Onko mitään kaduttavampaa kuin että oma elämä jäisi elämättä?

Kuolinvuoteella lienee himpun verran myöhäistä kaihota oman elämättömän elämän perään. Niin surullisesti isolle osalle ihmisiä tuntuu kuitenkin käyvän. Australialainen saattohoitaja Bronnie Waren on listannut kuolevien katumuksen aiheita ja ehdoton ykkönen listalla on se, ettei ole ollut rohkeutta elää omannäköistä elämää.

Miten sitten elää, ettei tarvitsisi katua?

On kyse valinnoista. Siitä, että tietää mitä ja minkälaista elämää haluaa, mikä on oma unelma – oma juttu – ja tekee mahdollisimman paljon valintoja, jotka palvelevat sen toteutumista, omaa hyvinvointia.

Miksi niin moni kuitenkin tekee kaduttavia valintoja?

Esimerkiksi siksi, että valintoihin liittyy aina vastuu ja vastuun kantaminen puolestaan vaatii rohkeutta, jota meiltä usein uupuu. Olemme huomattavasti taitavampia pakoilemaan kuin kantamaan vastuuta. Kun asiat eivät mene nappiin, voi sitten osoitella sormella syyllisiä.

Löydämme lahjakkaasti syitä ja selityksiä sille, miksei oma elämä ja tekeminen voi olla ideaalia. Repertuaaria riittää uhriutumisesta heikoksi heittäytymiseen. Kun on uhri, ei millekään voi mitään, kohtalo päättää ja riepottelee. Kun on heikko, ei tarvitse olla vastuussa vahvana olemisesta. ”Ei pysty, ei kykene, väärät olosuhteet, väärät ihmiset, väärät tähdet, väärät kaikki.”

Voimme kokea aitoa sisäistä vapautta ja sen tuomaa hyvinvointia vain, jos teemme omaehtoisia valintoja ja kannamme niistä täyden vastuun.

Mistä rohkeutta tehdä hyviä valintoja?

Valinnoissa auttaa se, että opettelee kuuntelemaan oman sydämensä puhetta. Sydämen tietoa, joka kumpuaa elämämme aikana kertyneen viisauden, tunteiden sekä moninaisten aistimusten yhdistelmästä. Tietoa, jota pidän tietojen tietona.

Sydämen puheen kuuleminen ja siihen luottaminen ei toki ole helppoa. On helpompaa ja hyväksytympääkin kuunnella järkeä. Sydämen puheen kuuleminen vaatii pysähtymistä ja herkkiä aistiantenneja omien hienovaraisten tuntemusten huomaamiseksi. Sydän puhuu vahvasti kehollisuuden sekä tunteiden välityksellä. Jokin asia voi näyttää järjen valossa fiksulta, mutta outo epämukavuus kehossa kertoo jotain aivan muuta.

Järki ja ego toimivat tietoisesta, rationaalisesta mielestä käsin, sydämen puhe kumpuaa tiedostamattomasta. Mitä rationaalisemmin ja järkevämmin ajattelemme ja toimimme, sen varmemmin kadotamme yhteyden tärkeitä viestejä tuovaan intuitiiviseen herkkyyteemme, tunteisiimme ja aistimuksiimme.

Jos annamme järkemme, egomme tai muiden ihmisten puheen vaikuttaa tärkeisiin valintoihimme ja päätöksiimme sydämemme puheen sijaan, hylkäämme samalla omat arvomme, unelmamme ja hyvinvointimme. Oman juttumme.

Miksi kannattaa kuunnella sydämen puhetta?

Olen oppinut luottamaan sydämeni puheeseen. Sydän puhuu arvojeni kanssa samaa kieltä, on aina puolellani ja tahtoo hyvää. Vaikka järkeäkin toki tarvitaan, en ole sen hyvästä tahdosta aina kovin vakuuttunut, sillä ego työntää vaateliasta nenäänsä turhan paljon sen asioihin.

Olen seurannut ehkä vahvimmin sydämeni puhetta vaihtaessani aikoinaan hammaslääkärin työn laulamiseen. Samalla vaihdoin myös vakaan toimeentulon epävakaaseen ja arvaamattomaan. Vaihdosta on pidetty rohkeana, kuten myös useita muita sen jälkeen seuranneita elämänvalintojani. En ole itse oikein osannut pitää niitä erityisen rohkeina, koska sydämeni puhe on ollut niin palavaa, ettei vaihtoehtoja ole ollut.

Ajattelenkin, että jos palo omannäköiseen elämään ja tekemiseen on vahvaa, voittaa se pelon. Ja onko toisaalta mitään pelottavampaa ja samalla surullisempaa kuin se, että oma elämä jäisi elämättä, kuten enemmistöllä alussa mainitsemistani parantumattomasti sairaista.

Vastuunkanto siitä, missä olet, mitä on ja etenkin siitä, mihin olet menossa, on elämän mittainen harjoitus. Jos haluat paremman loppuelämän, sinun on opeteltava tekemään parempia valintoja.

 


Voit lukea aiheesta lisää kirjastani Sinä olet enemmän – Palavalla sydämellä kohti omaa juttua.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image