Luonnon rytmi on vastakohta tehokkaan arjen junttaamiselle – metsässä pääset lähemmäs oman hyvinvointisi lähdettä

Luonnossa toteutuu rytmi, jota ihminen on lähtökohtaisesti tottunut myötäilemään. Tuota rytmiä säätelevät muun muassa valo ja pimeys, eri vuodenajat, sekä syntymä ja kuolema.

Tässä ajassa vallalla oleva teknologinen vallankumous osaltaan sekoittaa tuota rytmiä. Sormi ei osoita itse teknologiaan vaan ennemmin tapaamme käyttää sitä ilman ennalta luotua strategiaa. Esimerkiksi älypuhelimet yleistyivät arjessamme niin salakavalasti, että monilta osin olemme yhä hukassa sen suhteen, koska ja missä niitä on suotavaa käyttää.

On paradoksaalista, että samalla kun enenemissä määrin vapaudumme ajasta ja tilasta, vangitsemme itsemme kiireeseen.

Kirjakauppojen hyllyt ja podcastien vaihtoehdot pursuavat kädenojennuksia, jotka tarjoavat apua jaksamiseen. Ihmisen fyysisiä, henkisiä ja hengellisiä ominaisuuksia peilataan kuitenkin yhä useammin vasten tehokkuutta.

Lepää, että jaksat juosta pidemmälle, älä suinkaan siksi, että sinua väsyttää. Tehokkuudesta palaudutaan, jotta siihen voidaan palata.

Tehokkuuden messun rytmi on usein perin yksioikoinen. Itse asiassa siinä ei ole lainkaan rytmiä, pelkkää junttaamista.

Ja kun rytmi katoaa, äänet puuroutuvat. Tällöin on vaikea erottaa yksityiskohtia, ja pahimmillaan kuuroutuu äänille, jotka viestivät omasta hyvinvoinnista.

Rytmi on koko olemassaolomme lähde, kenties loputon sellainen. Se yhdistää niin kasveja kuin eläimiä. Primitiivinen ihminen noudattaa sitä luonnossa ollessaan. Rytmi on läsnä kaikessa hänen toiminnassaan, liikkeissään ja havainnoissaan.

Moderniin kulttuuriin eksynyt ihminen ei kykene tähän, koska kontakti ja yhteys luontoon on heikentynyt.

Luojan kiitos olemme kansakunta, jonka pitkälti jokaisella jäsenellä on mahdollisuus irtaantua luontoon lähes päivittäin. Rytmin ääreen voi aina palata. Sen tavoittaa jo sillä, että astuu metsään ja aistii ympäristöä. Ruokailemalla ulkosalla tai yöpymällä taivasalla puhutaan jo lähes sinfonisesta elämyksestä.

 

Harri-Pekka Pietikäisen kirjoittama Luolatarinoita – suomalaisen luolan filosofia ja muotokuva (Docendo 2022) on julkaistu, ja löytyy useimmista kirjakaupoista ja äänikirjapalveluista. Se on tarinallinen tietokirja kotimaamme jännittävistä ja vähemmän tunnetuista luontokohteista, joita harvat osaavat etsiä. Se on myös kiehtova kuvaus omien pelkojen kohtaamisesta sekä koskettava kuvaus ihmisen luontokokemuksesta. 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image