6 tapaa syventää suhdetta yhteisellä matkalla – Laita onnellisuushormonit hyrräämään

Yhteistä lomamatkaa kannattaa yleensä suunnitella huolellisesti. Vaihtoehtoja on valtava määrä ja vasta erilaisiin kohteisiin perehtymällä usein huomaa, mitä matkalta oikeastaan haluaa. Ovatko kohde ja retket sellaisia, joita molemmat haluavat tehdä? Jo ennen matkaa kannattaa tutustua kohteen lähellä oleviin mahdollisuuksiin ja etsiä muiden matkailijoiden kokemuksia.

Matkustamisen sanotaan asettavan parisuhteelle haasteita. Meillä kuitenkin ovat matkat sujuneet pääsääntöisesti todella hyvin. Olemme suunnitelleet matkat huolellisesti, koittaneet valita meille sopivia kohteita ja huomioida toisiamme eri tavoin.

1. Suunnittele hyvin

Matkasta varmasti tulee parisuhteen koetinkivi helpommin silloin, jos kaikki ei mene kuten piti. Jos matkakohde on kaunis ja siisti, luo se varmasti paremman tunnelman, kuin jos perillä kohtaa pelkkää vesisadetta, ruuhkaa ja melua.

Aurinkoisesta ja lämpimästä olotilasta on helpompi jakaa onnellisuutta myös toiselle. Meidän matkoihimme on aina kuulunut luonnonläheisyyttä, mikä osaltaan luontevasti laittaa onnellisuushormonit hyrräämään.

On tärkeää, että matkaan kohdistuvat odotukset eivät ylitä todellisuutta – mieluummin päinvastoin. Toki hankalatkin matkat voivat syventää parisuhdetta, jos niistä yhdessä selvitään voittajina.

2. Huolehdi matkustuspäivistä

Jos kaikki menee muuten hyvin, haasteellisimpia tilanteita tuntuvat olevan siirtymät, ja esimerkiksi pitkät matkat autossa kahdestaan. Pitkinä matkustuspäivinä voi alkaa väsyttämään ja hermot kiristymään, mikä saattaa purkautua ärhäköintinä tai tiuskimisena. Koitamme välttää tätä esimerkiksi suunnittelemalla kohtuullisia ajomatkoja ja tekemällä mukaan hyviä eväitä.

3. Matkalla on aikaa tiedostaa omaa toimintaa

Olen pohtinut, kuinka usein kannattaa sanoa heti suoraan, miltä tuntuu ja mitä ajattelee, ja kuinka usein pidättäytyä sanomasta mieleen ensimmäisenä nousevia ajatuksia. Periaatteeni on ilmaista itseäni mahdollisimman suoraan ja avoimesti. Suoraan ilmaiseminen auttaa minua pysymään selkeänä ja purkaa voimallisia tunnetilojani, jotta ne eivät paisu ja jähmety kehooni.

Jos matkalla esimerkiksi koko ajan joutuu päättämään, mihin mennään syömään, vaikka haluaisi toisenkin osallistuvan päätöksiin, voi asia paisua mielessä ja sen huutaa ulos, kun on jo kurkkuaan myöden täynnä.

Kuitenkin parisuhteessa asioita tulee ja menee, eikä kaikkea kannata aina sanoa ilman pientä harkinta-aikaa. Harkinta-aika voi auttaa huomaamaan, että itsellä oli tunnepohjaista painolastia edellisistä ihmissuhteista ja että oikeastaan omaa asennetta voisi korjata. Tämän jälkeen asiasta voi vähintäänkin kertoa ja keskustella ilman tunnelatausta.

Erilaisista omista toimintamalleista voi tulla tietoisemmaksi kun on poissa kotiympyröistä. Matkustamisen mukanaan tuomat arjesta poikkeavat tilanteet voivat auttaa kasvattamaan itsetuntemusta.

4. Huomioi päivärytmit ja mielihalut

Matkustaessa huomaa hyvin selvästi, sopivatko päivärytmit ja mielihalut kumppanin kanssa yhteen. Esimerkiksi meidän suhteessamme molemmat haluavat ulkoilla ja liikkua päivittäin. Kumpikaan ei innostu baareissa istumisesta iltaisin. Jos mielihalut eivät kohtaisikaan, voisi olla eduksi tehdä asioita myös erillään.

5. Tiedosta roolit

Matkustaessa huomaa, kumpi ottaa ohjat käsiinsä. Huomaan helposti ottavani matkanjohtajan roolin. Parisuhteessa toivoisin kuitenkin miehen olevan sopivasti maskuliininen ja pystyvän osaltaan huolehtimaan käytännön asioista sekä niihin liittyvistä päätöksistä. Matkanjohtajan paikasta voi myös keskustella ja sopia, kumpi milloinkin ja missäkin paikassa toimii enemmän matkanjohtajana, tekee tiettyjä päätöksiä tai hoitaa tietyt asiat.

6. Käytä aikaa toisen huomioimiseen

Minusta parisuhteen kannalta oleellista matkalla on muistaa toisen huomioiminen, esimerkiksi kyselemällä usein, mitä kumppani haluaa tehdä ja miltä hänestä tuntuu. Matkalla voi arkea paremmin keskittyä toisen hellimiseen ja parisuhteen elävöittämiseen.

Matkat parhaimmillaan rikastavat parisuhdetta. Matkustaminen luo yhteisiä elämyksiä ja muistoja.  Uusien matkojen suunnitteleminen yhdessä tuo elämään kutkuttavaa innostuksen tunnetta myös silloin, kun ei vielä olla matkalla.

Jos haluaa välttää kasvattamasta hiilijalanjälkeään, voi matkoja suunnitella myös kotimaahan ja naapurimaihin, joihin pääsee vaikkapa junalla.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image