Toimitusjohtaja Jari Riskilä: ”Menkää kotiin ja rakastakaa”

Kirjoittaja on Asokotien toimitusjohtaja, varatuomari ja isä kahdelle tyttärelle, joista toinen on nuori aikuinen ja toinen esiteini. Riskilä on kahdesti eronnut ja nyt onnellisessa parisuhteessa. Mukana elämässä kulkee osa-aikaisesti nuoremman tyttären lapinporokoira. Riskilä matkailee sekä retkeilee innokkaasti ja palaa reissuilta aina mielellään kotiin.

Jokainen meistä joutuu arjessaan, ihan tavallisena päivänä tiukkoihin tilanteisiin: on eripuraa työpaikalla, on kiire hakemaan lapsia, ystävä soittaa sairastuneensa vakavasti tai työpaikalla joutuu tikittämään sekuntikellon kanssa, että ehtii kaiken. Ympäröivän maailman vauhti on välillä turhankin kiivas, kun on niin paljon tehtävää, ehdittävää, suoritettavaa ja tunnetasolla kestettävääkin.

Mitä ikinä päivän aikana onkaan tapahtunut – meillä kaikilla hieman eri asioita – koti on paikka, jossa on tilaa pohtia kaikkea sitä, mitä päivän aikana on tapahtunut ja mitä se itsessä herättää. Kotona asiat ovat riittävän tuttuja ja turvallisia siihen, että meidän on mahdollista rauhoittaa ympäristön häly ja kysyä itseltämme: Mitä minulle kuuluu? Mitä minulle todella kuuluu? Millaisia tunteita ja ajatuksia päivän tapahtumat minussa herättivät?

Koti on parhaimmillaan henkinen ja fyysinen lepopaikka, jossa on omat tutut tavarat, tuttu sänky, tutut nurkat ja useimmiten tuttu jääkaapin sisältö. Tuttuus luo levollisuutta: aivot voivat hetken levätä, ei tarvitse olla koko ajan valppaana. Kotona harvemmin tulee kohdattua mitään mullistavia yllätyksiä, ja se jos jokin luo turvallisuutta ja kokemusta pysyvyydestä maailmassa, jossa koko ajan kaikki muuttuu – ja usein aika nopeasti.

Minulle koti ja kodin ajatteleminen tuovat lämpimiä tunteita, turvallisuuden kokemusta ja rakkaudellisia fiiliksiä. Ihan tavalliset arkiset hetket ovat niitä kaikkein merkityksellisimpiä: kun tehdään yhdessä ruokaa tai tyhjennetään kauppakasseja, kun katsotaan telkkaria sohvalla kylki kyljessä tai kun siivotaan yhdessä (vaikka sillä hetkellä se olisi tuskien taival). Nuo hetket ovat niitä, joita eniten kaipaamme sitten, kun niitä ei enää ole. Ne myös säilyvät sydämessämme pisimpään.

Kaikilla meistä ei välttämättä ole kotona odottamassa perhettä, jonka kanssa voisi puuhailla arjen askareita. Silloin perhekäsitystä voi koittaa laajentaa: jollain saattaa olla kämppis (tai jos ei ole, voisiko olla?) tai tiivis naapuriyhteisö, jollaisia myös meillä Asokodeilla on muodostunut. Tämä on muuten lämmittänyt minun sydäntäni tässä ajassa, kun sanotaan, ettei naapureita enää tunneta.

Jos asuu yksin, kotona saattaa odottaa rakas lemmikki tai voi vaikka kutsua ystäviä kotiin, jotka tuovat aina myös rakkaudellista lämpöä mukanaan: paras tuparilahja tai tuliainen, jonka ystävät tuovat mukanaan, on tunnelma, joka jää elämään kotiin senkin jälkeen, kun ystävät lähtevät omiin koteihinsa.

Kaikille meistä on varmasti tarpeen, että saamme tuntea kotona olevamme rakastettuja – juuri sellaisena kuin olemme. Tulipa se rakkaus toisilta ihmisiltä tai siitä hetkestä, kun kysyy itse itseltään, mitä oikeasti kuuluu, näkisin, että olisi tärkeää muistaa pysähtyä välillä kiitollisuuden äärelle: meillä on koti, johon voimme palata päivän henkisten ja fyysisten temmellysten jälkeen lepäämään.

Maailmassa on valtavasti hienoja asioita tehtävänä ja hommia suoritettavana, mutta se kaikkein tärkein löytyy sieltä kotoa. Joka päivä. Ihan tavallisina päivinä. Kunpa muistaisimme katsoa itseämme ja toisiamme kotona joka päivä rakkaudella, edes pienen hetken. Usein ne elämän tärkeimmät asiat ovat kotiseinien sisällä: menkää siis kotiin, ja rakastakaa! Rakastaa niin kuin se olisi tärkeintä, mitä tässä maailmassa on – sillä se on!

Rakkaudellisia kotihetkiä toivotellen,

Jari


Nyt voit ladata ja tulostaa itsellesi 16-sivuisen Lisää tunnetta kotiin -tehtävävihkosen, jossa on sisustussuunnittelijan vinkkejä värien käyttöön sekä tehtäviä, joiden avulla hahmotat omaa kotiasi uudella tavalla.

Lisäksi voit pohtia kodin väritystä sen kannalta, mitä tunnetta kotiisi kaipaat. HUOM! Lataaminen ei edellytä kirjautumista tai tietojen jättämistä.

Meillä Asokodeilla (Asuntosäätiön Asumisoikeus) on 16 500 kotia erilaisiin elämäntilanteisiin ympäri Suomea – meidän koteihimme myös eläimet ovat sydämellisesti tervetulleita. Asumisoikeusasuntoon et tarvitse isoa pankkilainaa ja asumisajan päätät sinä itse: voit asua asunnossa niin pitkään kuin haluat. Saat myös vapautta elämiseen: lumitöistä ja vuotavista hanoista huolehtivat ammattilaiset. Onnella on osoite!

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image