Haavoittunut isäsuhde voi olla juurisyy naisen arvottomuuden kokemukselle – Näin isän kaipuu voi ilmetä

Tyttären suhde isään tuntuu saavan usein huomattavasti vähemmän huomiota kuin tyttären ja äidin välinen suhde. Vaikka suhteet vanhempiin ovatkin erilaiset ja ne myös vaikuttavat tyttäreen eri tavoin, molemmilla on aivan olennainen merkitys hänen kehityksensä ja tulevaisuutensa kannalta.

Lapsuusajan vanhemmuussuhteiden vaikutukset tulevat kokonaisuudessaan näkyville vasta aikuisena.

Äiti on tyttärelle samaistumisen kohde, kun taas isän rooli on olla hänelle peilinä. Isältä heijastuvan kuvan avulla tytär arvioi omaa kyvykkyyttään, viehättävyyttään ja arvoaan. Isän huomiota ja hyväksyntää saaneesta tyttärestä kasvaakin itseään arvostava nainen, joka tietää ansaitsevansa hyvää kohtelua myös kumppaniltaan.

Isäsuhteen vaikutukset elävät niin tyttären parisuhteissa kuin asennoitumisessa miehiin.

Usein sanotaan, että nainen ihastuu miehiin, jotka muistuttavat hänen isäänsä. Turvallinen ja rakastava isäsuhde toimii positiivisena voimavarana tässäkin kohtaa. Päinvastaisessa tilanteessa alitajuntaan rakentunut miehen malli taas voi ohjata naista hakeutumaan suhteisiin, joissa häntä kohdellaan huonosti.

Kaikki negatiiviset kokemukset suhteessa omaan isään ovat taakkana tyttären tuleville parisuhteille.

Etäisen ja kylmän isäsuhteen on huomattu näyttäytyvän myös seksuaalisena rajattomuutena ja vaihtuvina kumppaneina. Isän rakkauden ja huomion puute voi ajaa naisen tiedostamatta testaamaan omaa kelpaavuttaan sekä hakemaan korvaavaa kokemusta muilta miehiltä. Tämä ei valitettavasti kuitenkaan täytä sitä tyhjiötä, jonka isäsuhde on sisimpään kovertanut.

Sen lisäksi, että tyttären suhde isään vaikuttaa hänen seksuaalisuuteensa ja parisuhteisiinsa, se rakentaa myös perustuksen hänen itseluottamuksensa muodostumiselle. Isiltä aikaa ja kannustusta saaneiden tyttärien usko itseen muodostuu vahvaksi: he luottavat omiin kykyihinsä ja mahdollisuuksiinsa elämässä. Tämän seurauksena heidän todennäköisyytensä menestyä opinnoissa ja myöhemmin työelämässä kasvavat.

Isien tukemat tyttäret uskaltavat ottaa haasteita vastaan, sillä he uskovat onnistuvansa niissä.

Valitettavasti kaikki tyttäret eivät ole saaneet ansaitsemaansa positiivista ja kannustavaa peilausta isiltään. Haavoittunut isäsuhde voi johtaa heikon itsetunnon rakentumiseen, jonka heijastukset näyttäytyvät naisen aikuisiällä alisuoriutumisena, miellyttämisen tarpeena, uupumisena, huonommuuden tunteena tai suorittamisena.

Isäsuhteen itsessä aiheuttamia sisäisiä säröjä voi kuitenkin pyrkiä ymmärtämään ja käsittelemään. Lue aiemmasta blogitekstistäni erilaisia keinoja tämän prosessoinnin tueksi.

Lopuksi haluan muistuttaa jokaista isäsuhteessaan haavoittunutta kanssasisartani siitä totuudesta, että Sinä olet ainutlaatuinen, arvokas, rakastettava ja upea nainen juuri sellaisena, kuin olet!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image