Pätkiikö muisti? Nuku päiväunia ja ulkoiluta koiraasi, ehdottavat aivotutkija ja tietokirjailija

Aivotutkija Minna Huotilaisen ja journalisti-tietokirjailija Leeni Peltosen Uuden ajan muistikirja (Otava, 2020) valottaa, miten muisti toimii – ja miksei se välillä toimi!

Tässä 9 faktaa muistin toiminnasta, joita et ehkä tiennyt – tai muistanut. Lainaukset on poimittu Uuden ajan muistikirjasta.

1. Muistat asioita, joita et tiedä tietäväsi

”Neuropsykologi ja tutkija Eino Partasen väitöskirjassa pystyttiin mittaamaan vauvan aivoista sikiöaikana syntyneitä muistijälkiä. Muistot liittyivät äidin raskausaikana kuuntelemaan musiikkiin ja puheeseen. Vauvat eivät pysty kertomaan meille näistä muistoista, mutta se saattaa silti vaikuttaa heidän kykyynsä havaita musiikin piirteitä. On siis mahdollista, että varhaiset muistot vaikuttavat toimintaamme.”

2. Tunne auttaa sinua muistamaan

”Tiedostamattomia muistoja syntyy lapsuudessa ja jopa jo vauvaiässä. Jos lapsena sairastuit rajuun oksennustautiin syötyäsi juuri aiemmin raparperikiisseliä, on aivan mahdollista, että et muista tätä tilannetta aikuisena, mutta jostain syystä välttelet raparperia. ”En vain pidä siitä”, saatat sanoa tietämättä syytä.”

3. Stressi vaikuttaa muistiin

”Monet stressistä kärsivät ja työuupumusoireita kokevat ihmiset kertovat – – – kognitiivisista oireista: muisti pätkii eikä tarkkaavaisuus tunnu toimivan. Kun hallinnan tunne katoaa, elämä ei tunnu enää olevan omissa käsissä.”

”Stressi vaatii parikseen palautumista. Vaativan hetken jälkeen pitäisi olla aikaa vain hengitellä ja rauhoittua – kokea, kuinka stressaantunut olo katoaa vähitellen. Jos työ on kuormittavaa, työpäivän aikana pitäisi olla useita rauhoittumishetkiä. Stressaavan päivän jälkeen illan tulisi sisältää palauttavia elementtejä eli jotain myönteistä ja mukavaa.”

4. Ei ole sinun heikkoutesi, jos et muista nimiä

”Nimien muistamisen vaikeus on liitetty siihen, että nimet itsessään eivät kanna erityisiä ominaisuuksia. Se, onko jonkun satunnaisesti tapaamani ihmisen nimi Anna tai Riitta, ei jätä muistiini erityistä jälkeä. Paitsi jos ihminen on erityisen tärkeä – jos perheeseesi kuuluu Anna jo ennestään, muistat todennäköisesti uudetkin tapaamasi Annat helpommin kuin Riitat, koska Anna-nimellä on sinulle erityinen merkitys.”

5. Muistat, mitä haluat

”Muistin erheellisyys liittyy tarpeeseemme ”kirjoittaa” muistot mielekkääksi tarinaksi. Haemme muistoista tukea identiteetillemme ja koko maailman selitykselle. Siksi täydennämme muistikuvia nykyisen tiedon valossa. Täydennämme menneisyyttä niin, että se tukee nykyisiä uskomuksiamme ja arvojamme. Siksi jonkin vanhan tapahtuman muisteleminen saattaakin kuvata enemmän sitä mitä olemme nyt kuin sitä mitä olimme varsinaisena tapahtuma-aikana.”

6. Mitä vahvempi tunne, sitä varmempi muistikuva

”Mieleen palautuu sekä vahvoja positiivisia muistoja kantavia tapauksia että negatiivisia kokemuksia, mutta vain jälkimmäiset häiritsevät meitä ja kiinnittävät siksi huomiomme. Ehkä muisti on kuitenkin tässä kohtaa viisas: se varoittaa meitä tekemästä samaa virhettä uudelleen.”

7. Tauot auttavat muistamaan ja oppimaan

”Pienen tauon pitäminen auttaa. Kun olet lukenut tunnin verran, tee välillä jotain mukavaa, vie vaikka koira kävelylle. Palaa sen jälkeen kertaamaan oppimasi. Koiraa ulkoiluttaessasi ajatukset järjestäytyvät aivojen esitietoisissa järjestelmissä, ja kertaus palauttaa ne uudelleen mieleen. Myös lyhyitä päiväunia kannattaa kokeilla opiskelun keskellä.”

8. Liikunta on muistilääke

”Uusimmat tutkimukset viittaavat siihen, että liikunnallinen aktiivisuus parantaa kognitiivista suorituskykyä kaiken ikäisillä. Aivojen toiminnan ja fyysisen aktiivisuuden välillä on yhteys myös aikuisilla. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän aivoissa on harmaata ainetta otsalohkon ja hippokampuksen alueella. Harmaan aineen määrä taas liittyy parempaan suorituskykyyn muisti- ja tarkkaavaisuuskokeissa. Liikunta on siis varsinaista muistilääkettä!”

9. Aivot tarvitsevat unta

”Uni elvyttää aivoja, ja aivot ovat unesta täysin riippuvaiset. Jokaisella unen vaiheella on omat tehtävänsä, ja siksi jokainen nukuttu tunti on arvokas. Unen eri vaiheet (kevyt NREM-uni, syvä NREM-uni ja REM-uni) ovat jokainen eri tavoin aivoille välttämättömiä. Ja aivan erityisen tärkeitä ne ovat muistille.”

Lue lisää kirjasta:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image