Jouluinen torttu, jolla herkuttelet mielellään muinakin vuodenaikoina

Joulutortut ovat kuuluneet joulunajan kahvipöytiin varmasti iät ja ajat. Lapsuudessani rouskuttelin äidin valmistamia tähtitorttuja useamman kerralla. Lehtevä voitaikina rapisi ihanasti jokaisella puraisulla ja paras osuus oli se, kun puraisu viimein saavutti tortun luumutäytteen.

Tykkään luumuista edelleen. Popsin pehmeitä kuivattuja luumuja makeannälkään aina silloin tällöin. Luumujen luonnollinen makeus itseasiassa yllättää. Tästä lähtikin ajatus itsetehtyyn luumusoseeseen. Miksi lisätä sokeria jo valmiiksi niin makeaan raaka-aineeseen.

Eräänä päivänä aloin pohtia, miten valmistaisin joulutortut gluteenittomasti. Voitaikinan lehtevyys saadaan aikaan vehnäjauhojen ja useiden kaulittujen voikerrosten ansiosta. Tätä samaa koostumusta on haasteellista aikaansaada ilman kyseistä työvaihetta. Niinpä lähdin kokeilemaan joulutortun muovaamista aivan uuteen muotoon siten, että sen maku pysyi tuttuna. Sen lisäksi, että valmistin tortut gluteenittomana ja maidottomana, halusin tehdä niistä myös terveellisen vaihtoehdon. Niinpä tässä reseptissä on myös paremmat ravintoarvot kuin alkuperäisissä joulutortuissa.

img_2900

JOULUISEN TORTUN OHJE:

Reseptistä tulee noin 6 kpl torttuja

LUUMUSOSE

200g kuivattuja luumuja

2 dl vettä

mausteeksi luomu kanelia ja neilikkaa

TORTTUPOHJA

5 dl mantelijauhoja

5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

1 tl luomu kanelia

1 dl kookossokeria

2 rkl kookosöljyä

pieni ripaus suolaa

noin 1 dl vettä

VAIHE 1) Valmista luumusose: kiehauta kuivatut luumut vesitilkassa, kunnes ne ovat lusikalla kokeiltaessa aivan pehmeitä.  Kaada vesi pois kattilasta ja soseuta luumut sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Mausta makusi mukaan kanelilla ja neilikalla.

VAIHE 2) Valmista taikinapohja tehosekoittimessa/ tai sauvasekoittimella. Yhdistä kaikki kuivat aineet ja lisää joukkoon sula kookosöljy. Lisäile joukkoon vettä hiljalleen, kunnes kuivat aineet alkavat takertua yhteen. Tarkista makeus. Taikina on valmista kun se on kämmenten välissä helposti muovailtavaa.

VAIHE 3) Voitele pienten piirakkavuokien pohjat ja reunat kauttaaltaan kookosöljyllä. Tasoittele taikina tiukasti, noin 3 millimetrin paksuisesti, vuokien pohjille ja reunoille. Lusikoi päälle luumusosetta ja paista uunin keskiosassa, 200 asteessa noin 12-15 minuuttia, kunnes torttujen reunat ovat saaneet rapean ruskean värin.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image