Lapsuuden hankala isäsuhde jättää jälkensä – 5 keinoa isäsuhteen työstämiseen

Huomaatko oman isäsuhteesi heijastuvan haitallisesti elämääsi tai hiertävän mieltäsi? Suhdetta isään voi onneksi työstää missä elämänvaiheessa tahansa. Isän halukkuus tai mahdollisuus osallistua prosessiin ei ole välttämätöntä, sillä voit asettua myös yksin isään liittyvien kipukohtien äärelle. Olen itse käsitellyt omaa vaikeaa isäsuhdettani monella tavalla. Tässä muutama keino, joista toivon olevan sinullekin apua:

1.  Kirje isälle

Kirjoita isällesi kirje, jossa avaat tuntemuksiasi rehellisesti ja avoimesti. Anna kaiken sen, mitä olet aina halunnut hänelle sanoa virrata sensuroimattomana paperille. Sinun ei tarvitse miettiä, loukkaantuuko isäsi tai osaatko ilmaista itseäsi oikein ja ymmärrettävästi, sillä kirjettä ei ole tarkoitus antaa isäsi luettavaksi. Kun kirje on valmis, voit polttaa tai haudata sen.

2. Isän roolissa

Aseta tilaan vastakkain kaksi tuolia: toinen sinulle ja toinen isällesi. Istuudu omalle tuolillesi ja kuvittele isäsi istumaan eteesi. Kerro hänelle kaikki se, mitä haluat hänen tietävän ajatuksistasi ja kokemuksistasi suhteeseenne liittyen. Kun olet valmis, siirry isäsi tuolille.

Asetu nyt isäsi rooliin ja vastaa tyttärellesi, joka on juuri rohkeasti uskaltanut avata sinulle tuntojaan suhteestanne ja sinun toiminnastasi isänä. Kun olet valmis, sinulla on mahdollisuus siirtyä jälleen omalle tuolillesi ja vastata isällesi. Voit jatkaa vuoropuheluanne, kunnes koet olevasi valmis.

3. Siteiden katkaisu

Hakeudu tilaan, jossa saat olla hetken omassa rauhassa. Voit asettautua makuulle tai istumaan ja laittaa halutessasi levollista musiikkia soimaan. Sulje silmäsi ja keskity hetken vain hengityksen liikkeeseen kehossasi. Kun olet rentoutunut, anna mielesi siirtyä turvalliseen paikkaan. Paikka voi olla todellinen tai mielikuviteltu tila.

Kuvittele nyt isäsi tänne tilaan kanssasi. Anna teidän välistenne haitallisten siteiden tulla fyysisesti näkyväksi. Huomioi, miltä siteet näyttävät ja mihin kohtaan kehoasi ne ovat kiinnittyneet. Koska olet mielikuvittelun rajattomassa tilassa, sinulla on käytössäsi kaikki ne keinot, joita tarvitset siteiden katkaisemiseksi ja irrottamiseksi. Vapauta itsesi (ja isäsi) välillänne olevista kielteisistä kahleista.

Tämän jälkeen tunne, miten rakkauden, ymmärryksen ja anteeksiannon energia kietoo sinut ja isäsi yhteiseen lempeyden tilaan. Näe, miten välillenne muodostuu uudenlainen side- kirkasta valoa hohtava säie, joka kulkee sydämestä sydämeen. Harjoituksen jälkeen palaa omalla tavallasi takaisin nykyhetkeen jatkamaan päivääsi.

4. Tunteiden kehollinen purkaminen

Syrjään työnnetyillä ja kokematta jääneillä tunteilla on tapana varastoitua kehoomme. Myös isäsuhteeseen voi liittyä patoutuneita tunteita, jotka mahdollisesti ilmenevät kehossamme jännityksinä, kireyksinä ja kiputiloina. Kehoon jumiutuneita tunteita voi lähteä tutkimaan, kohtaamaan ja purkamaan monella tavalla.

Yksi mahdollinen keino on hakeutua paikkaan, jossa saa varmasti olla yksin ja rauhassa. Pysähdy tietoisesti näiden sisällesi varastoituneiden tunteiden äärelle ja kutsu niitä pintaan. Anna kyynelten virrata ja vapauta vihaasi huutamalla (tyynyyn).

Salli kehosi purkaa näitä tunteita omalla tavallaan turvallisuutesi huomioiden. Voit hakata tyynyllä lattiaa, polkea jalkaa tai rummuttaa nyrkeillä maata. Kun koet olevasi valmis, pysähdy hetkeksi aistimaan, miltä kehossasi nyt tuntuu. Hengitä syvään sisään ja ulos, kunnes olet palannut levolliseen tilaan.

5. Ymmärryksen lisääminen

Oletko koskaan pohtinut, millainen lapsuus isälläsi on ollut? Millaiset hänen vanhempansa ovat olleet? Onko isäsi isä tai hänen isoisänsä ollut kenties sodassa? Millaisia vaikeita asioita isäsi perheessä on mahdollisesti ollut hänen lapsuusaikanaan? Mitä traumatisoivaa isäsi on joutunut ehkä lapsuudessaan kohtaamaan?

Oman isän taustan äärelle pysähtyminen voi auttaa sinua ymmärtämään isäsi vajavaisuuksia ja toimimattomia käytösmalleja. Isäsi historia voi kirkastaa, miten hänestä, kuten meistä kaikista muistakin, heijastuu omien vanhempien ja edellisten sukupolvien valot ja varjot.

Tämä oivallus voi myös vapauttaa mahdollisen kokemuksesi siitä, että olit huono tai viallinen lapsi. Isältäsi saama kohtelu ei kertonutkaan sinusta, vaan hänen kyvyttömyydestään asettua turvallisen, huomioivan ja kannustavan vanhemman rooliin.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image