Toivotko, että kumppanisi muuttuisi? – Emme voi muuttaa toisen käytöstä, mutta tähän voimme vaikuttaa

Emme voi muuttaa toisen käytöstä, mutta voimme muuttaa omia askeleitamme toimimattomassa suhdedynamiikassa

Eiköhän meistä jokainen tiedä, että on aina helpompaa toivoa, että toinen vaan muuttuisi. Sitten oma olo helpottaisi. Ja voi hyvin olla, että helpottaisikin! Mutta elämä harvoin toimii niin.Ihmissuhteiden vuorovaikutus voi aktivoida jotakin alitajuisia asetelmia, roolituksia ja ei ole aina ollenkaan helppoa nähdä sitä, miten itse ”tanssii” suhde dynamiikassa mukana. 

Karkeita esimerkkejä siitä millaisia asetelmia ja alitajuisia rooleja suhteissa voi aktivoitua:

Syyttäjä- Syytetty

Dominoiva- Alistuva

Pelastaja – Uhri

Loukattu- Loukkaaja

Hyvä- Paha

Vanhempi – Lapsi

Eli jos esimerkiksi suhteen konfliktitilanteissa olemme syyttäjän ja syytetyn asetelmassa, voimme toivoa, että toinen lopettaisi kohtuuttoman syyttämisen. Ymmärrettävää. Toisen käytöstä emme edes nykyteknologian voimin voi muuttaa, mutta se mitä voi tehdä, on olla lähtemättä vanhaan tuttuun suhde tanssiin mukaan. Tämän kirjoituksen esimerkit ovat tosiaan karkeita ja kannustaakin sinua tutkimaan jotain oman elämäsi ihmissuhdetta, jossa toisen käyttäytyminen on tökkinyt. Voit vaikka ihan piirtää teidät kummatkin paperille (tikku-ukot oikein jees!) ja kirjaa havaintoja kummankin teidän reaktioista ja käyttäytymisestä. Millaista roolia sinä olet taipuvainen ottamaan? Millaisia sinun tanssi askeleesi ovat? Ne eivät ole vääriä, ne voivat olla hyvinkin oikeutettuja ja ymmärrettäviä. Tämä on se osuus, mihin voit vaikuttaa. 

Jos et enää lähde syyllisyyden tanssiin mukaan, silloin kyseessä ei ole enää syyllistäjän ja syyllisen tanssi. Ehkä toinen koittaa vielä vimmatummin huudattaa vanhaa tuttua musiikkia, jotta vanha tanssi jatkuisi. Jos et enää halua sitä tanssia, niin sinulla on vapaus siitä kieltäytyä. Tämän voi ja on tietysti suositeltavaa tehdä kunnioittavasti ja asiallisesti. 

Kuten sanonta sanoo, mikään ei muutu jos mitään ei muuta. Olen ainakin itse elämässäni useaan kertaan ollut jumissa siinä ansassa, että olen ollut ahdistunut jostain suhdedynamiikasta, ja jäänyt toivomaan että toinen muuttuisi. Ja yrittänyt toisen toimintaa muuttaakin. Todellisia muutoksia on lähtenyt tapahtumaan silloin, kun olenkin pystynyt viemään huomion toisesta itseeni, ja keskittymään vain niihin omiin askeliin suhdedynamiikassa. Se on on nostanut esiin myös surua ja luopumista. Kaikki ihmissuhteet eivät ole kestäneet muutosta. Ja jotkut ihmissuhteet taas ovat lähentyä ja muuntua syvemmiksi. 

Toimituksen vinkki: Apukeinoja omien tunteiden ja reaktioiden tarkasteluun

Eevi Vuoriston Ymmärrä tunteitasi -korttipakan avulla voit tarkastalla ja kohdata omia tunteita joko itseksesi tai yhdessä kumppanin kanssa.

Voit käyttää kortteja apuna esimerkiksi seuraavien kysymysten pohdinnassa:

Mitkä tunteet ovat suhteessa päällimmäisenä ja ehkä näkyvimpänä?

Mitä tunteita suhteessa ei juurikaan ole?

Mitä tunteita haluaisitte ohittaa, mutta jotka jollain tavalla ovat kuitenkin läsnä “pinnan alla”?

Minkä tunteiden kanssa voisitte olla toisillenne avuksi?

Tutustu Ymmärrä tunteitasi -korttipakkaan TÄÄLLÄ.Kirjailija Eevi Minkkinen kortit Ymmärrä tunteitasi

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image