Oletko sinä se tyyppi, jolla on aina kaikki hyvin? Myös haastavat tunteet kuuluvat osaksi elämää

Optimistinen elämänasenne on asia, joka helpottaa arkea huomattavasti. Kun suhtautuminen arjen vastoinkäymisiin on pääosin lempeä ja ymmärtävä, ei energiaa kulu asioiden turhaan päivittelyyn ja vatvomiseen. Energian pystyy suuntaamaan siis yhä paremmin pieniin hyviin asioihin ja kiitollisuuden kokemus lisääntyy.

Asenteet ovat verraten pysyviä ajatus- ja toimintamalleja, mutta niitä pystyy tietoisella työskentelyllä muovaamaan. Jotta asenteenmuutos on pysyvää, vaatii se usein vahvaa sisäistä motivaatiota, riittävää tietopohjaa ja halua saada arkeensa uudenlaisia näkökulmia. Myönteistä asennoitumista voi siis harjoitella, vaikka aluksi se tuntuisi teennäiseltä tai muuten vain haastavalta.

Positiivisuus voi olla myös haitallista —  haastavat tunteet ovat arvokkaita, eikä niitä kannata sivuuttaa

Vaikka positiivinen elämänasenne tuo arkeen paljon hyviä asioita, on tärkeää muistaa, että myös vaikeat tunteet ovat sallittuja. Jotta tunteista voi lopulta päästää irti, ne täytyy kohdata ja käsitellä. Optimisti voi huomaamattaan sivuuttaa elämässään voimavaroja syöviä tekijöitä ja näin ollen paha olo pääsee nakertamaan jaksamista huomaamatta.

Nykyään törmää usein toksisen positiivisuuden määritelmään. Positiivisuus voi siis myös olla toksista silloin, kun se nähdään ainoana oikeana suhtautumistapana, eikä toisenlaisille ajatuksille ja tunteille anneta sijaa. Vaikka positiivisuuden ilosanomaa jakavat haluavat vain hyvää, saattavat he huomaamattaan jopa loukata tai sivuuttaa muiden tärkeäksi kokemia tunteita ja ajatuksia.

Vuorovaikutuksessa toisten kanssa on muistettava, että jokaisella meillä on oma maailmankatsomuksemme, elämäntilanteemme, omat asenteemme ja tunteemme, eikä niistä mikään ole suoranaisesti väärin. Jos toksisesti positiivinen ihminen kuulee toisen vaikeuksista ja kuittaa kuulemansa sillä, että vaikeuksista huolimatta tulisi muistaa olla kiitollinen siitä mitä on, voi toinen tuntea olonsa vähätellyksi ja tunteensa torjutuksi. Toksisesti positiivinen voi myös joskus itse kuorensa alla voida todella huonosti. Hymyilevän kuoren alla voi olla suuri ahdistus, jonka vapauttamiseen ei ole keinoja.

On siis tärkeää muistaa, että vaikka myönteinen elämänasenne ja kiitollisuus lisäävät useiden tutkimusten mukaan hyvinvointiamme, voivat ne liiallisesti viljeltynä jopa heikentää sitä. Ihmisen, jonka identiteetti rakentuu vahvasti positiivisuuden ympärille, voi olla vaikea näyttää sosiaalisissa tilanteissa itsestään myös se ärtynyt, surullinen tai huolestunut puoli. Samaten kuin positiivista asennetta, myös hyväksyvää asennetta omien kielteisten tunteiden ilmaisuun voi ja kannattaa harjoitella.

Onko sinun helppo sanoittaa ja käsitellä haastavia tunteita?

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image