Padottu tunnekuorma voi räjähtää – Tämä auttaa ikävien tunteiden kohtaamisessa

Kiireisessä ja suorituskeskeisessä elämänrytmissä saattaa helposti käydä niin, että mielessä ei löydy tilaa tunteiden purkamiselle. Paahdamme menemään arjessa ja vahingossa ohitamme kaikenlaista, joka olisi vaatinut tarkastelua. Siitä seuraa monenlaisia ongelmia. Olotila voi olla tympääntynyt, ahdistunut, kiukkuinen tai vaikka katkera. Saatat ihmetellä, mikä nyt on vikana, kun kaikenhan pitäisi olla ihan hyvin.

Tunteet patoutuvat ja peittyvät

Kun omia tunteitaan ohittaa, ne jäävät ikään kuin jumiin mielen syövereihin. Tyly kommentti työpaikalla jätetään käsittelemättä, kun pitää edistää tärkeää työtehtävää. Päivän jälkeen ei ehkä edes muista koko tilannetta, mutta olotila on suuttunut tai jopa lamaantunut. Alkuperäinen tunne, loukkaantuminen ikävästä kommentista jäi käsittelemättä. Sen vaikutus kuitenkin jäi kalvamaan mieltä.

Räjähdys voi tapahtua paljon myöhemmin. Kun lapsi iltapalapöydässä kieltäytyy syömästä, hän saa osakseen vanhemman kiukunpurkauksen, joka purkaa päivän aikana kertynyttä painolastia väärään kohteeseen. Joku saattaa havahtua viikon jälkeen, että olinpa ärtynyt koko viikon. Ei ehkä ole helppoa tavoittaa, mistä viikko meni pilalle. Vanha vitsi, jossa pomo huutaa miehelle, mies vaimolle ja vaimo sitten suuttuu koiralle toteutuu monen arjessa.

Helpommin sanottu kuin tehty

Voi tuntua haastavalta tehtävältä pysyä jatkuvasti hereillä omien tunteidensa kanssa. Se kannattaa kuitenkin opetella eräänlaiseksi rutiiniksi, jossa omaa olotilaansa pysähtyy tutkailemaan säännöllisesti. Myös ilon aiheita on hyvä huomioida päivän aikana. Patoutunutta tunnekuormaa aiheuttavat kuitenkin tyypillisesti erilaiset hankalat tunnekokemukset, joita ei saa purettua.

Sosiaalisessa vuorovaikutuksessa syntyvät konfliktit ja niistä kumpuavat ikäviltä tuntuvat tunnekokemukset saattavat jäädä kuormittamaan mieltä. Aina ei tunnu sopivalta tai edes mahdolliselta käsitellä niitä siinä tilanteessa, jossa ne syntyivät. Se ei myöskään ole välttämätöntä. Pelkästään jo se, että itse tunnistaa ja tunnustaa oman tunnetilansa, helpottaa oloa huomattavasti. Ei aina tarvitse olla haavoittuva muiden edessä, vaan riittää, että on itse itselleen lempeä ja empaattinen hankalan tunteen kohdatessaan.

Havainnoi tunnetta

Nimeä kokemuksesi ja kirjoita ylös, millaisia tunteita siihen liittyy. Arvioi asteikolla 1-10, miten voimakkaalta se tuntuu. Missä tunnet sen kehossa, ja miltä se tuntuu kehossasi? Seuraavaksi voi tarkastella, mitä ajatuksia mielessäsi pyörii, kun tuo tunnekokemus on päällä. Millaisia toimintayllykkeitä tulee mieleen, eli mitä sinun tekisi mieli tehdä?

Voit hahmotella kokemuksestasi mielikuvaa miettimällä, minkä värisenä sen koet. Onko se kevyt vai painava, kuuma vai kylmä? Jos se voisi liikkua, miten se liikkuisi? Seuraavaksi voit miettiä, mitä se sanoisi, jos se osaisi puhua. Onko sillä kenties jokin viesti sinulle?

Pysähtymisen ja tarkastelun seurauksena tunteen pakottavuus vähenee. Saatat huomata rauhoittuvasi ja tunteen voimakkuus voi vähentyä. Säännöllisillä tarkastelutuokioilla vältät turhat kiukunpurkaukset ja räjähtelyt.

Opi purkamaan ja käsittelemään vihaa, kiukkua ja muita räjähdysherkkiä tunteita Angstin purku -korttien avulla – kortit sopivat lapsille, nuorille ja aikuisille:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image