Toisen tunnelukkoja ei voi poistaa tai muuttaa – keskity tähän sen sijaan


Luulen, että jokainen tunnistaa tilanteen elämänsä varrelta, jossa toisen käyttäytyminen tai tapa olla vuorovaikutuksessa herättää itsessä vaikeita tunteita. Ja silloin usein toivomme, että toinen muuttuisi.Että toinen olisi vapautuneempi. Että toinen ottaisi enemmän vastuuta. Että toinen tulisi suojakuorestaan.Että toinen vaan nyt työstäisi ne tunnelukkonsa! 

Pysähdytään tähän skenaarioon hetkeksi. Taitaa olla niin, että toivoisimme toisen muutosta siksi, että sitten meillä itsellä olisi helpompi olla?Sitten meillä itsellä olisi turvallisempi ja hyväksytympi olo? Todella ymmärrettävää. Ja samalla olemme itse varsin ahtaassa paikassa, ihan siitä ihmisenä olemisen lainalaisuudesta käsin, että toisen käyttäytyminen tai tunteiden käsittely ei ole omissa käsissämme.Joten jos toisen käyttäytyminen, tunnelukot tai mikä hyvänsä herättää itsessä vaikeita tunteita tai ahdistusta, on usein hedelmällisempää tuodakin huomio toisesta itseen.

Mitä toisen käytös MINUSSA herättää? 

Miten lähden itse reagoimaan suhteessa toisen käytökseen?

Miten se on toiminut?

Onko tämä tunne tai tilanne tuttu minulle jostakin aiemmasta suhteesta? 

Minkä tulkinnan silloin itsestäni tein?

On mahdollista, että toisen tunteet ja käyttäytyminen herättää meissä itsessä jotakin sellaista, jota ei ole aina niin helppo nähdä. Se voi olla taipumusta lähteä ylisopeutumaan, se voi olla taipumusta pelastajan roolin ottamiseen, se voi olla taipumusta uhrautua. Näiden asioiden tunnistaminen ei tosiaan ole aina mukavaa, mutta silloin olemme sillä alueella, johon voimme itse vaikuttaa.

Toisen tunnelukot tai käyttäytyminen voi herättää kipua, joka on mahdollisesti meille peili jostakin aiemmasta kivusta, joka ei ole päässyt pintaan. Se ei tietenkään oikeuta satuttavaa kohtelua. Samalla se voi tehdä näkyväksi meille omat selviytymiskeinomme, ja sellaiset kohdat joissa kenties tarvitsemme itse rajojen vahvistamista, itsemme suojaamisen taitoja tai jotakin muuta.

Vaikka toisen ihmisen käytös voi herättää hyvinkin vaativia tunteita (koska olemme ihmisiä) niin olisi tärkeä pystyä palauttamaan fokus sellaisiin asioihin mihin itse voi vaikuttaa. Tuulimyllyjä vastaan taistelu vaan vie mehut. Ihmiset alkavat tekemään muutoksia itsensä kanssa, jos itse niin valitsevat. Ymmärrän todella, että tämä ei ole lainkaan simppeli juttu käytännössä, mutta suosittelen kokeilemaan siitä huolimatta. Täytä tyhjät kohdat omaan elämääsi sopivilla sanoilla.

____Nimi_______  käyttäytyy ______kuvaile käytöstä______ ja se herättää minussa ____kuvaile tunnetta______.

En voi muuttaa ______toisen käytöstä_______ mutta voin ______kuvaile jotakin mihin sinä voit keskittyä_________.


Miten oppia tunnetaitoja aikuisena?

Tunnekarttakirjaan täytettävien tehtävien avulla opit ymmärtämään ja säätelemään tunteitasi.

Tämä kirja on sinulle joka…

…haluat luoda levollisempaa ja ymmärtäväisempää suhdetta tunteisiisi.

…haluat oppia ymmärtämään paremmin tunteitasi ja niihin vaikuttavia tekijöitä.

…haluat oppia ilmaisemaan paremmin ajatuksiasi ja tunteitasi.

…ymmärrät että tunteiden kieltäminen ei toimi, vaan niiden kanssa on hyvä harjoitella tekemään yhteistyötä.

…haluat löytää keinoja suhtautua itseesi myötätuntoisemmin.

…haluat tutustua paremmin itseesi ja parantaa samalla vuorovaikutustaitojasi.

…haluat ottaa vastuuta ihmissuhteistasi.


Miten oppia tunnetaitoja aikuisena? Tunnekarttakirjaan täytettävien tehtävien avulla voit oppia ymmärtämään ja säätelemään tunteitasi. Katso kirja täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image