Vaihdevuosina naisen tunteet myrskyävät, mutta mikä on mylläkän suurempi tarkoitus?

Kun olemme vaihdevuosien vahvassa muutosprosessissa, tunteemme pulppuavat entistä herkempinä. Siitä on tehty ongelma tässä yhteiskunnassa, jossa emme saisi olla tuntevia olentoja. Meitä kannustetaan poissulkemaan suurin inhimillinen ominaisuutemme: tunteminen ja tunteet tuomitaan noloiksi, lapsellisiksi ja naurettaviksi. Varsinkaan negatiivisia tunteita ei saisi näyttää. Tämä johtaa suureen kyvyttömyyteen kestää konflikteja ja ratkaista niitä rakentavalla tavalla.

Alas painetut tunteet

Meidät on opetettu kilteiksi tytöiksi: sellaiset menevät eteenpäin, eivätkä ainakaan julkisesti näytä tai jaa surujaan ja murheitaan. Tukahdutetut tunteet jäävät kehoomme ja pidemmän päälle aiheuttavat fyysisiä ja henkisiä sairauksia. Onkin tärkeää, että koet kaikki tunteesi ja ystävystyt myös epämiellyttävien tunteittesi kuten pelon, surun, häpeän ja raivon kanssa.

Vaihdevuosien aikana monet naiset luopuvat sopeutujan ja miellyttäjän roolistaan. Silloin nousee vahva tunne: ”Nyt riittää!”. Tämä voi kanavoitua rajojen asetteluksi henkilökohtaisessa elämässä tai nainen voi nousta barrikadeille hänelle tärkeitten asioiden puolesta. Menopaussin aikana nainen heittää hyväksytyksi tulemisen romukoppaan ja kilteiltä tytöiltä kielletyt tunteet, kuten raivo, alkavat purkautua.

Naishormonit

Hormonitasojen vaihtelu vaikuttaa tunteisiin. Vaihdevuosien alussa tunteiden ailahteluun vaikuttavat alhainen progesteroni hormonitaso ja korkea estrogeeni hormonitaso. Myöhemmin ailahtelu liittyy muutoksiin aivojen energiatuotannossa. Lisäätymiskykyisessä iässä aivosi ja hermostosi tottuivat tasaiseen rytmiin, kun estrogeenin ja progesteronin tasot nousivat ja laskivat kuukautiskierron myötä.

Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee ja tämän myötä aivojen energiataso putoaa 25%. Tämä on väliaikainen tila, kun aivosi uudelleen ohjelmoituvat ja sopeutuvat. Tähän vaiheeseen kuuluvat tunteiden ailahtelu, uniongelmat, aivosumu ja kuumat aallot. Onnistunut uudellenohjelmointi palauttaa normaalin energiatason aivoissa ja keski-ikäisen naisen aivosi, hermostosi ja tunteesi toimivat taas tasapainoisesti.

Tunteillasi on viesti sinulle

Tunteet ovat opettajia. Siksi hyvät tunteidenkäsittely- taidot ovat avain henkilökohtaiseen kehitykseen ja henkiseen kasvuun. Ne eivät ole merkki hysteriasta tai mielenterveyden ongelmista. Tunteet ovat kuin virtaavaa vettä. Jos vesi saa virrata vapaasti ja raikkaasti, kaikki on hyvin, mutta jos rakennamme patoja tai esteitä, jossain vaiheessa tulee räjähdys: padot murtuvat ja vesi etenee tuhoavalla voimalla.

Kun pystyt käsittelemään ja integroimaan hankalat tunteet, pystyt avautumaan enemmän ihmisyyden iloihin. Kuuntele siis, mitä tunteesi haluavat kertoa sinulle, ja hyvästele ne kiitollisena, kun niiden on aika mennä.

 

Keski-ikäisen naisen tunteista, voimasta, aistillisuudesta ja kukoistuksesta voit lukea lisää kirjastani Hehkuvan naisen voimavuodet. Kirjassa on myös inspiroivia käytännön harjoituksia. Löydät sen täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image