Itsesi etusijalle laittaminen ei ole itsekästä – Näin tunnistat, milloin olet itsesi puolella

Itseni puolella oleminen on itseni laittamista etusijalle omassa elämässäni. Se on ensisijaisesti lempeyttä itseä kohtaan eli itsemyötätuntoa ja siitä meidän on hyvä myös aloittaa, sillä se on taito, jota voimme kehittää.

Minulle itseni puolella oleminen tarkoittaa myös sitä, että keskityn kuuntelemaan omaa kehoani ja sen viestejä sekä valitsen tehdä asioita, jotka tuntuvat itsestäni hyvältä ja jotka ovat itselleni tärkeitä sekä merkityksellisiä. Kun olen itseni puolella, osaan ja uskallan myös puolustaa itseäni tarpeen niin vaatiessa.

Itsensä valitseminen ja etusijalle laittaminen ei ole itsekkyyttä, omahyväisyyttä tai muiden huomioimatta jättämistä. Se ei ole välinpitämättömyyttä muita ihmisiä kohtaan eikä pelkkää itsensä ajattelua. Se on suuria ja pieniä arjen valintoja sekä tekoja, jotka tukevat omaa jaksamistani ja hyvinvointiani.

Et ole itsekäs ollessasi itsesi puolella

Törmään usein jooga- ja valmennusasiakkaideni kanssa siihen, että itsensä puolella oleminen koetaan itsekkääksi. Vuosien ajan olin itsekin omaksunut tämän virheellisen uskomuksen. Myönnän, etten oikeastaan edes tiennyt, mitä itsensä puolella oleminen tarkoittaa. Myös ympäristö ja ihmissuhteet voivat vaikuttaa siihen, miten koemme itsemme puolella olemisen.

Vuosia sitten elin itse esimerkiksi parisuhteessa, jossa minun annettiin ymmärtää, etten saa tai ainakaan osaa olla itseni puolella. Tämä oli luonnollisesti haitallista monellakin tapaa. On kestänyt vuosia ja useita terapiaistuntoja, jotta olen ymmärtänyt oman arvoni.

Minulle itseni puolella oleminen tarkoittaa myös sitä, että keskityn kuuntelemaan omaa kehoani ja sen viestejä sekä valitsen tehdä asioita, jotka tuntuvat itsestäni hyvältä ja jotka ovat itselleni tärkeitä sekä merkityksellisiä.

Vaadin pitkään itseltäni jokaisella elämän osa-alueella koko ajan enemmän ja suoritin ihan kaikkea. Pakotin vuosien ajan kehoni jatkuvasti äärimmäisyyksiin enkä kuunnellut sen hätähuutoja – pysähdyin vasta, kun oli liian myöhäistä. Lempeämmän elämän myötä olen rakentanut itseni uudelleen – identiteettini, arvoni ja itsetuntoni. Kohdannut menneisyyteni ja opetellut olemaan itseni puolella.

Joten lempeästi muistutan, että itsesi puolella oleminen on kaikkea muuta kuin itsekkyyttä.

Se on lempeyttä ja tervettä rakkautta itseäsi kohtaan. Se on itsesi kuuntelua ja arvostamista. Se on rajojen asettamista ja ei:n sanomista. Se on itsestäsi huolen pitämistä ja hyvän sallimista. Itsensä puolella olemisessa ei myöskään ole kyse siitä, että ajattelee oman elämänsä ja itsensä olevan tärkeämpiä kuin muiden, vaan sitä, että pitää myös niitä tärkeinä ja huomion arvoisina.

Sen sijaa, että unohtaisi omat toiveensa, tarpeensa ja arvonsa, ottaa itseään kädestä kiinni ja nostaa sen reippaasi ilmaan, kun tarve on. Sitä on itsensä puolella oleminen.

Harjoittele lempeydellä

Itsensä puolella oleminen ei aina ole helppoa ja itsekin palaan sen ja lempeyden äärelle säännöllisesti. Kun myötätunto itseä kohtaan unohtuu, se voi kostautua nopeastikin, kuten omalla esimerkilläni voin todentaa. Sen takia nykyään harjoittelen itsemyötätuntoa ja itseni puolella olemista päivittäin, pienissäkin asioissa.

Ja mitä konkreettisempi, sinun näköisesi ja arkisempi askel harjoitus on, sitä parempi. Ole siis hyvä myös itsellesi, älä vain muille. Eikö vain?

Mistä tunnistat, oletko itsesi puolella?

  1. Osaat kuunnella kehosi viestejä – tarpeitasi ja toiveitasi.
  2. Osaat asettaa terveitä rajoja ja sanoa ei.
  3. Keskityt lempeyteen suorittamisen sijaan.
  4. Puhut itsellesi hyväksyvästi ja rakastavasti.
  5. Pidät kiinni oikeuksistasi ja puolustat itseäsi lujan lempeästi.
  6. Elät omannäköistäsi elämää sisältäpäin ohjautuen.
  7. Hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet ja luotat itseesi.
  8. Annat itsellesi mahdollisuuden kehittyä, kasvaa ja oppia – olla keskeneräinen ja matkalla.

Sen sijaa, että unohtaisi omat toiveensa, tarpeensa ja arvonsa, ottaa itseään kädestä kiinni ja nostaa sen reippaasi ilmaan, kun tarve on. Sitä on itsensä puolella oleminen.


Opi olemaan itsesi puolella ja lue lisää täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image