Oletko sinäkin erityisherkkä? – Nämä 5 askelta auttavat tekemään herkkyydestä vahvuuden

Monesti meille erityisherkille uskotellaan, että herkkyys on heikkoutta. Helposti alamme myös itse uskomaan tähän virheelliseen ajatukseen. Rohkenen kuitenkin väittää, että juurikin herkkänä eläminen tässä ajassa ja tässä suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, on heikkouden sijaan vahvuutta.

Mitä herkkyys ei ole?

Erityisherkkyys ei tarkoita herkkähipiäisyyttä tai yliherkkyyttä eikä se myöskään ole sairaus tai oireyhtymä. Synnynnäisenä psykofyysisenä ominaisuutena erityisherkkyydestä ei voi opetella pois eikä se toimi tahdonalaisesti. Erityisherkkyys ei siis tarkoita, että ihminen olisi oletusarvoisesti ujo, epävarma, itkuinen, emotionaalisesti epävakaa, hauras tai heikko.

Erityisherkkyys on vahvuus

Erityisherkkyys on monella tavalla elämää rikastuttava ja vahvuuksia tuova ominaisuus, mutta kääntöpuolena on toki aistitulvasta johtuva hermoston ylivire ja ylikuormittuminen, mikä tulee huomioida ja huolehtia riittävästä palautumisesta.

Monilla herkillä on vahva sisäinen ohjautuvuus, joten olemme usein itsenäisiä, motivoituneita ja oma-aloitteisia. Herkällä on kyky havaita pienetkin yksityiskohdat ja luovuus sekä voimakas intuitio auttavat meitä monessa, kuten ongelmanratkaisussa. Herkkyyden avulla voimme nähdä mahdollisuuksia siellä, missä muut eivät näe ja tuomme ympärillemme myötätuntoa sekä toisten empaattista kohtaamista.

On tärkeää, että huolehdimme omasta herkkyydestämme ja kunnioitamme sitä. Sen myötä pystymme paremmin kertomaan itsestämme myös ulospäin tarinaa positiivisessa valossa – niin, että erityisherkkyys on voimavara, ei heikkous tai vika.

Muista, sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten sinä ja muut suhtaudutte herkkyyteen. Tärkeä on huomioida yksilöllinen herkkyytesi ja jaksamisesi pienissäkin asioissa ja päivittäin.

Nämä herkkyyden piirteet ovat ennenkaikkea voimavaroja, joita itse vaalin:

 1. Rikas tunne-elämä
 2. Kyky uppoutua syvällisiin pohdintoihin
 3. Luovuus ja kauneudentaju
 4. Luotettavuus ja tarkkuus
 5. Myötäelämisen taito
 6. Toisten tarpeiden vaistoaminen
 7. Empaattisuus
 8. Vahva intuitio

Tärkeintä on oppia pitämään huolta tästä ihanasta herkkyydestä, jotta sen lahjasta voi nauttia parhaimmalla mahdollisella tavalla! Herkkyys on juuri se, mikä tekee sinusta sinut. Kokonaisen ja eheän. Erityisherkkyys on sinun lahjasi tälle maailmalle. Jos joku ei sitä näe niin, se on hänen menetyksensä.

Meidän herkkyyttämme ei tarvitse poistaa eikä muuttaa – tai meitä ihmisinä korjata, vaan me saamme olla juuri sellaisia kuin olemme. Sillä on suuri merkitys, miten me erityisherkät itse suhtaudumme herkkyyteemme – ja toisiimme. Vastuu ei ole ainoastaan muilla, vaan muutos on yhtä lailla meidän omissa käsissämme.

On kuitenkin hyvä muistaa, että me erityisherkät emme ole yhtään sen parempia tai erityisempiä ihmisinä kuin vähemmän herkät, mutta meidän herkkyytemme taso on erilainen – toisin sanoen: emme ole yhtään sen erityisempiä, mutta olemme erityisen herkkiä.

5 ensiaskelta vahvuudeksi

 1. Tutustu omaan herkkyyteesi ja tarkastele elämäsi eri osa- alueita, tukevatko ne herkkyyttäsi?
 2. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka arvostavat sinua juuri sellaisena kuin olet – herkkänä ja tuntevana.
 3. Kiinnitä huomiota omiin vahvuuksiisi, kirjoita ne itsellesi ylös – ja vaali niitä. Sinä riität juuri sellaisena kuin olet.
 4. Kuuntele sisäistä puhettasi, voisitko puhua itsestäsi kauniimmin? Se, miten puhut itsellesi, välittyy myös ulospäin. Voit vaikuttaa siihen, miten sinua kohdellaan.
 5. Anna itsellesi tarpeeksi aikaa palautua ja huolehdi omasta ajastasi – pidä herkkyydestäsi huolta ja kunnioita
  sitä.

Tutustu Annukan erityisherkkyysaiheiseen sivuun täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image