalissa valintatilanteissa ei kannata tarjota valmiita ratkaisuja, vaan harjoitella ratkaisujen etsimistä yhdessä nuoren kanssa. Pyydä nuorta listaamaan sellaisia asioita, jotka voisivat auttaa eteenpäin valintatilanteessa. Konkreettisten asioiden näkeminen paperilla helpottaa ahdistavaa olotilaa. Nuorelta voi kysyä, mitä hän sanoisi ystävälle, joka on samassa tilanteessa kuin hän. Entä millaisen neuvon hän antaisi itselleen? Pienen etäisyyden saaminen helpottaa usein tunnetiloja.

Etäisyyttä näkökulman vaihdolla

Nuoren tunnekokemus voi olla niin intensiivinen ja voimakas, että otteen saaminen siitä on haastavaa. Aina ei ole helppo päästä kiinni siihen, miksi olotila on ahdistunut, ärtynyt tai kiukkuinen. Voit koittaa kysellä nuorelta, liittyykö tunnekokemus johonkin, mitä tapahtui muiden ihmisten kanssa. Toisaalta hankala kokemus voi myös liittyä oman mielen sisäisiin ristiriitoihin. Nuorelta voi kysyä, onko hän kiukkuinen itselleen vai kenties jollekulle toiselle ihmiselle.

Aina ei ole helppo nimetä, mistä tunnekokemus on lähtöisin. Sitä voi silti tarkastella eri näkökulmista. Lintuperspektiivin ottaminen voi helpottaa olotilaa. Miltä oma tunnekokemus näyttäisi, jos sitä tarkastelisi yläpuolelta, vaikkapa huoneen katosta käsin? Entä jos kokemuksen laittaisi istumaan tuolille, ja ottaisi muutaman askeleen etäisyyden. Jos joku muu ulkopuolinen tarkastelisi tunnekokemusta, mitä hän ehkä havaitsisi?

Huumorilla helpotusta

Silloin kun nuori kokee angstia, ei vitsailu ehkä tule ensimmäisenä mieleen. Aikuisen mielestä pienet asiat voivat nuoresta tuntua haudanvakavilta, eikä niitä siksi sovi väheksyä. Tunnekokemuksen hallintaan saamisessa huumorista voi kuitenkin olla apua. Mitä jos omasta olotilasta tekisi sketsihahmon?

Millaiset vaatteet olisi hahmolla, joka kuvaisi tätä tunnekokemusta? Sille voisi keksiä jonkin nimen, joka kuvaisi sitä. Tuneella voisi olla jokin supervoima tai erityistaito. Millä tavoin se liikkuisi? Hahmolle voi keksiä jonkin hokeman, josta se tunnetaan. Hahmosta voi piirtää kuvan, johon siihen liittyviä teemoja kirjoitetaan piirroksen ympärille.

Opi purkamaan ja käsittelemään vihaa, kiukkua ja muita räjähdysherkkiä tunteita Angstin purku -korttien avulla – kortit sopivat lapsille, nuorille ja aikuisille:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image