Jouluinen torttu, jolla herkuttelet mielellään muinakin vuoden aikoina

hanna_blogi_hyvinvoinnin

Joulutortut ovat kuuluneet joulunajan kahvipöytiin varmasti iät ja ajat. Lapsuudessani rouskuttelin näitä äidin tekemiä tähtitorttuja useamman kerralla. Lehtevä voitaikina rapisi ihanasti jokaisella puraisulla ja paras osuus oli se, kun puraisu viimein saavutti tortun luumutäytteen.

Tykkään luumuista edelleen. Popsin pehmeitä kuivattuja luumuja makeannälkään aina silloin tällöin. Niiden luonnollinen makeus itseasiassa yllättää. Tästä lähti ajatus itsetehtyyn luumusoseeseen. Miksi lisätä sokeria jo valmiiksi niin makeaan raaka-aineeseen.

Eräänä päivänä aloin pohtia, miten valmistaisin joulutortut gluteenittomasti. Voitaikinan lehtevyys saadaan aikaan vehnäjauhojen ja useiden kaulittujen voikerrosten ansiosta. Tätä samaa koostumusta on haasteellista aikaansaada ilman kyseistä työvaihetta. Niinpä lähdin kokeilemaan joulutortun muovaamista aivan uuteen muotoon siten, että sen maku pysyi tuttuna. Sen lisäksi, että valmistin tortut gluteenittomana ja maidottomana, halusin tehdä siitä myös terveellisen vaihtoehdon. Niinpä tässä reseptissä on myös paremmat ravintoarvot kuin alkuperäisissä joulutortuissa.

img_2900

JOULUISEN TORTUN OHJE:

Reseptistä tulee noin 6 kpl torttuja

LUUMUSOSE

200g kuivattuja luumuja

2 dl vettä

mausteeksi luomu kanelia ja neilikkaa

TORTTUPOHJA

5 dl mantelijauhoja

5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

1 tl luomu kanelia

1 dl kookossokeria

2 rkl kookosöljyä

pieni ripaus suolaa

noin 1 dl vettä

VAIHE 1) Valmista luumusose: kiehauta kuivatut luumut vesitilkassa, kunnes ne ovat lusikalla kokeiltaessa aivan pehmeitä. Mausta makusi mukaan kanelilla ja neilikalla. Kaada vesi pois kattilassa ja soseuta luumut sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.

VAIHE 2) Valmista taikinapohja tehosekoittimessa/ tai sauvasekoittimella. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja lisää joukkoon sula kookosöljy. Lisäile joukkoon vettä hiljalleen, kunnes kuivat aineet alkavat takertua yhteen. Tarkista makeus. Taikina on valmista kun se on kämmenten välissä helposti muovailtavaa.

VAIHE 3) Voitele pienten piirakkavuokien pohjat ja reunat kauttaaltaan kookosöljyllä. Tasoittele taikina tiukasti, noin 3 millimetrin paksuisesti, vuokien pohjille ja reunoille. Lusikoi päälle luumusosetta ja paista uunin keskiosassa, 200 asteessa noin 12-15 minuuttia, kunnes torttujen reunat ovat saaneet rapean ruskean värin.

630x350_ruoka-terveys_hyvis

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
 • Ale!

  Voimaa paranemiseen -paketti

  49,00  32,90  (sis. alv)
  Lisää ostoskoriin
 • Voimaa paranemiseen -kortit

  Arvostelu tuotteesta: 5.00 / 5
  21,90  (sis. alv)
  Lisää ostoskoriin