Kannatko sinäkin kiltin tytön taakkaa? – Et tarvitse muilta lupaa omille tarpeillesi ja tunteillesi

Pidennetty työpäivä huomenna? Onnistuu toki! Ei kai mun some-postaus vaan loukkaa ketään? Tottakai voin leipoa mokkapaloja koulun myyjäisiin- laittakaa mulle vielä myyntivuorokin! Kuulostaako edellinen sinustakin tutulta? Kiltti tyttöhän se siellä rientää taas pelastamaan tilanteen ja pyrkii miellyttämään muita tullakseen hyväksytyksi.

Kiltin tytön- syndroomasta puhutaan, kun kuvataan toimintamallia, jossa ihminen sivuuttaa omat mielipiteensä, tunteensa ja jaksamisensa hakiessaan muilta rakkautta ja hyväksyntää. Hylätyksi tulemisen pelosta kumpuava kiltteys on kuitenkin vahingollista, sillä jatkuva itsensä syrjään työntäminen saa aikaan uupumusta, katkeroitumista sekä vieraantumista omista tunteista ja tarpeista.

Liiallinen kiltteys saa alkunsa usein varhaislapsuuden kokemuksista. Jos lapsen kasvuympäristössä hankalat tunteet eivät ole sallittuja eikä hän saa niiden kohtaamiseen tukea aikuisilta, lapsi oppii vaikeiden tunteiden olevan vältettäviä ja jopa vaarallisia. Niiden ilmaisemisesta voi seurata vanhempien ennakoimattomia ja pelottavia reaktioita sekä hylätyksi tulemisen kokemuksia.

Kulttuurissamme on myös pitkä historia sille, että tyttöjen tulee olla kuuliaisia, sopuisia ja avuliaita. Vaikka modernissa ajassamme tämä näkemys on jo vanhentunut, kannamme edelleen kaikuja tästä uskomuksesta sisällämme, kollektiivisessa muistissamme.

Askeleita muutoksen polulla

Usein elämässä tulee eteen hetki, jolloin itse tajuaa, että nyt saa riittää. Oivallus vaatii rohkeutta nostaa Kiltti tyttö varjoista oman tietoisuuden näyttämölle lähemmin tarkasteltavaksi. Lempeys ja ymmärrys itseä kohtaan ovat avainasemassa, sillä Kiltti tyttö syyllistää itseään herkästi.

Omien rajojen, tarpeiden ja tunteiden ilmaisua voi alkaa harjoitella turvallisessa ympäristössä. Minun kohdallani se tarkoitti puolisoani. Itselleen voi tehdä tavoitteita, käydä mielessään etukäteen läpi haastavia tilanteita ja etsiä lähipiiristään roolimalleja. Minun voimahahmoni oli ystäväni, joka osasi pitää rajoistaan jämäkästi kiinni.

Itsensä aito ilmaiseminen voi saada omassa elämänpiirissä aikaan myös vastustusta. Mukautuva ja avulias Kiltti tyttö on miellyttävä läheinen tai työkaveri, joten muutos heijastuu väistämättä ympärillä oleviin ihmisiinkin. Omien puolien pitäminen sisältää siis riskin, että jotkut voivat pitää sinua hankalana.

Muutos kohti uutta voi olla hidasta ja pelottavaakin, mutta pikkuhiljaa uudenlaisten toimintatapojen ja taitojen harjoittelu alkaa tuottaa tulosta. Armollisuus on hyvä matkakumppani, sillä välillä eteen tulee tilanteita, jotka nostavat Kiltin tytön taas esiin. Omien rajojen merkitseminen voi heilahtaa hetkeksi myös toiseen ääripäähän, mutta tämäkin kuuluu prosessiin. Älä siis anna periksi, sillä ajan kanssa löytyy kultainen keskitie- juuri itselle sopiva jämäkkyyden ja jouston tasapaino!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image