Anna Perho: “Se, mitä ihmiselle on tapahtunut menneisyydessä, ei määrää sitä mitä voi tapahtua tulevaisuudessa”

Riippumatta titteleistä tai median luomista rooleista kaiken takana on ihminen. Seuraavassa valmentaja ja toimittaja Anna Perho kertoo, mitä eri sanoista tulee hänelle mieleen.

TYÖ – Työ on merkityksellinen osa identiteettiäni. Tärkeimpiin elämänarvoihini kuuluu kehittyminen, ja työnteko tarjoaa usein mahdollisuuksia tähän. Ajattelen, että ihmisen pitäisi tehdä joka päivä jotain vaikeaa. Silloin lepokin maistuu paremmalta. Hyvien työtapojen treenaaminen ja omien, työn tekemiseen liittyvien toiveiden kirkastaminen on hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Vietämme niin ison osan ajastamme töissä, että pelkkä rahan takii-ajatus ei toimi.

ARKI – Tavallinen on parasta. Kontrastit ovat elämässä tärkeitä, ja siksi harmaata ja tasaista pitää olla oma määränsä vastapainona rilluttelulle. Emme arvosta arkea useinkaan tarpeeksi. Puhumme harmaasta ja ikävästä arjesta ajattelematta, että jos menettäisin tänään kaiken, en kaipaisi mitään muuta niin paljon kuin tavallista, sateista päivää.

PERHE – Minulle perhe merkitsee turvallisuutta ja luotettavuutta. Ja etuoikeutta! On ylellistä saada elää rakastavien ihmisten ympäröimänä. Onneksi perhemallien suhteen on alettu vähän rentoutua. Tiivis porukka, missä jokainen saa tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi omana itsenään ei vaadi biologisia siteitä.

ELÄMÄ – Elämä on iso sana, johon voi kirjailija Hassan Blasimin mukaan liittää minkä tahansa sanan, ja se kuulostaa ylevältä: ”elämä on kuin kuoreton nakki, yhtä paljas ja avoin.” Ööh.

TULEVAISUUS – Olen aina ollut innostunut huomisesta. Siksi maanantai on lempipäiväni: mitähän kaikkea tällä viikolla taas tapahtuu? Se, mitä ihmiselle on tapahtunut menneisyydessä, ei määrää sitä mitä voi tapahtua tulevaisuudessa. Se on jännittävää ja kiehtovaa – ja vapauttavaa.

RAKKAUS – …perustuu vapaaehtoisuuteen. Siihen, että toista ei tarvitse mihinkään – elättäjäksi, lastenhoitajaksi, terapeutiksi – vaan että hänet valitsee aktiivisesti joka päivä, omasta tahdosta.

ONNELLISUUS – Onnellisuuden tavoittelu voi tehdä ihmisen onnettomaksi. Onnellisuus on tunne, ja tunteet vaihtelevat pelkästään yhden päivän mittaan kuin säätilat. Puhun mieluummin tyytyväisyydestä ja riittävän hyvästä elämästä. Ne eivät aseta rimaa määreinä niin korkealle kuin onnesta puhuminen.

KIIRE – Salarakas. Närkästelemme kiirettä, mutta käytämme sitä taitavasti tekosyynä. Minkä tahansa laiminlyönnin voi kuitata kiireellä. Lisäksi sallimme kaikenlaisen itsekeskeyttelyn ja huonot työtavat vedoten siihen, että kiire on jonkinlainen luonnonvoima. Nostan tässä sormen pystyyn ja väitän, että pystymme vaikuttamaan radikaalisti kiireen tuntuun omilla valinnoillamme. Se ei ole helppoa, mutta tekee elämästä pidemmän päälle laadukkaampaa.

ROHKEUS – Rohkeaa on uskaltaa toimia omia tuntemuksiaan vastaan. Monet haluamamme asiat tuntuvat pelottavilta tai mahdottomilta. Mutta ne ovat vain tunteita. Ihminen alkaa kehittyä ja kulkea arvostamiensa tavoitteiden suuntaan kun hän hyväksyy, että tunteet eivät todellisuudessa voi estää meitä tekemästä asioita. Jokainen on hypännyt laiturin nokasta kylmään veteen, vaikka se tuntui etukäteen vähän inhottavalta.

IHMISSUHTEET – Ovat kaiken hyvinvoinnin perusta turvallisuudentunteen ohella. Kaikki elämässä tapahtuu toisten ihmisten kautta. Siksi vuorovaikutustaidot ja tahto tulla muiden kanssa toimeen ratkaisee sen miten hyvin ihminen voi.

VAPAUS – Tärkein elämänarvoni. Vain vapaa ihminen voi olla tyytyväinen elämäänsä. Jos muut määrittelevät mikä elämässäsi on tärkeää tai tavoittelemisen arvoista, pieleen menee. Se, että emme voi päättää meille tapahtuvista asioista mutta kylläkin tapahtumien tulkinnoista on valtaa. Käytä sitä!

LEPO – On hassua, että lepäämisestä on tullut a) radikaalia ja b) erityinen, opeteltava taito. Olemme usein niin automaattiajatusten ja –toimintojen vietävänä, että emme osaa tai muista pysähtyä. Emme kuitenkaan tule toimeen ilman huolellista palauttelua. Siksi suosittelen, että jokainen miettisi ja suunnittelisi miten esim. vapaa-aikansa käyttää.


Lue Kaiken takana on ihminen -sarjan jutut täältä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image