Kuvituskuva kukat Unsplash

Ihmissuhteistamme tulee vaikeita, jos meiltä puuttuu yhteys itseemme – 11 vinkkiä aidon yhteyden luomiseen

Kirjoittaja Nona Maaria on hevoskuuntelija ja voimaantumisopas, joka asuu kolmen hevosen, kahden koiran ja miehensä kanssa Espoossa. Hän työskenteli 14 vuotta mainostoimistossa copywriterina, kunnes Universumi ystävällisesti “pakotti” hänet elämässä täysin toisenlaiselle reitille.


Me kaikki kaipaamme todellista yhteyttä toisiimme. Yhteyttä, jossa voimme olla vapaasti oma itsemme.

Mitä aito yhteys sitten oikein tarkoittaa?

1. Yhteyttä itseen

Jos emme ole kosketuksissa omaan sisimpäämme, meidän on vaikeaa olla aidosti yhteydessä muihin. Itsensä rakastaminen on yksi vaikeimmista asioista, mutta sitäkin voi harjoitella. Vaikkapa päivittäin katsomalla itseä peilistä syvälle silmiin ja lausumalla jotakin kaunista, kuten: “Sinä riität. Minä rakastan Sinua.” Tämä voi tuntua nololta, vaikealtakin, mutta sitä suuremmalla syyllä kannustan meitä jokaista kokeilemaan. Sallitaan itsemme vastaanottaa rakkautta itseltämme.

2. Rehellistä vuorovaikutusta

Aitouteen pohjautuvissa ihmissuhteissa voimme ilmaista rehellisesti tunteemme ja tarpeemme. Rehellisyys ei toki tarkoita sitä, että suollamme mitä sylki suuhun tuo ja puramme oman pahan olomme toiseen, vaan sitä, että kannamme vastuun sanoistamme. Tavoitteena on aina rakentaa, ei tuhota. Rehellinen vuorovaikutus ei myöskään ole ainaisesta zen-tilasta tapahtuvaa kommunikaatiota, vaan välillä voimme tarvita enemmän voimaa sanojemme taakse, jos tilanne niin vaatii.

3. Armollisuutta

Kun teemme parhaamme kussakin hetkessä, se riittää. Meillä on taipumus soimata ja ruoskia loputtomasti itseämme – kantaa syyllisyyttä. Kuitenkin ihmisyytemme on juuri se, joka tekee meistä kauniita ja vahvistaa aitoa yhteyttä muihin.

4. Ihmisyyden hyväksymistä

Meidän ei ole tarkoituskaan olla pyhimyksiä, jotka ovat jatkuvasti täydellisessä harmoniassa kaiken olevan kanssa. Tällä reissulla kuuluukin vähän rähjääntyä ja missiomme on hyväksyä ne tunteet ja osat itsestämme, joita olemme tottuneet välttelemään tai häpeämään. “Valaistuminen” on ennen kaikkea kaikkien puoliemme arvostamista ja hyväksymistä. Kun uskallamme näyttää ihmisyytemme, myös ihmissuhteemme syvenevät.

5. Avoimuutta

Tunnistamme herkästi, kun sanat ja tunteet eivät ole linjassa keskenään. Kun emme uskalla ilmaista omaa totuuttamme, toinen tuntee sen, vaikka koettaisimme selittää muuta. Energialla ja kätketyllä viestinnällä on sanoja suurempi voima. Avoimuus on aina parempi vaihtoehto kuin pelkoon pohjautuva näennäinen kohteliaisuus.

6. Rajoja

Kun sanomme “ei”, se nostaa meissä helposti syyllisyyttä ja huonommuuden tunteita. “Voi ei, loukkasinkohan nyt häntä, olenpa huono ihminen!” Joojoo-suhde ei kuitenkaan ole oikeasti hyvä ihmissuhde. Jos alistumme manipuloinnille tai lähdemme miellyttämisen tielle, emme voi puhua aidosta yhteydestä. Aitouteen pohjautuva suhde kunnioittaa molempien rajoja sekä tarpeita ja siinä on reilusti tilaa “ei”-sanalle.

7. Draamasta irtautumista

Kun puhumme enemmän toisillemme kuin toisistamme valitsemme tietoisesti irrottaa draamasta. Monesti muiden mielipiteet jostakin henkilöstä voivat vaikuttaa omiin mielipiteisiimme. On hyvä muistaa, että kyseessä on aina yksi näkemys, yksi tarina. Ja usein meidän ihmisten väliset vaikeat tilanteet on järjestetty juuri siksi, että pääsisimme kokemaan tiettyjä tärkeitä elämän oppitunteja kasvaaksemme ja voimaantuaksemme.

Mitä enemmän keskitymme omaan hyvinvointiimme sitä paremmin myös ihmissuhteemme voivat.

8. Rohkeutta

Oman haavoittuvuuden paljastaminen on portti läheisyyteen. Sydän auki oleminen silloin, kun tekisi mieli pukea haarniska päälle, vahvistaa keskinäistä luottamusta. Konfliktinpelko voi ajaa meitä herkästi välttelyn tielle ja sen alla asuu monesti hylätyksitulemisenpelko. Valitettava totuus on, että monesti suhde loppuu juuri siksi, ettemme uskaltaneet puhua omaa totuuttamme tai näyttää herkkyyttämme. Aito yhteys on riskin arvoinen.

9. Ymmärrykseen pyrkimistä

Kun tavoitteena on ymmärtää ilman tarvetta olla oikeassa, suhde pääsee syventymään. Tällöin myös turhat egon pelit väistyvät taka-alalle. Ego on toki tärkeä osa ihmisyyttämme, mutta sen tehtävä ei ole ottaa johtajan asemaa elämässämme. Meillä kaikilla on omat kokemuksemme, jotka vaikuttavat siihen keitä olemme nyt – halusimmepa tai emme. Kun vilpittömästi tahdomme ymmärtää toista, elämme tällöin aitoa yhteyttä todeksi joka hetki.

10. Kuuntelemista

Jos ystävämme kertoo meille vaikeuksistaan, lähdemmekö heti ratkomaan asioita hänen puolestaan vai avaudummeko todella kuuntelemaan? Aina ei tarvita sanoja. Aito yhteys on kuuntelevaa vuorovaikutusta sydämestä sydämeen. Erityisesti tässä hevoseni ovat olleet suurimpia opettajiani.

11. Luopumista

Meidän ei aina ole tarkoitus kulkea samaan suuntaan samojen ihmisten kanssa koko elämäämme. Polkumme koostuu erilaisista vaiheista ja näissä eri vaiheissa seikkailemme yhdessä erilaisten ihmisten kanssa. Meille voi olla vaikeaa päästää irti niistä, jotka kenties ovat pitkään olleet mukana matkassamme. Luopuminen on kuitenkin luonnollinen osa elämää. Kun uskallamme irrottaa siitä minkä ei enää kuulu jatkua, voi tilalle luontevasti ilmestyä jotakin vieläkin parempaa ja sopivampaa – ihan kaikille.


Kuvat: toimittaja Tanja Lupari (ylempi kuva) sekä Mikael Salo (alempi kuva)

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image