Älä tee niin kuin suvussa on aina tehty – Sinulla on oikeus elää oman käsikirjoituksesi mukaan, koska olet sen stara

”Elämämme käsikirjoitus alkaa muovautua lapsuuden kokemustemme perusteella. Lapsena uskomme ohjaajiamme – vanhempiamme, opettajia, muita auktoriteetteja – sanoivatpa he meille tai meistä hyvää tai pahaa.

Heidän mielipiteistään tulee meille herkästi omia totuuksiamme, uskomuksia. Nuo uskomukset saattavat estää meitä elämästä omannäköistä ja rohkeaa elämää.

Sinun on aika unohtaa myös yhteiskunnan aivopesu siitä, millainen mies, nainen, isä, äiti, tytär, poika, kansalainen tai ihminen sinun pitäisi olla. Sinä voit käsikirjoittaa itse oman elämäsi.

Millainen on sinun käsikirjoituksesi päähenkilö? Mitkä ovat hänen tavoitteensa, tapansa ja unelmansa? Olisiko käsikirjoitus uhritarina vai selviytymistarina? Seikkailua vai romantiikkaa? Voit kirjoittaa elämääsi uuden luvun tai vaikka kokonaan uuden näytöksen. Voit milloin tahansa olla oman elämäsi tähti.

Teksti on muokattu Rohkeus-korttipakkani kortista numero 12: ”Rohkeutta on elää oman käsikirjoituksensa mukaan”. Kerron seuraavaksi, miten voit muokata omasta käsikirjoituksestasi paljon innostavamman version.

”Näin meillä on aina tehty”

Jos elämää ei pysähdy ajattelemaan, menemme usein virran mukana ja toteutamme valmiita käsikirjoituksia, joissa meiltä joko suoraan tai alitajuisesti odotetaan tiettyjen kaavojen toistamista.

”Näin meillä on aina tehty” -slogan voi päteä niin siihen, millaisiin opintoihin tai ammatteihin suvussa on aina kurkoteltu, kuin alisuorittamiseen, johon on sukulinjassa totuttu. Siksi sinun täytyy käsikirjoittaa elämäsi itse!

Usein me myös lähdemme vertailemaan itseämme muihin. Se on vähän sama asia kuin jos meille kaikille annettaisiin käsiin käsikirjoitukset, mutta sen sijaan että lukisit omaasi, yrität salaa kuikuilla vierustoverin kässäriä. Vasta saatuasi selville, mitä hänellä lukee, alat silmäillä omaa käsikirjoitustasi vertaillen, onko se samanlainen vai jopa huonompi. Tuo ei auta sinua eteenpäin.

Keskity kirjoittamaan omaa tarinaasi. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä naapuri, kaveri tai joku perheenjäsen tekee. Saat paljon vahvemman käsikirjoituksen, kun keskityt itseesi. Mikä on elämäsi päähenkilölle ominaista, mikä tärkeää? Mitkä ovat hänen tärkeimmät arvonsa?

Jos olet elänyt tähän asti uhrin käsikirjoituksen mukaan, mikä olisi sellainen käänne, että siitä tulisi selviytymistarina? Tuskinpa itsekään haluat katsoa leffaa, jossa Indiana Jones tai Lara Croft valittaa koko ajan, että ”En mä mitään osaa.”

Uuden ajan ihmissuhteet

Ihmissuhteetkin ovat uuden luomisen vaiheessa. Kun perinteinen ydinperhemalli toteutuu yhä harvemmin, voidaan käsikirjoittaa uusia tapoja muodostaa perheitä, parisuhteita tai yhteisöjä.

Olen kuullut toimivista parisuhteista, joissa molemmat matkustavat yksinään tai joissa asutaan eri osoitteissa. On pitkiä seksittömiä liittoja ja avoimia suhteita. Jos järjestely aivan vilpittömästi toimii molemmille, muiden mielipiteillä ei ole väliä.

Ei ole olemassa oikeaa ja väärää tapaa elää niin kauan, kun ei vahingoita ketään, varsinkaan itseään. Jos olet päättänyt olla hankkimatta lapsia, se on sinun oikeutesi. Tai jos haluatkin lähteä vaikkapa akateemisen uran sijaan luovalle alalle, sekin on sinun valintasi.

Muiden painostuksella tai pakolla saadaan harvoin mitään positiivista aikaan. Sinä olet tullut tänne elämään omaa elämääsi ja sinun tulee löytää ne asiat, jotka tuovat elämääsi merkityksellisyyden.

Kun mietit päähenkilösi seuraavia tavoitteita, on tärkeää olla ehdottoman rehellinen, mikä tuo hänelle iloa ja tyytyväisyyttä. Sitä kautta löytyy merkityksellisyys. Merkityksellisyys ei tarkoita pelkkää itsekkyyttä, vaikka saatkin olla itsekäs siinä, että alat tehdä itsellesi tärkeitä asioita. Yleensä merkityksellisyys syntyy vielä toisen ihmisen kautta, kun saat jakaa lahjasi ja ominaisuutesi. Kirjoita näistä asioista siihen kässäriisi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image